În paralel, accesul presei la informații a fost progresiv restrâns. La evenimentele unde este prezent Vladimir Putin, jurnaliștilor li se ia temperatura.
La 10 martie, jurnaliștilor străini li s-a refuzat accesul în parlament iar tribunalele au început să împiedice presa să aibă acces la audierile publice.

Tribunalul din Moscova le-a promis jurnaliștilor raporturi scrise și retransmisii video „atunci când este posibil”.

Uniunea Europeană a denunțat în mod egal o campanie multilingvă de dezinformare din partea Rusiei, destinată să submineze încrederea în instituții și să creeze un sentiment de panică în Europa.

Peste 80 de cazuri de dezinformare au fost identificate începând cu 22 ianuarie. Răspândind, de exemplu, acuzația propagată de autoritățile iraniene potrivit căreia Covid-19 este o armă biologică americană, Rusia ar avea ca obiectiv să reînvie sentimentele patriotice și anti-occidentale pe continent.

Mass-media rusă este obligată din ce în ce mai mult să suprime sau să ajusteze articolele cu privire la coronavirus.

Mai multe media, între care Radio Echo Moskvy sau Vkontakte au fost obligate recent să suprime mesaje legate de pandemie în virtutea legii federale cu privire la dezinformare, întrată în vigoare în martie 2019.

RSF apreciază că, sub pretextul luptei împotriva dezinformării, această lege este excesiv de vagă și violează libertatea de exprimare.

Grupul de lucru East StratCom, un organism de comunicare al UE, a avertizat de mult că Kremlinul desfășoară eforturi cuprinzătoare de dezinformare cu destinația țările europene.

Într-un nou raport asupra coronavirus, East StratCom susține că aceste cazuri de dezinformare legate de coronavirus s-au multiplicat.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE