După ce s-au dat în mașinuțe, talibanii au incendiat un parc de distracții pentru copii din Shebergan. Motivul invocat e halucinant

După ce s-au dat în mașinuțe, talibanii au incendiat un parc de distracții pentru copii din Shebergan. Motivul invocat e halucinant

La scurt timp după ce s-au fotografiat conducând mașinuțe și dându-se în călușei într-un parc de distracții din Kabul, talibani au incendiat un parc similar din orașul Sheberghan din nord

Din câte se pare, talibanii au motivat incendierea centrului prin faptul că statuile uriașe din interior ar reprezenta o formă de idolatrie. Informațiile și imaginile cu parcul în flăcări sunt încă o dovadă că încercarea talibanilor de a se prezenta ca fiind mult mai moderați decât erau în urmă cu 20 de ani sunt doar o strategie de imagine.

Mesaj dur către milițiile uzbecilor?

La prima vedere, nimic nu poate justifica distrugerea acestui parc de distracții din orașul Sheberghan. Centrul era folosit folosit pentru organizarea de evenimente sportive și culturale pentru copii, activități pe care tralibanii au anunțat că le vor lăsa să continue nestingherite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivul incendierii pare, mai degrabă, să fie altul. Parcul tematic se află în fieful unui mare dușman al talibanilor- șeful unei miliții locale pe nume Abdul Dostum, care s-a refugiat acum în Uzbekistanul vecin. E posibil ca talibanii să fi dorit să lwe transmită uzbecilor un avertisment să renunțe la loialitatea dață de Dostum, scrie ziarul britanic Daily Mail..

În urmă cu două zile, talibanii se dădeau în mașinuțe. Tot într-un parc de distracții

Dostum, marele inamic al talibanilor

Mareșal în armata națională afgană și lider al partidului politic Junbish-e Milli. Dostum a fost unul dintre comandanții forțelor armate ale regimului comunist sprijinit de Uniune Sovietică. În 2001 a devenit un aliat cheie al Forțelor Speciale SUA și CIA în timpul campaniei de răsturnare a guvernului taliban. Este considerat unul dintre cei mai puternici lorzi ai războiului din Afganistan.

Născut într-o familie uzbec , Dostum s-a alăturat Partidului Democrat Popular din Afganistan (PDPA) și s-a înrolat în armata națională afgană. În timpul războiului sovieto-afgan, Dostum a comandat o miliție și și-a câștigat faima înfrângându-i deseori pe comandanții islamiști din nord. Pe alții i-a convins să se alăture cauzei comuniste. Ca urmare a victoriilor sale, o mare parte din nordul țării s-a aflat în aceiu ani sub control guvernamental.

Dostum a fost onorat ca „erou al Afganistanului” de președintele Mohammed Najibullah în 1988. Cu toate astea, după dizolvarea Uniunii Sovietice, Dostum a jucat un rol central în prăbușirea guvernului lui Najibullah. El a trecut de partea celor care încercau răsturnarea regimului comunist și a înființat propriul său partid numit Junbish-e Milli. Deși a schimbat de mujlte ori taberele, Dostum nu a colaborat niciodată cu talibanii. Îm 1998 când fieful său a fost cucerit de talibani, a fugit din țară. S-a întors în 2001, alăturându-se forțelor Alianței Nordului după invazia SUA.

După căderea talibanilor, s-a alăturat administrației președintelui interimar Hamid Karzai în funcția de ministru adjunct al apărării și ulterior a ocupat funcția de președinte al șefilor de stat major al armatei afgane, rol adesea considerat onorific.

Dostum este o figură controversată în Afganistan. Este văzut ca un lider militar capabil și e extrem de popular în rândul comunității uzbece din țară. Mulți îl acuză, însă, de atrocități și a crime de război. E adesea amintit masacrul de la Dasht-i-Leili în care și-au găsit sfîrșitul până la 1.000 de luptători talibani În 2018, Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat că are în vedere lansarea unei anchete pentru a afla dacă Dostum se face vinovat de crime de război în Afganistan.