Sindicalistul Condescu trebuia să-i plătească judecătorului constituțional 250 kilograme de brânză de capră. Finul său, interlopul Bîrcină, se prezenta director la „Aviația Utilitară”.
Evenimentul zilei vă prezintă noi date din dosarul de corupție al fostului judecător constituțional Toni Greblă. El s-a asociat, prin fiii săi, Octavian și Silviu Greblă, cu Mihai Prundianu în firma Electra Balistic SRL. Obiectul de activitate al acestei firme era producţia de energie electrică. Potrivit martorilor audiați în dosar, societatea a fost constituită pentru dezvoltarea unui proiect pe biocombustibili, proiect care a „picat” din lipsă de finanțare. Octavian Greblă ocupă, din toamna lui 2012, funcția de vice-consul la Paris. Același Prundianu a înființat o altă firmă, Blue Energie, având obiect principal de activitate construcţia de microhidrocentrale. Până la intervenția DNA, societatea nu a încheiat niciun contract.
După ce afacerile cu energie s-au închis rând pe rând, Greblă, ajutat de finul interlop Ion Bîrcină și sindicalistul Marin Condescu, s-a profilat pe creșterea și comercializarea caprelor.
Judecătorul s-a folosit de un interpus, Gheorghe Grecu, pentru a se lansa în această nouă aventură. Inițial, ferma în care creșteau struți și capre a fost finanțată de afaceristul Prundianu cu 360.000 de lei.
Caprele judecătorului
La rândul lui, Grecu s-a asociat cu o firmă a liderului de sindicat Marin Condescu. După ce au percheziționat ferma, procurorii au descoperit 126 de capre din rasele „alpina franceză, saanen, murcianagranandina și românească”. Animalele au fost transferate lui Condescu „pentru întreținere, îngrijire și exploatare pe o perioadă de cinci ani”. Potrivit înțelegerii, Greblă trebuia să primească 1.000 de euro pe an, 250 kilograme de brânză și jumătate din subvenția primită de la APIA.
Ilegalitățile lui Greblă nu se opresc aici. Pentru a ascunde faptul că nașul său folosește gratis un autoturism de lux, finul său, interlopul Ion Bârcină, a înmatriculat BMW-ul seria 5 pe cinci firme ale sale.
Conform raportului procurorilor, un alt personaj audiat în acest dosar stufos a fost Luchian Octavian Seciu, ex membru al Corpului de Control al Primului – Ministru şi inspector general la Transelectrica în anul 2011. El este cel care a recunoscut că s-a întâlnit, în noiembrie același an, cu Greblă, Bîrcină și primarul Radu Mazăre într-un hotel din Mamaia. Primarul a declarat că s-a întâlnit cu Greblă deoarece judecătorul era în concediu, în noiembrie, pe Litoral.
Fost consilier, condamnat
Un an mai târziu, Seciu urma să fie reținut de DNA după ce a cerut 75.000 de euro de la un candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului Poporului. A fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, dar decizia judecătoriei Bistrița nu este definitivă.
Un alt martor, Marius Eugen Opran, secretar de stat în guvernul Năstase şi fost consilier al lui Ion Iliescu a arătat că discutat cu Toni Greblă de mai multe ori afaceri și politică. Opran este cel care a cumpărat, în 2004, casa din Voluntari a mamei lui Miron Mitrea.
„Saga” de la Aviația Utilitară
Interlopul Ion Bîrcină (foto) s-a întâlnit, în septembrie 2014, cu președintele Asociației Române de Franciză, Constantin Anton. Cel din urmă a arătat procurorilor că, la întâlnire, Bîrcină i-a înmânat o carte de vizită pe care „avea trecută funcția de C.E.O. (chief executive officer - director general n.r.) al Aviației Utilitare”. După o deplasare de câteva zile în Turcia pentru a pune la cale exportul de alimente din românia către Rusia, ocolind astfel embargoul impus de Vladimir Putin, un alt personaj din dosar, generalul (r) Bartolomeu Săvoiu, lider mason, îl lăuda pe Bîrcină nașului său, Toni Greblă: „Da, excelență… Poți vorbi? Bună ziua, dragule, poți vorbi?... Da… dragule, m-am întors sâmbătă seara. Am fost de joi până sâmbătă cu prietenul nostru, care e un om deosebit. A fost o revelație, să știi. E un om… așa… E o întreagă… poa’ să scrie o carte. E o saga, o saga întreagă a acestui om… Io știu. Zii carei problema!... Deci, mă, să-ți spun că am fost foarte mulțumit, foarte bucuros. Este și avem multe lucruri de făcut… De acord… asta vroiam să spun. Sunt foarte bucuros că ne vom vedea și cu el”.
FOTO: Ion Bîrcină
Propunerea PSD pentru Curtea Constituțională
Pe 4 februarie, acuzat de comiterea unor grave fapte de corupție, Toni Greblă și-a dat demisia din funcția de judecător la Curtea Constituțională. Ieri, potrivit unor surse din PSD, în locul lui Toni Greblă la Senat va fi propusă Simona Maya Teodoriu, actualmente secretar de stat în Ministerul Justiției. Potrivit legii, judecătorii CCR trebuie să aibă pregătire juridică superioară și o experiență de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. Simona Maya Teodoroiu a fost, între 2001 şi 2004, director al Direcţiei Afaceri Europene şi Programe şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Între 1998 şi 2001, ea a fost expert guvernamental în cadrul Departamentului pentru Integrare Europeană din cadrul Guvernului.
FOTO: Maya Teodoroiu