Statul israelian, care a ocupat duminică zona tampon de la marginea părții ocupate a Înălțimilor Golan, a afirmat că această măsură "provizorie" urmărește să asigure securitatea Israelului. Conform presei internaționale și experților din regiune, această abordare ar putea dăuna relațiilor țării cu viitorul regim sirian.
În sudul Siriei, "Tel Avivul își avansează deja pionii pentru a-și asigura interesele și a preveni o potențială amenințare, la un an după trauma colectivă din 7 octombrie", analizează cotidianul libanez "L’Orient-Le Jour".
După ce duminică a preluat controlul asupra zonei tampon de la marginea zonei ocupate a Înălțimilor Golan, a doua zi după căderea regimului Bashar al-Assad, care a primit azil în Rusia, armata israeliană și-a continuat înaintarea pe teritoriul sirian luni, 9 decembrie, relatează "Washington Post".
Faptul de a fi ocupat zona-tampon demilitarizată de pe Înălțimile Golan este o "încălcare de facto a acordului de dezangajare din 1974, negociat de fostul secretar de stat american Henry Kissinger și care prevedea staționarea forțelor de menținere a păcii ale Națiunilor Unite în această regiune", remarcă "L'Orient-Le Jour".
Israelienii se tem de „haos" în Siria
Oficialii israelieni au apărat luni "măsura ca având un domeniu de aplicare limitat, menită să împiedice rebelii [sirieni] sau alte miliții locale să folosească echipamente militare siriene abandonate pentru a viza Israelul sau Înălțimile Golan", precizează cotidianul american. Potrivit "Washington Post", alţi soldați au fost văzuţi luni în afara satului druz Majdal Shams, lângă granița israeliano-siriană, și se pregăteau să treacă pe partea siriană.
"Acum, că regimul Assad s-a prăbușit în Siria, israelienii se tem că haosul din acea țară va duce la înființarea unor organizații bine implantate care ar încerca să dăuneze Israelului", a declarat pentru "L’Orient-Le Jour" Nicholas Heras, expert la New Lines Institute din Washington.
Canalul libanez de televiziune Al-Mayadeen, citat luni seară de cotidianul israelian "Ha'Aretz", afirmă că tancuri israeliene, care se aflau în sudul Siriei, au fost văzute și la aproximativ douăzeci de kilometri de suburbiile Damascului.
Marți, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a raportat că armata israeliană a distrus "principalele locuri militare din Siria", efectuând aproximativ 250 de lovituri împotriva teritoriului sirian de la ocuparea Damascului de către rebeli. În capitala Siriei s-au auzit explozii puternice, potrivit jurnaliştilor AFP, la scurt timp după ce OSDH a comunicat această informaţie.
„Posibilitatea unei ocupații pe termen mai lung"
"Este important să subliniem, totuși, că Israelul nu intervine în conflictul în curs dintre grupurile armate siriene; acțiunile noastre sunt concentrate exclusiv pe menținerea securității noastre", a explicat luni într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU ambasadorul israelian, Danny Danon. Statele Unite au spus că se așteaptă ca această incursiune israeliană să fie "temporară". "Ceea ce vrem să vedem, în cele din urmă, este că acest acord [1974] este pe deplin respectat. Și ne vom asigura că Israelul face acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
"În vreme ce regimul de la Damasc a dorit întotdeauna să recupereze Înălțimile Golan, Israelul vrea să încerce să anticipeze pozițiile rebelilor sirieni", explică jurnalista "Le Soir" Cécile Lemoine, care a mers să facă reportaje despre Înălțimile Golan. Șeful grupului Hayat Tahrir Al-Sham, Ahmed Al-Charaa, "şi-a luat drept nume de război Abu Mohammad Al-Joulani, cu referire la originile familiei sale din Înălțimile Golan", amintește ea.
În opinia jurnalistei, durata nedeterminată a prezenței israeliene în zona tampon și pe teritoriul sirian "sugerează posibilitatea unei ocupații pe termen mai lung".
Intervievată de "Washington Post", cercetătoarea israeliană Carmit Valensi a estimat că statul israelian "și-ar putea compromite șansele de a menține relații bune cu un vecin istoric ostil, favorizând o întărire a securității sale pe termen scurt". Dacă ocuparea zonei tampon devine permanentă, a adăugat ea, "ar muta israelienii de la statutul de potențial partener la cel de inamic". (Traducerea-Rador)