Evenimentul Zilei > Social > După apă se scumpește cafeaua. Noi ce mai bem? Preturile vor exploda până în 2022
După apă se scumpește cafeaua. Noi ce mai bem? Preturile vor exploda până în 2022

După apă se scumpește cafeaua. Noi ce mai bem? Preturile vor exploda până în 2022

Valul de scumpiri nu se oprește, iar în ceea ce privește cafeaua se anunță vremuri grele pentru că cei mai mari producători din lume nu fac faţă comenzilor din cauza pandemiei.
Blocarea Covid în Vietnam ar putea menține prețurile cafelei „relativ ridicate” până în 2022. Totul se datorează restricțiilor, iar Vietnamul – al doilea mare producător al lumii – nu mai poate asigura cantitatea solicitată la export.
Nici Brazilia – primul mare producător de cafea – nu mai poate să-şi onoreze contractele, dar nu doar din cauza restricţiilor, ci şi a vremii nefavorabile. Iar asta înseamnă o creștere a prețurilor. Mai ales că nici Columbia nu poate livra tonele necesare, tot din cauza pandemiei.

Blocarea Covid-19 din Vietnam a restricționat oferta globală de cafea – iar prețurile cafelei ar putea rămâne „relativ ridicate” până în 2022, a spus Fitch Solutions.

Vietnamul este al doilea cel mai mare exportator de cafea din lume

Vietnamul se luptă cu cel mai grav focar Covid de la începutul pandemiei, iar blocarea chiar în centrul său de export Ho Chi Minh City a afectat transporturile de cafea și alte bunuri din străinătate.

În august, exporturile vietnameze de cafea au scăzut cu 8,7% din iulie la 111.697 tone, a raportat Reuters, citând date vamale. Între ianuarie și august, Vietnamul a exportat 1,1 milioane de tone de cafea – cu 6,4% mai puțin decât în ​​urmă cu un an, însă veniturile din exportul de cafea au crescut cu 2%, până la aproximativ 2 miliarde de dolari, a declarat agenția de știri.

Scăderea exporturilor din Vietnam și scăderea producției la alți producători de top au stimulat prețurile globale ale cafelei. Benchmark- contractele futures de cafea Arabica  au crescut cu aproximativ 45,8% în acest an, în timp ce contractele futures Robusta au crescut cu 52,2%, potrivit datelor Refinitiv.

Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, a cunoscut valuri de ger și secetă care i-au deteriorat culturile

Vremea rea ​​a afectat, de asemenea, recolta Colombiei, iar apariția variantei de coronavirus „Mu” în țară ar putea duce la restricții prelungite și lipsuri de forță de muncă care înrăutățesc producția, a spus Fitch Solutions într-un raport săptămâna trecută.

″În același timp, credem că cererea, cel puțin în Europa și SUA, va crește în următoarele luni, deoarece ridicarea restricțiilor Covid-19 ar trebui să permită redeschiderea cafenelelor”.

S-a ridicat prognoza pentru 2021 pentru prețul mediu al cafelei Arabica de la 1,35 dolari pe lire sterline la 1,60 dolari pe lire sterline. De asemenea, și-a revizuit proiecția în sus pentru 2022 de la 1,25 dolari pe lire sterline la 1,50 dolari pe lire sterline, relatează cnbc.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: