Evenimentul Zilei > Actualitate > După acest weekend vine Infernul. Pregătiți-vă pentru ce e mai rău
După acest weekend vine Infernul. Pregătiți-vă pentru ce e mai rău

După acest weekend vine Infernul. Pregătiți-vă pentru ce e mai rău

Vineri, autoritățile din România au decis ce măsuri trebuie impuse cu privire la stoparea valului 4 al pandemiei COVID-19. Masca obligatorie, accesul pe baza certificatului verde și interzicerea petrecerilor private sunt doar câteva decizii luate de CNSU. Acestea vor intra în vigoare începând de luni, 25 octombrie, lăsând un weekend liber la dispoziția populației.

Această decizie nu pare una deloc bună în ochii epidemiologilor. Specialiștii susțin că oamenii vor profita de această libertate, iar infernul din spitale va continua încă o săptămână. Epidemiologul Octavian Jurma consideră că decizia autorităților de a introducere noile restricții de luni ne va costa „multe vieți”. Din acest motiv, el îndeamnă românii să nu se lase amăgiți și să nu considere că situația nu este chiar atât de gravă.

Specialistul susține că CNSU ar fi trebuit să impună restricțiile încă de vineri, astfel evitând un weekend plin de petreceri de „rămas bun libertate”. Octavian Jurma susține că, prin introducerea restricțiilor abia de luni, autoritățile le-au dat oamenilor șansa să petreacă pentru ultima dată, invitându-i parcă să își facă de cap.

„Acest weekend va avea probabil cel mai ridicat risc de infectare din ultimele săptămâni pentru că stimulează artificial socializarea, fiind ultimul în care ni se permite să socializăm fără nicio restricție de parcă am fi la 0.5 la mie nu la 10.5 la mie. E posibil ca acest weekend să fie motivul pentru care vom mai sta în acest infern încă o săptămână”, spune dr. Jurma, pe Facebook.

Medicul susține că unele decizii luate de autorități sunt motivate strict politic, iar faptul că ele vor intra în vigoare de luni este cum nu se poate mai rău. Practic, autoritățile au invitat cetățenii să profite de ultimul weekend fără restricții susține specialistul. „Cum este probabil și alegerea zilei de luni care conține implicit și invitația:profitați de ultimul weekend de distracție și infectare liberă”.

Octavian Jurma îndeamnă toți cetățenii să devină responsabili. Acesta susține că nu este normal ca autoritățile că impună „măsuri care trebuiau luate încă din septembrie” abia luni. Românii ar trebui să intre în carantină personală și să nu se lase amăgiți de faptul că restricțiile mai pot aștepta. Dacă ne dorim stoparea valului 4, este obligatoriu să luăm măsuri imediate.