După 12 ani. Irigații pentru stoparea poluării de la Moldomin

După 12 ani. Irigații pentru stoparea poluării de la Moldomin

De 12 ani a avut nevoie Ministerul Economiei pentru a stabili un plan în vederea stopării poluării de la Moldomin.

Fosta mină de cupru de la Moldova Nouă a fost închisă în 2009, în urma scandalului ce l-a avut în centru pe Iacob Chișărău, directorul acuzat că a vândut toate hărțile zăcămintelor. De atunci a devenit sursă de fier vechi pentru hoți și unul din cei mai mari poluatori ai României. Praful rezultat în urma exploatărilor întinse pe 44 de ani are 1,5 m și se întinde pe 150 ha.

La fiecare vânt e purtat până peste graniță, în Serbia, afectând 18.000 de oameni. În 2016, Comisia Europeană a declanșat împotriva României o procedură de infringement, care atrage sancțiuni severe. Soluția autorităților constă în montarea unui sistem de irigații pe întreaga suprafață și stropirea constantă a prafului. Pentru rezultate eficiente, spun ecologiștii de la GEC Nera, e nevoie să se facă plantări.

„Consolidarea vegetativă e singura soluţie durabilă şi cu costuri mici de întreţinere. E necesar ca aceasta să înceapă imediat după punerea în funcţiune a instalaţiei de umectare. Cheia problemei constă în introducerea în apă a unei combinații de substanţe fertilizante și a unor substanţe neutralizante pentru rezidurile de cupru, zinc și sulf din deşeul depozitat pe iaz”, explică Doina Mărgineanu de la GEC Nera.

Ne puteți urmări și pe Google News