Din cauza situaţiei critice generată de virusul apărut în China va crește și mai mult populația săracă, cu peste jumătate de miliard de oameni din întreaga lume.

Raportul ONU citat de BBC analizează costurile umane și financiare ale pandemiei de coronavirus, iar concluziile sunt dintre cele mai sumbre, chiar sinistre.

Astfel, va fi pentru prima oară în ultimele trei decenii când nivelul sărăciei va crește la nivel global.

Documentul care rescrie istoria a fost prezentat înaintea unei serii de întâlniri a Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și miniștrilor de finanțe din țările care fac parte din G20.

Studiul este redactat de experții King’s College London și Universității Naționale Australiene. „Criza economică are potențial să fie chiar mai severă decât criza sanitară”, a declarat profesorul Christopher Hoy.

Între 400 și 600 de milioane de oameni se vor situa sub pragul sărăciei, cea ce va pune în pericol ținta ONU de eradicare a sărăciei până în 2030.

„Constatările noastre sugerează importanța extinderii măsurilor sociale în țările în curs de dezvoltare cât mai curând posibil și, la nivel mai larg, acordă o atenție şi mai mare impactului Covid-19 în aceste țări”, a adăugat la rândul său Andy Sumner, omologul britanic al australianului.

Ce urmează în continuare la finalul pandemiei de coronavirus? Peste jumătate dintre cei 7,8 miliarde de oameni ar putea trăi în sărăcie.

Aproximativ 40% dintre „noii săraci” ai planetei se vor afla în Estul Asiei și Pacific, iar aproximativ o treime în Africa Subsahariană, respectiv în sudul Asiei.

În acest context nu mai miră pe nimeni de ce la începutul acestei săptămâni, peste 100 de organizații internaționale au cerut ștergerea datoriilor din acest an pentru țările aflate în curs de dezvoltare.

Dacă s-ar ţine cont de dorinţa lor, s-ar putea ajunge la o reducere a poverii financiare de circa 25 de miliarde de dolari.