Deputatul Ioan Cupșa, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților din 2012 și până în prezent, a declarat că în anii 2013-2014 generalul SRI Dumitru Dumbravă, la acea vreme șef al Direcției Juridice a serviciului secret, a participat „de câteva ori” la ședințele parlamentare ale deputaților juriști, unde era „destul de activ". Dumbravă „sprijinea anumite texte de lege care priveau siguranța națională", a spus deputatul.
În emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, din seara zilei de 7 martie, deputatul Ioan Cupșa a avut următoarele intervenții:
„(...) Mugur Ciuvică: De exemplu, mai ales că e oarecum în domeniul dumneavoastră, a plecat Coldea. E istorie – ziceți dumneavoastră. Dar omul lui Coldea care conducea Direcția Juridică din SRI, domnul Dumbravă, a fost promovat în funcție. Este secretar general al SRI și se duce la conferințe pe teme juridice în continuare. Deci secretarul general Dumbravă a apărut astăzi, a prezentat Dragomir, a participat acum câteva zile la analele juridice, nu știu cum, un mare simpozion pe teme juridice cu zeci de participanți. Și Dumbravă, secretar general acum teoretic, nu mai e în câmpul tactic, a fost acolo să-și dea cu părerea despre justiție din partea SRI-ului. Deci sunt așa, a plecat Coldea chiar cu totul? Parcă n-a plecat chiar de tot așa.
Ioan Cupșa: În egală măsură, însă, se recunoaște că SRI-ul într-o bună măsură s-a reașezat în normalitate.
Mugur Ciuvică: Am înțeles, dar Dumbravă a rămas acolo.
Ioan Cupșa: Domnul Dumbravă, într-adevăr, îmi aduc aminte, în celălalt mandat, în anii 2013 – 2014, era destul de activ.
Mugur Ciuvică: Și acum e.
Ioan Cupșa: Era activ, în ce sens activ? Se prezenta la Comisia Juridică, sprijinea anumite texte de lege, sigur, care priveau în mod direct siguranța națională, care priveau activitatea SRI. De o bună bucată de timp, însă, nu l-am mai văzut. Și eu credeam că a dispărut pur și simplu din această instituție. E o informație și pentru mine.
Mihai Gâdea: N-a dispărut.
Ioan Cupșa: Nu mă preocupă câtuși de puțin schema de personal a SRI-ului”
„Era o prezență discretă. Am aflat mai târziu care era rolul dumnealui”
Contactat vineri de EVZ, Ioan Cupșa nu și-a retras cuvintele și a spus că este sigur de prezența generalului SRI la ședințele parlamentare.
Potrivit acestuia, Dumbravă a fost prezent „doar la ședințe publice" ale Comisiei Juridice.
„A participat când aveam de dat un aviz sau raport pe anumite texte de lege privind siguranța națională. Reprezenta SRI", a spus deputatul. Întrebat care erau respectivele texte de lege, acesta a răspuns că nu-și amintește.
„Nu-l cunoșteam, știam că era juristul instituției, aceasta a fost percepția mea. Abia mai târziu am aflat care era rolul dumnealui", a zis Cupșa. Întrebat care era rolul lui Dumbravă, deputatul nu a răspuns.
„Dl Dumbravă era o prezență discretă, la locul ei, nimic deosebit", a adăugat el.
„Am rămas surprins când am aflat că era general. Nu mă așteptam ca un general SRI să reprezinte serviciul în fața Comisiei parlamentare", a mai spus deputatul Ioan Cupșa.
Câmp tactic
În data de 30 aprilie 2015, generalul SRI Dumitru Dumbravă, la acea vreme conducătorul Direcției Juridice a serviciului de informații a declarat într-un interviu acordat publicației juridice.ro că justiția face parte din „câmpul tactic" al SRI:
„Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate"
Explicații
Pe 22 noiembrie 2017, Dumitru Dumbravă a fost audiat în Comisia parlamentară de control a activității SRI, unde a fost întrebat despre „câmpul tactic”.
În cadrul audierii de aproape opt ore, Dumbravă a confirmat faptul că în calitate de fost director al Direcției Juridice a SRI, a mers în sediile instanțelor de judecată, precum Curtea de Apel București, ÎCCJ, Tribunalul Militar, Parchetul Militar și unitățile de parchet, dar „nu a încercat să influențeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz”.
Referindu-se la ceea ce făcea Dumbravă la instanțele respective, președintele comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a spus:
"A dat o serie de exemple, fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriștii pe care îi avea în subordine și care susțineau în instanță elemente care sunt de competența SRI. A spus că doar când i s-a solicitat un punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie. (...) A mai spus că a interacționat cu procurori, judecători din zona de drepturi și libertăți, mai ales acolo unde SRI avea această atribuție de eliberare a mandatelor pe siguranța națională".
"Domnul general Dumbravă spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic, nu vorbea despre influențarea justiției, ci mai degrabă de urmărirea altor persoane, în sensul că inculpații ar putea să influențeze actul de justiție și că în acest sens era un atribut și o implicare a SRI. A dat exemple de experți și judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experți care făceau expertize și stabileau prejudiciu zero", a adăugat Manda.
Președintele Comisiei SRI a subliniat că Dumbravă a admis că "ofițerii SRI asigurau suport tehnic, logistic și suport juridic" pentru procurori. „Spunea domnia sa că existau momente în care procurorul solicita un punct de vedere juridic al ofițerilor SRI, despre care încă nu știm dacă se încadrează cu totul în legislație”, a punctat Manda.