Editura Evenimentul si Capital

Dulcele șarm al onestității demodate | DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI

BOGDAN SUCEAVĂ
Autor: | | 2 Comentarii | 1533 Vizualizari

Pentru cine nu știe prea multe despre America, în Midwest nu se întâmplă nimic.

Una dintre cele mai importante cărți traduse recent în limba română e romanul Stoner, de John Williams, descris drept cel mai mare clasic american despre care nu s-a auzit mare lucru. La o primă vedere, un campus universitar american n-ar părea să fie teritoriul pe care ne-am aștepta să vedem desfășurându-se o mare dramă, dar romanul acesta ne contrazice așteptările. Nimic nu l-ar fi destinat pe William Stoner măreției, așa cum ni se prezintă el, un domn cam șters, prin nimic remarcabil. Dar ceea ce ne fascinează e tocmai progresia previzibilă a ratării sale, șirul de bătălii pierdute grație unor rare calități.

Un copil al Midwestului american, născut la o fermă pe care tatăl său și-ar dori să i-o lase moștenire, Stoner merge la Universitatea din Missouri ca să studieze agricultura. Acolo e sedus de literatură, grație influenței profesorului Archer Sloane. Sub influența acestui mentor subtil, Stoner își termină masterul în timpul primului război mondial și ajunge assistant professor, primul nivel în cele trei trepte din învățământul universitar american. De aici, Stoner n-a mai avansat în carieră tocmai pentru că a fost prea onest, prea direct, prea lipsit de calcule. Orice viciu de caracter, oricât de mărunt, i-ar fi servit de minune și l-ar fi ajutat să urce în ierarhia academică.

Urmașul lui Sloane la conducerea Departamentului, Hollis Lomax, și-ar dori să-l vadă pe Stoner susținându-i deciziile, chiar și pe cele mai revoltătoare. Ruptura dintre ei e determinată de examinarea unui student indolent, Charles Walker, care vine la examen cu materia necitită.

E o poveste ruptă din viață, nu-i așa? Șeful ar vrea ca Walker să treacă, dar Stoner e la datorie, și conflictul nu poate fi stins cu toate apele mării. Stoner discută despre principii, Lomax despre autoritate. Pe lângă necazurile de la școală, Stoner trăiește o pasionantă poveste de dragoste cu o colegă, Katherine, pe care a cunoscut- o ani buni după ce s-a căsătorit cu Edith, nevasta lui cea nesuferită. Hollis Lomax are un dublu motiv pentru a ridica stavile administrative în calea idilei: îl urăște pe Stoner și pare să nutrească pentru Katherine o pasiune nemărturisită. Ar fi păcat pentru savoarea romanului lui John Williams să dezvăluim aici mai multe.

Stoner pierde pentru că e onest. Stoner pierde pentru că iubește, iar farmecul romanului e că ne povestește cum.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor

Decizia Guvernului care va INFURIA MILIOANE de romani! Ordonanta TOCMAI a fost aprobata!

Pagina 1 din 1


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI