Un nou episod al crizei din USL a avut loc luni seară, când premierul Victor Ponta și liberalul Crin Antonescu nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la remanierea guvernului. În încercarea de a-și consolida poziția, cei doi lideri ai alianței s-au aflat pe același tronson orar, în platourile a două televiziuni de știri. Victor Ponta a mers la Sinteza zilei, de la Antena 3, în timp președintele PNL s-a aflat la emisiunea Sub semnul întrebării, de la postul B1 TV.
Evz.ro vă prezintă cele mai importante declarații ale celor doi lideri USL. Victor Ponta: Despre criza din USL și "războiul" cu Traian Băsescu:
- Din fericire, în Romania în acest moment, cred ca ne aflăm pe finalul unui război început în urmă cu 9 ani. Din acest punct de vedere, bătălia va fi până în noiembrie şi va fi una dură.
- Acest război apare uneori şi în rândul aliaţilor. Vreau să vorbesc mai puţin despre mine, despre Antonescu, despre Daniel Constantin, ci despre oamenii care au crezut în noi. Cred că războiul durează de 9 ani, iar autorul lui este Traian Băsescu.
- Aceasta este o criză de direcţie spre care să o luăm în viitor şi după ce se încheie mandatul lui Traian Băsescu. Adevărul este că nicio secundă eu nu am vrut şi nu vreau ca ceea ce oamenii au crezut că este forţa anti-Băsescu să se destrame. Am tot respectul pentru partenerii mei.
Despre declaraţiile lui Crin Antonescu din ultimele zile:
- Nu am luxul de a mă simţi jignit de astfel de declaraţii. Îmi reproşez un lucru, ar fi trebuit să insist să vină alături de mine în emisiune, aici. Îmi pare rău că nu i-am spus acest lucru. Cred că împreună, aşa cum am pornit la drum, putem să rezolvăm.
- Nu o să mă auziţi vorbind de rău un om cu care am construit ceva pentru ţară, un om pe care îl consider prieten.
- Cred că domnul Antonescu greşeşte, eu nu vorbesc despre PSD pentru că atât timp cât guvernez ţara nu sunt responsabil doar pentru partidul meu.
- Eu l-am propus pe Daniel Constantin, Voiculescu nu a avut nicio legătură. Ar trebui să vorbim mai puţin în public despre ce vrem noi pentru partidele noastre, pentru că oamenii zic "ce vrei tu pentru partidul tău e treaba ta, pe mine mă interesează ce faci pentru mine".
- Atunci când domnul Antonescu a vorbit despre schimbarea unor miniştri, normal că le-am luat apărarea. Domnul Chiţoiu l-a dovedit pe Băsescu că este mincinos şi că face trafic de influenţă. Domnul Gerea fusese numit de trei luni şi se ocupa de Oltchim(...) Am zis că e corect să respect decizia PNL-ului.
- Înainte să vin în emisiune, m-am oprit la Guvern, aş fi vrut să vin cu cele 4 adrese către Preşedinţie şi să le arăt: le am în faţă, putem să terminăm mâine cu asta şi să ne ocupăm de lucruri mai importante.
- Vreau să trimit mâine aceste propuneri, renunţ la numirea lui Daniel Constantin, deşi nu mi se pare drept. Aş vrea să fac aceste patru numiri în această seară
- Dacă ţine neapărat să fie viceprim-ministru, atunci domnul Iohannis să fie la Finanţe. Dacă mergem prin Parlament, atunci facem o reorganizare generală, e ca şi cum facem o renovare. Daniel Constantin nu moare dacă nu e viceprim-ministru, nici el, nici altcineva. Doar Iohannis vrea neapărat asta
- Din tot ceea ce a zis domnul Antonescu, la nivel personal sunt multe lucruri care mă pot deranja. La nivel guvernamental, unul singur - când a zis dacă de acum vrea să intre la guvernare.
- Guvernul nu este alb, este guvernul României, iar responsabilitatea nu este în faţa partidelor noastre, ci în faţa românilor. Această soluţie înţeleaptă a venit din partea lui Tăriceanu, pe care a făcut-o la şedinţa de ieri a PNL-ului.
- Nu am fost de acord cu abordarea lui Antonescu deoarece PSD-ul ar trebui sa creadă asta, doar e cel mai mare din uniune, dar ar fi o aroganţă fără rost. Am pornit la drum în mod egal şi ne respectăm. Pentru mine, ideea de partid rămâne la partid, în guvern suntem Guvernul României şi aşa trebuie să funcţionăm. Candidatul la Peşedinţie trebuie să ne susţină, să fie de acord cu ceea ce facem
Despre Traian Băsescu premier:
- Noul vis al lui Băsescu este cum ar fi el bun de prim-ministru. Doamne fereşte! Nu există o astfel de variantă.
- Aceasta este criza, de fapt. Axa binelui cu Axa răului: contra şi pro Băsescu.
- La colegii liberali se creează din nou chestia aia dreapta-stânga. În România, lucrurile nu stau aşa, suntem o ţară traumatizată de Băsescu. Eu cred că bătălia adevărată este între cei care vor să scape de Băsescu şi cei care vor să rămână şi chiar să fie premier.
Despre declaraţiile de azi ale lui Traian Băsescu de la B1 TV:
- Supărat că nu s-a rupt USL-ul, Traian Băsescu a ieşit azi din nou, să mai pună gaz pe foc.
- Chestia cu plângerile penale, domnul Băsescu nu mai este credibil în faţa oamenilor, nu are argumentul realizărilor. Are unul singur, valabil la mulţi oameni normali: vă fac plângeri penale, vă ia DNA-ul. Vrea să îi sperie pe oameni, care se gândesc de ce trebuie să fiu ameninţat. Dar aşa a învăţat el înainte de '89. Mesajul meu este: oameni buni, nu vă mai fie frică de Traian Băsescu!
- Din 2012, nu mai este preşedinte în realitate, este un om care se agaţă de nişte pârghii.
Despre posibilitatea de a candida la Preşedinţie:
- Funcţia de preşedinte ţi-o dau oamenii, nu partidele politice. Cred că cel mai important lucru este să avem un altfel de preşedinte şi un altfel de raportare la Guvern. Cred că această mică criză din USL a fost generată de schimbarea acestei idei, dreapta-stânga, că domnul Antonescu ar trebui să fie candidatul dreptei.
- Am cedat deja azi, am zis: dă-mi propunerile, să facem asta. În momentul în care eşti cel mai deştept şi cedezi, comiţi şi lucruri nedrepte, cred că este nedrept să îl dăm la o parte pe Daniel Constantin.
- Cred că trebuie să dialogăm, să găsim o soluţie. Înţeleg că mâine este o nouă şedinţă la PNL, sper sincer ca mâine seară să avem o soluţie.
Despre amnistie şi noile Coduri:
- A fost un tărăboi cu noul Cod Penal. A intrat în vigoare, sunt lucruri care mai trebuie îndreptate, dar în niciun caz nu a fost o catastrofă.
- Chestiunea cu amnistia şi graţierea a fost un atac al presei băsiste. În acel proiect era scris clar
- Am zis să îl punem pe ministrul Justiţiei să facă un raport în care să se spună că sunt 30.000 de oameni în detenţie, bugetul este de atâta, suntem condamnaţi pentru modul în care stau oamenii de acolo. Aşa că a trebuit să facem un sistem astfel încât cel care fură un ou să fie condamnat cu suspendare. În loc de penitenciare, să se mai facă un spital. Ministrul Justiţiei a zis că vine şi prezintă toate datele în Parlament. Aceste lucruri trebuie discutate cu raţiune.
Crin Antonescu la emisiunea lui Robert Turcescu (B1TV): Despre criza din USL:
- Unde cred eu că e marea problemă: în elementele fundamentale ale unui proiect de viitor. Am spus, cunoaștem bine istoria, ce a fost și ce este PSD-ul, cu rele și bune, știm prin ce a trecut PNL-ul. Ne aduce împreună convingerea că Traian Băsescu, guvernele sale, aberează în sens democratic.
- Eu i-am spus, PNL-ul a mai trecut prin construcții care să prevină apariția unor partide-stat, și în această situație suntem acum. Facem o astfel de alianță pentru a schimba ce putem schimba. Chiar dacă PSD-ul e considerabil mai mare, ideea de paritate nu a fost doar una artimetică, ci mai ales una simbolică. Ori criza constă în faptul că din ce în ce mai mult PSD-ul de azi, a lui Victor POnta, începe să semene cu PSD-ul dinainte de 2004. Pe de altă parte, această împărțire de teritoriu, de valori, nu de posturi neapărat, vin toate aceste idei ce pun la îndoială această construcție în care PNL-ul a jucat corect și depune toate eforturile să o ducă la capăt.
- De când s-a construit, PNL și-a asumat niște atacuri în fiecare zi, că și-a pierdut identitatea, că s-a aliat cu PSD-ul. Aceste atacuri ne-au afectat, nu doar electoral, nu e o suferință oarecare să fii atacat pe nedrept. Am făcut toate aceste sacrificii fiind convinși că această este cea mai bună variantă pentru România. PNL trebuie să-și apere identitatea, aspirațiile
Despre contestarea poziției de președinte a PNL:
- Nu-mi slujește nici mie, nici PNL-ului și nici domnului Tăriceanu
- Nu se poate ca în momentul în care ești angajat într-o discuție dură, grea, fie și cu un partener, și te duci cu un mandat, discuți aceste lucruri decisive pentru PNL, cineva din spate să iasă și să spună poate nu e bine așa, poate e bine să facem ca Victor Ponta
- L-am convocat pentru că e nevoie să limpezim aceste lucruri, nu e ușor când să negociezi când ți se bagă un cuțit în spate. E un partid, chiar mai mic, care e în mijlocul întregii scene politice. Nu mă așteptam la așa ceva.
Despre miniștrii demisionari:
- Nu, categoric. Poate lămurim mâine și asta. Au spus că și-au dat demisia, dl Ponta a zis că a luat demisia, dar nu a dus-o la registratură. Ei n-au fost la ultima ședință, și-au dat demisia în mod public. Există crize politice, sper să nu ajungem la o criză de secretare, și aici mă refer la declarațiile, destul de confuze ale lui Victor Ponta
- Eu l-am propus pe dl Relu Fenechiu, care era în cursul unui proces, era ministru când a venit o sentință, dar nu putem lua decizii politice în cazul unei cercetări penale a soției (referitor la Daniel Chițoiu)
- Dl Gerea a muncit cu onestitate, nu i-am face dreptate dacă l-am califica ca pe un om care n-a făcut nimic
- Dl Chițoiu a avut cele mai puternice poziții, cu acordul partidului, în acest guvern
- Toți trebuie să știm că plecarea dintr-o funcție ministerială e ca și venirea, nu e o rușine
Despre votul în cazul Vlad Cosma:
- E nefericit, nepotrivit. Din acest motiv am avut o întâlnire de dimineață cu cei din comisia juridică și am făcut declarații.
- Constituită o altă majoritate, am discutat foarte în treacăt și cu dl Ponta, eu cred că ar fi bine pentru parlament, pentru majoritate, pentru partidul omului respectiv, al cărui prezumție de nevinovăție o respect
- Pe mine m-a nemulțumit rezultatul votului, proporția
Despre declarațiile lui Victor Ponta, cu privire la Klaus Iohannis:
- Dl Ponta ar putea trăi și guverna fără Daniel Constantin vicepremier, al doilea lucru, care îmi dă de gândit, tratează cu ușurință numirea oamenilor la ministere
- Eu cred că, nu fără excepție, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției nu suportă politicieni foarte puternici fără o aplicație. Dl Iohannis nu e finanțist, deci nu are ce să caute la Ministerul de Finanțe. Deci ușurința dlui Ponta chiar mă susprinde
- Așa e legal pentru că asta a fost formula cu care am mers în Parlament, nu pentru că e o lege
- Cred că dl Ponta știe foarte bine că noi nu ne jucăm cu propunerile, cu ministerele, știe că nu va accepta Klaus Iohannis să se ducă la Finanțe, blocând de fapt demersul normal care se putea face şi astăzi, să mergem în Parlament şi să fie ministru de Interne şi vicepremier
- S-o termine cu asta și să mergem în Parlament și să tranșăm situația. De asta sunt nemulțumit. Sunt lucruri la care poți fi flexibil, aici nu vindem o marfă la un preț. Sunt patru ministere, sunt niște decizii luate, domnul Ponta a spus că sunt foarte buni toți, le-a rezolvat jurisdicția ca vicepremieri, ar fi trebuit să mergem în Parlament și să rezolvăm
- Eu sunt convins că domnului prim ministru i-a displăcut profund ideea ca noi să ne schimbăm niște miniștri. Poți să regreți cât regreți, dar apoi iei act de faptul că partenerul tău are dreptul să-și schimbe oamenii. De a ne distribui proprii miniștri după cum vrea el, nu e normal.
- Nu, am un sentiment și mai grav, că domnul Ponta dorește să țină PNL la guvernare, dar într-o poziție marginală, de semi-vasalitate. Sau asta lasă deciziile sale a se înțelege
Despre USD:
- E ceva ce încalcă protocolul USL, n-am făcut caz de asta. Să-și spună USD, nu am ținut cont de toate aceste lucruri, pentru noi sunt importante CAS-ul, impozitele, Oltchimul
- Noi am făcut niște mișcări să întărim guvernul. Asta înseamnă că îl deranjează personalitatea domnului Iohannis, că PNL-ul vrea să-și ia propriile decizii
- Nu e un ultimatum, e o situație clară: dorește un guvern cu PNL? Nu mai dorește, poate să-și facă un alt guvern, dar numai după ce demisionează
- Putem să punem capăt decent, nu cu această încercare, hai să-l culpabilizăm pe Antonescu de dimineaţă până seara că e prieten cu Băsescu şi alte prostii
- PNL nu va fi fugi, avem guvernarea împreună de la oameni. Închidem decent, demisionează, merge în Parlament cu noua coaliție
Despre Iohannis:
- Dl. Iohannis chiar e o problemă pentru Ponta, dar nu știu de ce.Trebuie să învețe că politica e o concurență permanentă. N-ar fi caraghios să se teamă dl Ponta că Iohannis ar putea deveni prezidențiabil și nu mă tem eu?
- S-ar putea întâmpla ca Iohannis, noi asta sperăm, să ridice ștacheta în privința unui comportament guvernamental
Despre Dan Voiculescu și Antena 3:
- Niels Schnecker și-a oferit disponibilitatea, eu îl cunosc de mult, n-a avut nicio legătură nici cu Voiculescu, nici cu trustul Intact. După o vreme, viziunea lui nu se potrivea cu realitatea din România și partidul am pus capăt acestei colaborări
- Nu mai mari decât le am cu dvs, cu B1 TV. La Antena 3 ca și la toate posturile TV, există profesioniști pe care îi apreciez. Faptul că într-o vreme mulți oameni din Antena 3 priveau cu mai multă plăcere faptele mele, iar acum n-o mai fac îi privește
- Nu am avut niciun contract cu Antena 3. Alianța cu ACD-ul nu am făcut-o pentru a sprijini privilegiat PNL. Înțelegerea a fost un artificiu politic pentru a putea amenaja paritatea politică, trebuiau să fie undeva. PNL n-a fost niciodată favorit în detrimentul PSD
- Niciodată n-am depins de favorurile unui post, sigur că mă tem de un linșaj, Antena 3 e un post puternic. Linșat sunt din 2009, și dvs, ziare mari, Evenimentul zilei, România Liberă, Adevărul. Dar nu sunt în situația să schimb o decizie ca să nu se supere Antena 3
- În discuțiile uzuale a fost reprezentat de Daniel Constantin, Voiculescu a apărut uneori, dar nu în momentele cheie. Daniel Constantin a fost mereu mai mult omul lui Victor Ponta decât al lui Voiculescu
- Mereu a existat o campanie nejustificată pe tema că Antonescu e omul lui Dan Voiculescu
Despre legea amnistiei:
- Dacă primul ministru spune că nu vrem să mai dăm legea amnistiei, de ce să n-o aducem pe ordinea de zi și să o scoatem?
- Nu înțeleg de ce astăzi nu a fost susținută această propunere. Cred că e spre binele tuturor s-o tranșăm, chestiunea asta stârnește îndoieli.
- Nu neapărat că ni s-a atras atenția, dar acest subiect revine constant în discuțiile despre România, chiar și cu politicieni care văd cu ochi buni guvernul
Despre Biroul Politic de mâine:
- Mesajul meu: se abordează greșit problema când se spune că principalul obiectiv al PNL, cu atât mai puțin al meu, este obținerea președiniției. Scopul adevărat și declarat: de a fi marele partid de dreapta din România, Acest obiectiv nu e contradictoriu cu ideea USL, așa cum a fost ea gândită
- Principala mea preocupare nu e să intru în grațiile PSD pentru a mă susține. Nu e problema mea nici să mă aliez cu Traian Băsescu, așa cum zic alții
- La sfârștiul anului, indiferent dacă ajung sau nu președinte, eu trebuie să mă gândesc la succesiune și unde va rămâne PNL
- Trebuie să treacă niște probe: alegeri europarlamentare pe cont propriu, poate chiar și alegeri prezidențiale pe cont propriu
- Eu îmi doresc să clarific cine suntem, ce vrem, ce vorbim, ați văzut atacul de azi, în cruciș, unul de la Traian Băsescu, mă așteptam de la un adversar politic, altul de la PSD
- E un partid puternic, nu vă lăsați înșelați de discursul împăciuitor al domnului Ponta. Azi nu s-a întâmplat nimic deosebit. Azi mi-am pierdut optimismul în privința lui Călin Popescu Tăriceanu
- Domnul Ponta știe că PSD are mai multe voturi, mai multe resurse, da nu sunt convins că sunt mai mulți socialiști democrați decât liberali
- Nu sunt prizonierul nici unui astfel de grup, de la Patriciu la Rușanu
- Un număr copleșitor dintre liderii naționali au această putere, au mai făcut-o. Au mai plecat cinci oameni, poate vor mai pleca și acum. Ce e profund neplăcut că discutăm mieros despre spiritul alianței în vreme ce există o presiune extraordinară din partea PSD și a guvernului asupra PNL, la care acesta a rezistat
Despre pactul de coabitare:
- Nu e nevoie de turnătorii din astea mititele și mincinoase, știam că este vorba despre ideea de a semna un document, l-am răsfoit. Am încercat să-i spun domnului Ponta că e superfluu.. Domnul Băsescu poate fi martor, dacă o să ajung să-l am martor împotriva lui Ponta
- Sigur că știam, doar am fost acolo
Despre declarațiile lui Victor Ponta privind schimbarea lui Băsescu:
- Se confruntă cu un mare risc, asupra căruia l-am avertizat: să creadă, și nu mai are nicio scuză, că va reuși ceea nu a reușit Băsescu. Băsescu când a intrat într-un conflict deschis cu Tăriceanu, a crezut că e simplu, dar nu s-a întâmplat asta
- Intră într-o capcană dacă vine la PNL cu discursul PNL e minunat, Antonescu e rău
- În acest moment am niște deziluzii, dacă nu-și revine repede la spiritul pe care l-am văzut înainte să devină prim-ministru, cred că o să fie destul de greu și pentru cariera sa politică și pentru România
- Dacă cineva a dorit să mă amenințe cu dl Oprescu, e așa de tocită această amenințare
CIITIȚI ȘI:
- EVZ TV. Traian Băsescu: Este posibil să depun plângere penală pentru abuz împotriva premierului. Ponta, un om slab, în plasa lui Voiculescu | VIDEO
- Antonescu îi răspunde lui Băsescu: "Nu e nici pe departe calificat să spună cine e de dreapta şi cine nu e de dreapta"
- SURSE din USL: PC renunţă la postul de vicepremier. Voiculescu a dat semnalul
- Criza din USL continuă. Ponta: Încă nu ne-am înțeles. Antonescu: Noi alte propuneri nu facem
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum vrea să stea pe sîrmă Crin Antonescu fie și în patru labe
- Ponta: Chiţoiu şi Gerea încă sunt miniştri. Băsescu, să fie sănătos!
- Laszlo Borbely (UDMR): Ne îngrijorează certurile din USL; să se ocupe de guvernare
- DECIZIA PNL: Iohannis și Antonescu au mandat de a susţine "cu fermitate" respectarea protocolului USL, semnat în 2012