Duelul între McCain şi Obama, faza pe echipe

SUA. Prezidenţiabilul democrat şi cel republican au în spate tabere importante de susţinători, care pot influenţa rezultatul scrutinului de peste 13 zile.

Foşti secretari de stat, vedete din show business şi importante ziare americane şi-au anunţat public susţinerea pentru unul dintre cei doi principali actori ai duelului electoral care are ca miză funcţia de preşedinte al SUA, republicanul John McCain şi democratul Barack Obama.

Atrăgându-i de partea sa pe Colin Powell şi pe realizatoarea de televiziune Oprah Winfrey şi beneficiind de susţinerea cotidianului „Washington Post“ şi a altor 111 ziare, Obama are toate şansele să îşi consolideze avantajul de aproximativ 8%, conform celui mai recent sondaj Reuters/C-SPAN/Zogby, în lupta cu McCain (care este sprijinit de 39 de publicaţii). Şi din punct de vedere financiar, democratul stă mult mai bine decât senatorul de Arizona. Barack Obama a strâns, numai luna trecută, fonduri de campanie în valoare totală de 150 de milioane de dolari, de la 632.000 de noi donatori. Spre deosebire de acesta, John McCain a acceptat să îşi finanţeze campania din bani publici şi, prin urmare, trebuie să îşi limiteze cheltuielile la doar 84 de milioane de dolari.

COMPETIŢIE DESCHISĂ

Miza este mare, iar jocurile nu sunt încă făcute Democratul Barack Obama continuă să se afle în frunte în cele mai recente sondaje de opinie, la două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, însă experţii avertizează că jocul rămâne încă deschis. O revenire a republicanului John McCain este posibilă chiar dacă „şansele unui tsunami favorabil senatorului de Arizona sunt minime“, apreciază Peter Brown, responsabil al Institutului de sondare a opiniei publice de pe lângă Universitatea Quinnipiac. Potrivit AFP, Brown spune că, dacă McCain va obţine victoria, aceasta va fi „milimetrică“.

Pentru a evita un astfel de rezultat, Obama le cere susţinătorilor săi să nu se demobilizeze. „Nu trebuie să ne contenim eforturile“, a declarat el luni, în faţa unei mulţimi de 50.000 de oameni, în Florida. Mai multe barometre de opinie arată că aproape un alegător din cinci se declară încă „indecis“ sau poate să-şi schimbe opţiunea. Aceşti alegători sunt speranţa taberei republicane. Cel mai probabil, Obama va câştiga, „deoarece de mai multe săptămâni el se menţine în fruntea sondajelor pe care le realizăm“, spune Frank Newport, responsabil al institutului Gallup. „Dar diferenţele sunt atât de mici încât, luând în calcul şi factorul participare la vot, nu putem să excludem o victorie a lui McCain“, adaugă Newport. Portalul independent specializat RealClearPolitics.com îl credita ieri pe Obama cu un avans de şase procente în „media naţională a sondajelor“ - 49,8%, faţă de 43,8% pentru McCain.

Răsturnări de situaţie istorice

Mulţi experţi citează cazul lui Ronald Reagan, care se afla în urma lui Jimmy Carter în toate sondajele dinaintea alegerilor, în octombrie 1980, dar a câştigat totuşi la scor în noiembrie. AFP arată însă că situaţia nu este comparabilă, Reagan reuşind să se detaşeze în unica dezbatere televizată cu rivalul său, la numai o săptămână înainte de vot.

Allan Lichtman, un istoric specializat în alegeri prezidenţiale la Universitatea Americană din Washington, ţine să sublinieze că „răsturnări de situaţie în ultima clipă nu există“. „Fiecare candidat aflat pe locul doi (în sondaje - n.r.) vrea să vă spună povestea lui Harry Truman. Dar n-a mai existat niciun Harry Truman de 60 de ani“, spune istoricul. În 1948, Truman, încă preşedinte în exerciţiu, a fost declarat de presă ca fiind învins de republicanul Thomas Dewey, dar de fapt fusese reales. „În istoria americană modernă, niciun candidat aflat în sondaje atât de departe cât e McCain nu a câştigat alegerile“, conchide Peter Brown.

COLŢUL ALBASTRU

Nume grele în tabăra democrată Numărul personalităţilor care îl susţin pe Barack Obama este impresionant, de la vedete din muzică (Bruce Springsteen), din cinematografie (George Clooney, Alec Baldwin) şi din televiziune (Oprah Winfrey), până la politicieni de mare calibru (Colin Powell). Nu mai puţin de 65 de laureaţi americani ai Premiilor Nobel şi-au declarat, într-o scrisoare deschisă, sprijinul faţă de candidatul democrat. O altă susţinere de mare răsunet în rândul societăţii americane a fost cea anunţată de Christopher Buckley, scriitor şi umorist conservator, fiul lui William Buckley, fondatorul revistei bisăptămânale conservatoare „National Review“. Foarte importantă a fost şi opţiunea fostului secretar de stat al SUA Colin Powell. Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, cândva abstinent în ceea ce priveşte declaraţiile măcar vag politice, a spus că preferă „varianta democrată“ a „stimulului“ fiscal de care are nevoie economia ţării. Cel mai nou şi mai surprinzător sprijin vine din partea unui „greu“ neoconservator, Kenneth Adelman, care a lucrat sub mai multe administraţii republicane şi nu a votat în viaţa lui pentru vreun candidat democrat, indiferent ce funcţie viza acesta.

COLŢUL ROŞU Actori şi militari în tabăra republicană

Prezidenţiabilul republican John McCain are o susţinere firavă în breslele artistice americane. Simpatii deschise au fost exprimate de actorii Sylvester Stallone, James Caan şi John Voight. Lor li se adaugă Chuck Norris, care a declarat că-l va vota pe McCain doar pentru că acesta a ales-o pe Sarah Palin drept coechipieră. McCain se mai bucură şi de simpatia producătorului hollywoodian Jerry Bruckenheimer. Minimalizând „trădarea“ lui Powell, senatorul de Arizona se laudă că are sprijinul a nu mai puţin de patru foşti secretari de stat: Henry Kissinger, James Baker, Lawrence Eagleburger şi Alexander Haig. Fostul senator democrat Joe Liebermann, actualmente independent, este şi el un fan al lui McCain. Richard Petty, cel mai mare pilot din istoria competiţiei auto americane NASCAR, a anunţat că-l susţine pe prezidenţiabilul republican. McCain beneficiază şi de sprijinul influentei Asociaţii Naţionale a Posesorilor de Arme, al Partidului Reformei, precum şi al influentului om de radio Rush Limbaugh. Altă susţinere importantă vine pentru McCain şi dinspre militarii activi, care creditează echipa prezidenţială republicană cu 68% din opţiuni.