Dubaiul umple lumea de proiecte faraonice

Guvernul emiratului continuă investiţiile în construcţii, în ciuda problemelor globale.

În ciuda crizei financiare mondiale, ambiţia imobiliară a Dubaiului nu cunoaşte limite: emiratul a lansat un nou proiect de construcţie a unui zgârie-nori de peste un kilometru înălţime. În Dubai se lucrează în prezent la un turn care este deja cea mai înaltă clădire din lume, Burj Dubai, menţionează AFP. Anunţul noului proiect grandios a marcat închiderea celei de-a şaptea ediţii a „Cityscape“, o expoziţie imobiliară care a fost deschisă până ieri în Dubai.

Ca toate celelalte pieţe bursiere din lume, şi Bursa din acest emirat a cunoscut „patru zile de oroare“, pierzând de duminică până miercuri un sfert din valoarea sa. Mai mult, sectorul construcţiilor a fost unul dintre cele mai afectate. Dar investitorii din Dubai se poartă ca şi cum „măcelul financiar“ nu le va afecta activităţile. „Vom face mereu proiecte spectaculoase“, a declarat şeful grupului Nakheel, o firmă controlată de guvernul emiratului şi al cărei director de proiect, Chris O’Donnell, a propus viitorul zgârie-nori.

Nakheel este compania care a construit, printre altele, trei insule artificiale în formă de palmier, în largul coastelor emiratului, precum şi un ansamblu de 300 de insuliţe reprezentând mapamondul. Turnul Nakheel va avea o înăl- ţime de 1.400 de metri, a precizat O’Donnell, care a indicat că lucrările de terasare au început deja. Turnul va fi situat la ieşirea sud-vestică din oraşul Dubai, în apropierea Bulevardului Şeic Zayed, artera principală a metropolei. El se va afla în apropierea unui canal navigabil, aflat în pragul lansării, numit „Canalul Arabilor“. Febra construcţiilor

Pe ansamblu, noile construcţii vor forma un nou cartier, „Nakheel Harbour and Tower“, care dispune de un buget de 38 de miliarde de dolari şi urmează să fie finalizat în anul 2020. În acest cartier vor trăi 55.000 de persoane şi vor lucra alte 45.000. Febra construcţiilor faraonice nu se limitează la Nakheel. O altă firmă dezvoltatoare a guvernului din Dubai, Meraas, anunţase luni că demarează un plan de construire a unui oraş întreg, numit Jameira Gardens, care va fi finalizat în 12 ani şi va costa aproximativ 95 de miliarde de dolari. O altă firmă, Ruwaad, vrea să iasă din spaţiul emiratului şi să construiască cel mai mare parc tematic din Africa, „Amazulu World“, cu o suprafaţă de 16.500 de hectare, în Africa de Sud. AFP apreciază că şi „Amazulu“ va costa „mai multe miliarde de dolari“.