Relatările aparțin publicației Daily Mail, susținătoare, de altfel, a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Toate relatările de mai jos ar trebui citite în această cheie.

Un mesaj agresiv – ”Du-te dracu, Marea Britanie – a fost desenat pe un peret aflat în apropierea sediului Parlamentului European iar bilețele pe care scria ”Rămâneți pe insula voastră! Nu vom avea milă” le-au fost înmânate mai multor europarlamentari britanici.

Imedit după referendumul din 23 iunie, ironiile celor rămași în UE îi vizau mai ales pe europarlamentarii pro-Brexit. Între timp, antipatia s-ar fi extins și asupra celor care au fost pentru ”Rămânerea” Regatului Unit în UE.

De asemenea, mai multi oficiali britanici angajați la Bruxelles s-ar fi plâns de faptul că sunt excluși de la întâlnirile care nu au legătură cu Brexitul. Unul dintre reclamanți ar fi fost forțat să părăsească discuțiile despre un proiect de dezvoltare în Etiopia, pentru simplul motiv că este angajatul unui parlamentar eurosceptic.

Acesta a povestit pe holurile Parlamentului European: ”Am plecat înainte ca lucrurile să devină extrem de neplăcute. Cred că în viitorul apropiat, nicio persoană cu accent britanic nu va mai vrea să participe la astfel de întruniri”.

Într-un context diferit, mai mulți oficiali din Regatul Unit ar fi fost întâmpinați de colegii lor europeni cu ”Plecați, Plecați, Plecați”.

Un alt britanic a reclamat că ar fi fost agresat verbal, într-un tren, de un eurocrat care a început să înjure când l-a auzit vorbind în engleză. ”Ne-a făcut tot felul de semne obscene și a început să strige sunteți o rușine infectă”, a povestit britanicul agresat pentru Daily Mail.

Din corul reclamagiilor nu putea să lipsească europarlamentarul Nigel Farage, unul din principalii arhitecți ai Brexitului. ”Se întâmplă lucuri cam urâte pe aici. În Marea Britanie se tot vorbește de rasism, dar unele din lucrurile pe care le fac eurocrații la Bruxelles sunt odioase”, a declarat Farage.

Stafful administrativ al europarlamentarilor britanici – mulțin dintre angajați au cu totul alte naționalități decât a angajatorului – ar fi primit un email ”intimidant” chiar de la președintele Martin Schulz, în care li se sugera că lipsa de loialitate față de forurile europene va fi aspru pedepsită. ”Ni s-a spus să ne demonstrăm loialitatea față de UE sau carierele noastre se încheie aici”, a povestit un polonez, membru al staffului unui europarlamentar britanic.

O purtătoare de cuvânt a Parlamentului Europeană a dezmințit categoric că în incinta instituției ar avea loc hărțuiri sau intimidări. ”Nu ne-a fost semnalat nici măcar un singur astfel de incident”, a mai precizat sursa citată.
 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului European a declarat: ”Nici președintele și nici biroul domniei sale nu a dresat sau expediat scrisori sau mesaje care să poată fi percepute ca indimidante de către staffurile europarlamentarilor britanici. Intenția a fost să liniștim îngrijorările apărute. Poate este vorba doar de o interpretare intenționat greșită”.