Evenimentul Zilei > Actualitate > Drumuri blocate de aluviuni. Meteorologii anunță ploi torențiale în toată țara
Drumuri blocate de aluviuni. Meteorologii anunță ploi torențiale în toată țara

Drumuri blocate de aluviuni. Meteorologii anunță ploi torențiale în toată țara

Mai multe drumuri din România au fost blocate din cauza ploilor torențiale căzute în ultimele ore. Astfel drumul naţional DN 26 este blocat de aluviuni în zona comunei Scorţeni, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, maiorul Andrei Grecu.

Totodată, circulaţia rutieră pe drumul naţional DN 12A este îngreunată de aluviuni în satul Podiş din comuna Mărgineni.

O situaţie similară se înregistrează pe drumul judeţean DJ 206, în zona comunei Răcăciuni.

În toate cele trei situaţii, pompierii intervin pentru a curăţa carosabilul.

În municipiul Oneşti, pompierii acţionează pentru a scoate apa din mai multe gospodării.

Meteorologii anunță ploi torențiale în mare parte din țară

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în intervalul 02 iulie, ora 10:00 – 02 iulie, ora 23:00, pentru județele Botoșani, Vâlcea, Argeș, Giurgiu, Iași, Arad, Hunedoara, Dâmbovița, Teleorman și municipiul București:

„În intervalul menționat, în nordul Moldovei, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei și pe arii restrânse la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni.”, au anunțat meteorologii, potrivit meteoromania.ro.

De asemenea, în acleași interval de 02 iulie, ora 10:00 – 02 iulie, ora 23:00 este valabil o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente, Alba, Bacău, Călărași, Galați, Ialomița, Neamț, Satu Mare, Bihor, Brașov, Constanța, Prahova, Suceava, Vrancea, Bistrița-Năsăud, Buzău, Covasna, Mureș, Sibiu, TUlcea, Vaslui, Brăila, CLuj, Harghita, Mureș, Sălaj.

„În Transilvania, Maramureș, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și în jumătatea de nord a Crișanei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…70 l/mp”, au anunțat meteorologii.

De asemenea, ANM a emis și un cod galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată care intră în vigoare la noapte și vizează Nordul țării.

Intervalul de valabilitate este: 02 iulie, ora 23:00 – 03 iulie, ora 10:00, iar județele vizate sunt Bihor, Iași, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui, Cluj, Sălaj.

„În intervalul menționat, în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și local în Moldova, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
Vremea se va menține în general instabilă și în următoarele zile”, au anunțat meteorologii.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.