O rupere de nori a făcut ca pârâul ce însoţeşte drumul dintre Luncani şi Alun, sate din comuna Boşorod, să se rupă în mai multe locuri. Ploaia torenţială a avut loc sâmbătă, iar viitura a avariat şi două podeţe. Unul dintre poduri este în pericol să se prăbuşească.
Cei 50 de oameni, localnici din Alun şi turişti cazaţi la o pensiune din sat, au fost nevoiţi să meargă pe jos spre Călan. Localnicii şi turiştii au singurii care au încercat să mai domolească forţa pârâului transformat într-un torent foarte puternic.
Fiind vorba de un drum judeţean (DJ 668 A), Consiliul Judeţean este instituţia care trebuie să intervină. „În zonă sunt anunţate noi precipitaţii abundente. La ora actuală se poate trece pe porţiunile de drum peste care a trecut apa, însă nu se poate folosi unul dintre podeţe, mai grav avariat. În acea zonă am impus o limitare temporară de tonaj de până la 3,5 tone. Mâine (miercuri – n.red.) vom avea şi varianta finală a raportului de evaluare a situaţiei, în baza căreia vom decide cum se va interveni. În zona podeţului vom amenaja o variantă de ocolire. Repet, acum nu e nimeni izolat în satul Alun”, declara marţi după-amiază administratorul public din cadrul CJ Hunedoara, Dan Stoian.
Drumul judeţean 668 A face legătura între oraşul Călan şi satele Boşorod, Luncani, Alun şi Târsa. Pe acelaşi drum ar trebui să se poată ajunge şi la cetatea Piatra Roşie, parte a complexului de fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei inclus în patrimoniul UNESCO.
Incidentul a fost anunţat de Fundaţia Dacica, organizaţie care, într-o adresă înaintată Consiliului Judeţean cu câteva zile înainte de viitura de pe vale, arăta că pe DJ 668 A nu ar trebui să mai fie permisă circulaţia camioanelor încărcate cu lemne provenite de la exploatările forestiere din zonă, greutatea mare a acestora provocând stricăciuni serioase drumului.