Drogurile amenință viața bolnavilor cronici. Numărul pacienților care consumă astfel de substanțe s-a dublat

Drogurile amenință viața bolnavilor cronici. Numărul pacienților care consumă astfel de substanțe s-a dublat Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la consumul drogurilor în rândul bolnavilor cronici. Specialiștii susțin că, deși astfel de substanțe amenință viața pacienților, numărul celor care le consumă s-a dublat. Potrivit medicilor, din ce în ce mai mulți tineri români folosesc droguri injectabile.

Medicii atrag atenția asupra tendințelor pacienților cu boli cronice precum HIV sau hepatită. Potrivit specialiștilor, numărul pacienților care consumă droguri s-a dublat, în ciuda faptului că astfel de substanțe le pun viața în pericol.

Institutul „Matei Balș” din Capitală este unitatea medicală din România care se confruntă cu cele mai multe cazuri de pacienți infectați cu HIV care consumă droguri. Medicul Gabriel Nistor a prezentat situația acestor pacienți.

Medicul susține că din ce în ce mai mulți pacienți care suferă de boli cronice se prezintă la Camera de Gardă sau la Ambulatoriul spitalului, starea lor de sănătate fiind agravată din cauza drogurilor injectabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În primul rând trebuie menționat că lucrul cu care ne confruntăm adesea la Institutul Matei Balș este legată de această asociere cu virusul HIV și virusul heptatidic C și cu consumul de droguri intravenoase.

Concret, la Camera de Gardă sau în regimul ambulator se prezintă zeci de astfel de cazuri săptămânal de pacienți cronici cu infecție HIV sau cu infecție cu virus hepatidic B sau C și cu acest aspect de consum de droguri intravenoase.

Mulți dintre aceștia sunt utilizatori cronici de substanțe nocive intravenoase și care se află într-o bază de date de monitorizare și management”, a spus medicul pentru Antena 3.

Din ce în ce mai mulți tineri din România folosesc droguri injectabile

Medicul de la Institut susține că drogurile injectabile au devenit extrem de populare în rândul tinerilor din România. Potrivit specialistului, în ultimii ani, numărul tinerilor care se confruntă cu o astfel de dependență a crescut considerabil. Fenomenul ia amploare în ciuda faptului că astfel de substanțe sunt interzise la noi în țară.

„În ultimii ani s-a observat o creștere a persoanelor tinere care consuma droguri injectabile și care nu de puține ori ajung să devină pacienți în cadrul serviciilor de boli infecțioase cu patologii care se transmit prin acest comportament la risc”, a declarat Gabriel Nistor.