Evenimentul Zilei > Actualitate > Drogul care e la modă pe litoral are efecte devastatoare. Duce la stop cardiovascular
Drogul care e la modă pe litoral are efecte devastatoare. Duce la stop cardiovascular

Drogul care e la modă pe litoral are efecte devastatoare. Duce la stop cardiovascular

Un nou tip de drog face ravagii pe litoral. Se numește Funny Gas și este un gaz inhalat de tineri din baloane. Reprezentanții Agenției Naționale Antidrog atrag atenția că în stațiunile din sud, tot mai multe persoane inhalează sedativul incolor utilizat, de obicei, în domeniul medical.

Numai că inhalarea gazului în mod repetat poate duce la stop cardiovascular.

Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, a explicat la Digi24 că acest gaz se folosește în domeniul medical ca anestezic și în industriile auto și alimentară, dar nu în componența produselor alimentare.

Alertă pe litoral! Un nou drog face ravagii printre turiști. Ce este „Funny gas” și cum să vă feriți de el

Omul nu ar trebui să intre în contact cu acest gaz, a avertizat el.

Fenomenul a luat amploare la Vama Veche

Oprișan a spus că pe plaja din Vama Veche se găsesc tot mai multe cartușe în care se află această substanță, așa că a fost amenajat un punct de salvare unde în fiecare dimineață se acordă primul ajutor celor care au nevoie.

„În Vama Veche în fiecare dimineață consultăm tineri pe plajă. Sunt și spitalizări, dar acest gaz se elimină destul de repede, așa că la primiri-urgențe medicii nu își pot da seama decât de aspectele medicale, nu și de cauză”, a spus Cristian Oprișan

El a adăugat că Funny Gas nu este un drog ilicit, nu e incriminat dar că este interzisă folosirea lui din cauza efectelor din punct de vedere medical și psihologic negative pe care le produce.

Efectele nu sunt de neglijat

„Efectele sunt asemănătoare celor legate de consumul de alcool, lipsa de coordonare a mișcărilor, vorbire incoerentă, vărsături, dureri de cap.

Consumat în cantități foarte mari în timp scurt afectează sistemul cardio- vascular și circulator. Se poate ajunge la stop cardiovascular. Este foarte periculos”, a explicat Crișan, potrivit Digi24.

Pentru prevenirea consumului acestui drog, el a spus că sunt echipe de specialiști și de voluntari antidrog – elevi și studenți – care informează tinerii pe plajă și în zona cluburilor din Mamaia dar și din sudul litoralului, în special din Vama Veche, despre aceste pericole.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: