Drogaţii salvează bugetul Internelor

Ministerul Administraţiei şi Internelor revigorează bugetul cu ajutorul banilor europeni.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP), direcţii aflate în subordinea Poliţiei Române, îşi vor recăpăta, la începutul lunii septembrie, statutul de agenţii guvernamentale.

Ministrul Vasile Blaga a recurs la această măsură pentru a putea accesa fonduri europene, care au fost blocate aproape un an, când fostul ministru al internelor Dan Nica a desfiinţat cele două agenţii. Practic, ele au trecut în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), ca şi direcţii restructurate. O parte din personal a fost redistribuit, ca şi tehnica scumpă, cumpărată pe bani europeni, iar centrele de tratament pentru narcotici au fost trecute în subordinea Ministerului Sănătăţii.

ANA suferea de nepotism

Surse din MAI susţin că Nica a desfiinţat ANA pentru că fostul preşedinte al Agenţiei, chestorul Pavel Abraham, completase schema instituţiei pe grade de rudenie şi pe prietenie.

Verificările Corpului de Control al ministrului au arătat că în ANA exista un şef la şase angajaţi, procentul încălcând prevederile legale. Cei 20 de şefi primeau salarii însumate în valoare totală de 150.000 de lei. În teritoriu, Agenţia avea peste 240 de angajaţi, iar statul cheltuia lunar 650.000 de lei pentru salariile lor.

Ca direcţie aflată în subordinea IGPR, ANA are acum cinci şefi şi de cinci ori mai puţini angajaţi.

Zeci de mii de euro blocaţi

Cert este însă că, prin desfiinţarea agenţiilor, MAI a pierdut o importantă sursă de venit. Se vehiculează că suma blocată ar fi de 45.000 de euro, fonduri PHARE.

Biroul de presă al MAI ne-a confirmat că ANA şi ANTIP îşi vor recăpăta statutul de agenţii guvernamentale în luna septembrie a acestui an, când ordonanţa ministrului va trebui să treacă de parlament.

După desfiinţarea ANA, "Evenimentul zilei" a arătat că blocarea fondurilor PHARE a avut efecte asupra consumatorilor de droguri. În centrele de îngrijire au mai fost bani până la sfârşitul lunii iunie a.c. Din acest motiv, exista riscul ca mii de consumatori, care beneficiau de tratamentul cu metadonă, să se întoarcă la vechile vicii.