Am condus, în premieră, la Milano, cel mai mic model cu patru locuri de pe piaţă, care va ajunge în România la anul.
Nu poţi să nu îndrăgeşti noua maşinuţă creată de Toyota. E imposibil să nu rămâi impresionat de ceea ce poate să facă un ghem de metal cu un look şi un nume - IQ - atât de drăgălaşe. Şi nu poţi să nu te sperii puţin auzind cât va costa.
Am condus zilele trecute, la Milano, cel mai mic model cu patru locuri care va circula, din primele luni ale anului viitor, pe străzile şi pe autostrăzile europene. La nici trei metri lungime, Toyota IQ este puţin mai mare decât un Smart Fortwo (cu 30 cm, mai exact), dar şi cu peste o jumătate de metru mult mai mic decât un Fiat 500.
Spre deosebire de Smart, IQ are patru locuri, adică de două ori mai multe. În practică, este vorba de o configuraţie 3±1, respectiv trei adulţi şi un copil, dar, chiar şi aşa, realizarea constructorului japonez rămâne una admirabilă.
De la 13.000 de euro
Maşinuţa celor de la Toyota este scumpă şi la propriu, şi la figurat. Preţul minim cu care va putea fi achiziţionată primăvara viitoare, se va cifra în jurul sumei de 13.000 de euro. Valoarea nu e încă oficială, ea poate varia, dar nu cu mult, de la o ţară la alta.
În condiţiile impasului pe care îl traversează economia şi finanţele mondiale şi având în vedere faptul că la 13.000 de euro poate fi găsită o maşină de clasă compactă, rămâne de văzut câţi clienţi se vor lăsa seduşi de IQ.
Oferta Toyota cuprinde deja două modele minione, bune pentru combaterea traficului urban, Aygo şi Yaris. Primul are 3,4 metri lungime, patru locuri, un strop de portbagaj şi costă 8.600 de euro cu TVA. Al doilea, nici el prea mare - 3,75 metri lungime -, are un preţ minim de listă de 10.500 de euro.
Spaţiu vital
Adoptarea mai multor soluţii tehnice inovatoare a permis celor de la Toyota realizarea unei maşini liliputane pe dinafară, dar nefiresc de încăpătoare la interior.
Aşezat pe unul dintre cele două locuri din faţă, te simţi ca într-un model cu două, trei clase mai mare. Bordul asimetric (retras în dreptul pasagerului) permite poziţionarea mai avansată a scaunului acestuia, mişcare graţie căreia pe banchetă poate lua loc în condiţii absolut normale un al treilea adult. În spatele şoferului, locul pentru picioare variază de la insignifiant la inexistent, în funcţie de gabaritul celui de la volan. O persoană de talie medie lasă suficient spaţiu pentru ca un copil să îşi poată strecura picioarele.
Cu toate scaunele pe poziţie, portbagajul permite strecurarea unei genţi de laptop, cu condiţia ca aparatul să fie dintre cele subţirele. Prin rabatarea spătarului banchetei se creează o zonă de depozitare care poate primi două valize de dimensiuni acceptabile, care rămân însă expuse privirilor indiscrete.
Înaltă ţinută
Nu trebuie să mire faptul că la volanul lui IQ te simţi mai puţin stresat în oraş. Găsirea unui loc de parcare şi manevrele aferente nu mai constituie o problemă, mai ales că maşina poate fi întoarsă aproape pe loc.
Absolut surprinzător este comportamentul micii Toyote la drum lung. Ţinuta de drum la viteze ridicate - 130 km/h - rivalizează cu cea a unor modele de dimensiuni „normale“. Nici pe viraje, IQ nu stă prea rău, deşi, în acest caz, denivelările întâlnite pot genera ruperea aderenţei.
Cu prudenţă şi cu ajutorul sistemului ESP oferit standard, partea din spate poate fi readusă pe traiectoria dorită.
Sunt oferite două motoare, unul pe benzină (1.0 litri - 68 CP), altul pe motorină (1.4 litri - 90 CP). Potrivit informaţiilor iniţiale, dieselul nu va fi disponibil în România. Se poate opta între o transmisie manuală cu cinci rapoarte şi una automată CVT, cu variaţie continuă.
Dotări de top
Una dintre justificările preţului piperat este prezenţa unor dotări de top. Pachetul de siguranţă are, pe lângă ESP, şi nouă airbaguri, între care primul airbag pentru geamul hayonului (din cauza apropierii acestuia de capul pasagerilor de pe banchetă).
Dintre dotările de confort nu lipsesc aerul condiţionat automat, tapiseria de piele, încălzirea în scaune, radio-CD-ul şi navigaţ ia ori cheia inteligentă. Păcat că materialele plastice pe care leam regăsit în maşinile-prototip testate la Milano nu corespundeau poziţionării premium rezervate noului IQ.