Dreptate pentru Nicolae și Elena Ceaușescu! Dosarul „Revoluției”, încă o dovadă că justiția nu e pentru toți. Editorial de Roland Cătălin Pena

Dreptate pentru Nicolae și Elena Ceaușescu! Dosarul „Revoluției”, încă o dovadă că justiția nu e pentru toți. Editorial de Roland Cătălin Pena

Petre Roman are numai cuvinte de laudă despre procurorii militari care au dispus clasarea dosarului Revoluţiei din decembrie 1989 în privinţa sa. „Ştiu că au avut un enorm volum de date şi de informaţii pe care au trebuit să le prelucreze cu toată atenţia şi au avansat acest dosar. Cred că au făcut-o cu bună credinţă, aşa cum i-am cunoscut, deşi îmi păstrez îndoielile mele în legătură cu trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu şi cu atât mai mult a lui Gelu Voican Voiculescu”, spunea luni fostul prim-ministru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și apoi al FSN.

Dacă e omenește să mulțumești unora care îți fac un mare favor, nu e deloc frumos, mai ales la un om ajuns la senectute, să continui să minți, fie și prin omisiune. E știut că mai devreme sau mai târziu te încurci în minciuni. Asta i se întâmplă și fostului premier care a argumentat că în dosar se arată că fostul preşedinte Ion Iliescu ar fi urmărit să-şi asigure puterea politică, „or, în momentul în care s-a declanşat operaţiunea de diversiune teroristă dumnealui era deja preşedintele CFSN. Era singura putere politică în România la acel moment, pentru că CFSN-ul de fapt s-a întrunit prima dată pe 27 decembrie, când nu mai exista niciun fel de acţiune militară”.

Să le luăm pe rând. Biroul Executiv al CFSN s-a constituit în seara zilei de 27 decembrie, când Ion Iliescu a fost ales președintele Consiliului. Ca atare între 22 și 27, când au fost uciși sute de oameni și mii au fost răniți, Iliescu a luat hotărâri de o gravitate imensă printrun mare abuz, făcut de el și cei din jurul său, între care la loc de frunte era chiar Petre Roman.

Să vedeți drăcie, „singura putere politică în România” a semnat pe 24 decembrie, într-un WC din sediul Ministerului Apărării Naționale, decretul CFSN de înființare a Tribunalului Militar Excepțional care a avut misiunea să-i execute pe soții Ceaușescu. Apropo, domnilor procurori militari care ați întocmit dosarul „Revoluția”, dumneavoastră ați auzit că doi oameni, nu contează numele lor, au fost împușcați pe 25 decembrie 1989 într-o unitate militară din Târgoviște? Pentru aceste două crime nu răspunde nimeni? Vă mai rețin o clipă să vă informez că deși sentința pronunțată la ora 14.45, oricum complet ilegală, admitea recurs, dar cei doi au fost executați cinci minute mai târziu. De ce nu ați identificat pe cei care au comandat cele două crime și pe cei care le-au înfăptuit, domnilor procurori militari?

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu un an, presedintele Klaus Iohannis transmitea ministrului Justiției avizul pe cererea de urmărire penală care îi viza pe Ion Iliescu Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman în Dosarul Revoluției, în care erau acuzați de infracțiuni contra umanității. Luni, doar primii doi au fost trimiși în instanță. Pentru Roman s-a dispus clasarea deoarece în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina sa probe concludente cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii. Deci, fostul premier are toate motivele din lume să fie recunoscător procurorilor.

Asta în condițiile în care, la sfârșitul lui 2017, Parchetul General a anunțat că au fost descoperite noi probe care fac lumină în Dosarul Revoluției, inclusiv că a fost stabilită componența comandamentului politico-militar care a preluat, în timp foarte scurt, după fuga președintelui în exercițiu, puterea totală în România. „Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăți de drept din țară (București, Cluj-Napoca și Iași), concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere”, explica Parchetul. De asemenea, fusese realizată edificarea parțială referitoare la „declanșarea și executarea diversiunii militare începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989”. „Este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămari corporale și distrugeri survenite”, preciza Parchetul ICCJ.

Dar, domnii procurori militari care au întocmit rechizitoriul dosarului „Revoluția” se pare că știau, încă din 2017, că, pentru 862 de morți și 2150 de răniți, vor trimite în judecată doar trei oameni: „Este important de precizat faptul că, după anul 1989, probe importante, de natură să stabilească adevărul privind Revoluția, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificilă stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate între anumite conduite, acțiuni sau inacțiuni și consecințele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989”.

O singură întrebare mai am: Cum domnilor procurori militari, cum domnule procuror general, cum pentru 862 de morți și 2150 de răniți să găsiți doar trei vinovați, cum? Dintre care cel mai tânăr are 78 de ani, iar ceilalți 83, respectiv 89.