Opt copii au murit iar 27 au fost răniți în incendii, în anul 2019, după ce au fost lăsați nesupravegheați de părinți. Pompierii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) atrag atenția că micuții sunt cei mai vulnerabili atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării.

„Este o realitate susținută de statistici și anume faptul că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime în cazul manifestării unor astfel de evenimente”, se arată în mesjul transmis evz.ro. de oficialii IGSU.

Lăsarea copiilor nesupravegheați în apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice reprezintă una dintre principalele cauze ale tragediilor produse în gospodării.

Dramele de acasă au loc, în general, din cauza mijloacelor de încălzire improvizate, manevrarea necorespunzătoare a aparatelor electrice, a celor care funcționează pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil, continuând cu utilizarea coșurilor de fum fără protecție, neetanșate sau obturate și care nu permit evacuarea gazelor arse, precizează IGSU.
Pompierii atrag atenția că părintele sau tutorele trebuie să cunoască pericolul unor astfel de împrejurări pentru siguranța copiiilor lor.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii militari recomandă părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată orice posibilitatea ca aceştia să-și pună viața în pericol.

Totodată, în situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice sau orice altă sursă de încălzire.
Pe lângă incidentele de anul trecut, în urma cărora copiii au plătit cu viața sau au rămas cu sechele, pompierii amintesc și de cele două tragedii care au avut loc marți și miercuri, în județul Giurgiu și în Timișoara.

Un caz cu adevărat dramatic a avu loc, miercuri seară, în Timișoara. Patru destine au fost frânte mult prea devreme din cauza adulților care i-au lăsat nesupravegheați. Peste 30 de pompieri, care au încadrat echipaje de stingere și prim ajutor, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă. Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat faptul că flăcările se manifestau în două camere ale imobilului, pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Din nefericire, în urma incendiului, 4 copii cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani și-au pierdut viața, iar alte 5 persoane (4 adulți și 1 minor) au necesitat îngrijiri medicale.

O altă situație, care se putea transforma într-o tragedie, a avut loc în cursul zilei de ieri, în localitatea Săbăreni, județul Giurgiu. Singuri acasă, trei frați au vrut să aprindă focul în sobă pentru a se încălzi. Au aruncat benzină în sobă, iar locuința a luat foc. Sosite la fața locului, echipajele de salvatori au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat, la nivelul întregii locuințe, precum și la un autoturism aflat în curte. Din fericire, cei trei copii, care se aflau în locuință în momentul izbucnirii incendiului, au reușit să se autoevacueze.

Te-ar putea interesa și: