Cazul copilului din Buzău este primul de acest fel, care necesită internare la ATI, înregistrat în România, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent. Conform informațiilor furnizate de medicii epidemiologic, de regulă, copiii fac forme ușoare ale COVID-19 și nu necesită îngrijiri speciale în cadrul unităților medicale.

Într-o primă fază, copilul, ai cărui părinți sunt infectați cu noul coronavirus, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Buzău, fiind suspect de meningo-encefalită. Acesta prezenta dureri de cap și febră foarte mare, însă rezultatul testului pentru depistarea infecției cu noul coronavirus a ieșit negative.

Ulterior, după ce situația micuțului pacient s-a agravat, medicii au dispus transferal său la spitalul Gomoiu din Capitală, unde i-a fost repetat testul pentru depistarea COVID. De această dată, rezutatul a fost pozitiv, iar medicii au stabilit că din cauza infecției cu SARS-CoV-2 a făcut sindromul inflamator multisistem, o boală destul de rară.

Copilul a fost transferat la Terapie Intensivă, iar starea lui este stabilă și nu are nevoie de aparate ca să respire, deși infecția i-a atins plămânii.

Cazul a ajuns și în atenția profesorului Alexanru Rafila care, într-o declarație la Digi24, a precizat că micuțul merită toată atenția și compasiunea. Medicul a precizat, însă, că din fericire acesta este unul dintre puținele cazuri de copii care fac o formă atât de gravă a bolii.

„Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți. Merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații. Se întâmplă la fel și la gripă, la rujeolă. Sunt situații pe care nu putem să le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

El a precizat, însă, că este singurul caz de îmbolnăvire la un copil care a necesitat internarea la Terapie Intensivă, iar acest lucru reprezintă foarte puțin, statistic vorbind, raportat la numărul mare de pacienți care au nevoie de îngrijiri speciale.

„Este un lucru serios, categoric, dar pe de altă parte, dacă vă gândiți câte mii de persoane au fost la Terapie Intensivă de când a apărut această pandemie în România, gândiți-vă că asta înseamnă extrem, extrem de puțin. Vedeți că în permanență avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de îmbolnăvire gravă la copil.”, a precizat medicul Alexandru Rafila.