Drama unui constănțean ajuns, nevinovat, în închisoare. Acum e despăgubit de noi toți

Drama unui constănțean ajuns, nevinovat, în închisoare. Acum e despăgubit de noi toți

Un bărbat, din Constanța, care a fost condamnat la trei ani și patrul luni de închisoare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri, fără să știe că a fost judecat, a stat închis 159 de zile fiind nevinovat.

Curtea de Apel Constanța obligă acum statul român să îi achite omului suma de 10.000 de euro daune morale și 8000 de lei, daune materiale.

Constănțeanul a fost condamnat în urmă cu trei ani, aflând că trebuie să facă meargă la închisoare abia când polițiștii s-au prezentat la el acasă pentru a-l duce la penitenciar. Abia atunci a aflat că fusese inculpat și judecat pentru înșelăciune și fals în înscrisuri într-un proces în care a fost de fapt citat la o altă adresă decât cea în care locuiește. De aceea nici nu avea cum să conteste decizia Judecătoriei, aceasta rămânând definitivă. Doar polițiștii au fost cei care i-au găsit adresa legală de domiciliu.

Ajuns la închisoare, constănțeanul a reușit să facă cerere de redeschidere a dosarului în care fusese judecat și condamnat, practic în lipsă. Instanța a admis solicitarea și astfel, după 159 de zile de carceră, a decis achitarea lui pe motiv că nu există probe din care să rezulte că a săvârșit infracțiunile reținute în sarcina sa, respectiv înșelăciune și fals în înscrisuri. A fost pus în libertate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bărbatul s-a adresat apoi Tribunalului Constanța, cerând Statului Român, prin Ministerul de Finanțe, prejudicii pentru erorile judiciare. A solicitat 50.000 de euro, repararea daunei morale și 8000 de lei, prejudicii materiale. Judecătorii au admis, în parte, solicitarea omului, stabilind ca Statul Român să-i acorde despăgubiri morale de 10.000 de euro, respectiv 8.000 de lei, daune materiale, și 2000 de lei, cheltuieli de judecată. Soluția a fost contestată atât de constănțean cât și de către Ministerul de Finanțe. Astăzi, Curtea de Apel Constanța a menținut soluția Tribunalului, decizia fiind definitivă. (Foto arhiva)