Evenimentul Zilei > Actualitate > Drama orfanilor prezentată de EVZ a făcut înconjurul lumii. Donație din China pentru copiii din Argeș
Drama orfanilor prezentată de EVZ a făcut înconjurul lumii. Donație din China pentru copiii din Argeș

Drama orfanilor prezentată de EVZ a făcut înconjurul lumii. Donație din China pentru copiii din Argeș

Cazul celor patru frați care trăiesc o adevărată drama după ce mama i-a abandonat și tatăl s-a sinucis l-a impresionat pe Alin Harbuz, un tânăr român care lucrează în China. După ce a citit în EVZ despre soarta crudă care i-a lovit pe micuți, tânărul ne-a contactat și ne-a rugat să îl ajutăm să facă o donație pentru copiii loviți de soartă, care își doresc renovarea casei părintești, condiția impusă de stat pentru a nu fi despărțiți.

Pe data de 3 martie, atunci cand „Evenimentul zilei” a relatat povestea  tragică a patru copii, abandonați de mama și orfani de tată, din județul Argeș, nevoiți să trăiască într-o cameră, alături de bunica în vârstă de 86 de ani, mulți români au reacționat. Printre ei,  se numără Alin Harbuz, un tânăr care muncește tocmai în îndepărtata China și care m-a rugat sa îl sprijin ca să doneze o sumă de bani.

Surprins de gestul său a fost chiar și Niculae Ştefan, reprezentantul Asociației Asociaţia George Ogăraru pentru Cultură şi Sport, care a avut initiativa de a-i ajuta pe acești copii din comuna Mozăceni. „Tocmai din China? Ma bucur sa aud. Orice susținere pentru acești copii este binevenită”, ne-a spus Niculae Ștefan atunci când i-am transmis vestea. Asociaţia George Ogăraru este cea care a descoperit cazul şi se ocupă de renovarea casei în cazul în care se adună materialele necesare, fiind sprijinită şi de Primăria Mozăceni şi Parohia din localitate.

Cu o zi înainte de publicarea știrii în EVZ, Niculae Ştefan postase, pe 2 martie, pe Facebook un mesaj, cu scopul de a-i ajuta pe copii:

„Salutare tuturor !

În comuna Mozăceni jud.Argeș la familia Cornea sunt 4 copii ce-au rămas fără familie. Mama părăsindu-i acum 10 ani (plecată în Italia) au rămas în grijă tatălui. După un proces recent intentat de mamă pentru custodia fetei lor, tatăl a fost găsit spânzurat. N-am să întru în mai multe detalii căci nu-și au rostul aici ci pentru faptul că în prezent locuiesc împreună cu bunica din partea tatălui, într-o cămăruță insalubră de 4/4 mp,fapt pentru care Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a început presiunile, amenințând chiar cu despărțirea lor, iar una din condițiile că ei să rămână împreună a fost mutarea lor într-o locuintă decentă. Îi putem ajută doar dacă le putem renova casă părintească. Să n-o mai lungim, căutăm oameni cu suflet mare pentru a da o mâna de ajutor acestor copii, așadar avem nevoie de orice materiale de construcții ce-ar putea ajută la reconsolidarea și renovarea casei părintești, începând de la BCA, rigips, ciment pentru tencuiala, plasă de Buzău, pietriș, geamuri, uși,gresie și faianță,vopsea lavabilă, pâna la lemn pentru acoperiș, tablă sau orice alt material necesar la renovarea acesteia. Suntem voluntarii Asociației George Ogararu pentru Cultură și Sport iar numărul de cont este:  RO08RZBR0000060015171728. Pentru orice detaliu sau nelămurire nu ezitați să mă contactați la telefon 0743111480 sau în privat. Am postat deja un prim necesar de materiale (îl găsiți la sfârșitul albumului)”.

Cazul a fost mediatizat atât de presa locală cât și, ulterior, pe 7 martie, de Antena 1, în cadrul emisiunii „Acces direct”. După ce au fost abandonați de mamă, cei patru frați au rămas și fără tată. Florin Cornea, și-a pus ștrangul de gât, la doar 44 de ani, în decembrie 2017, în urma unui proces intentat de mamă pentru custodia unuia dintre copii.

Își dorește să facă un orfelinat

După ce și-a cerut scuze că, fiind abia la începutul „aventurii” din China, nu a reușit să trimită mai mulți bani, tânărul a transmis, prin intermediul EVZ, un mesaj pentru cei patru orfani oropsiți de soartă: „Vă rog să le spuneți următorul lucru: eu, Harbuz Alin, am un singur vis pe lumea asta și anume să fac un orfelinat și un centru pentru bătrani. Îi rog pe acești copii: atunci când vor fi mari să nu uite de unde au plecat și să dea, la randul lor, celor nevoiași. Sa dea, pentru că a da înseamnă a fi om!”.

Între timp, la initiative asociației, un om cu suflet din Argeș, Cosmin Mazilescu, i-a vizitat pe copii și le-a dus, în Săptămâna Mare, cadouri pentru Sărbătorile Pascale. Pe 4 aprilie, acesta a scris pe Facebook: „Astăzi am vizitat această familie, o tragedie, sunt 4 copii aflați in grija unchiului, bunica find în spitalul Costești, Argeș. Am găsit copii la unchi acasă, la vechea locuință totul era sumbru, parcă te urmarea cineva prin geamurile sparte. Copii au nevoie în continuare de ajutorul nostru, de haine, de mancare și de bani pentru proces și alte nevoi. Copii au varste cuprinse între 9-14 ani, fata avand aprox. 13 ani. Multumesc colegilor mei care din puținul lor, au dat și acestor copii!”.

Un proces intentat de mama blocheză visul copiilor

Cei patru frați, trei băiați și o fată, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, locuiesc, acum, la unchiul lor Gheorghe Cornea, deoarece bunica lor este internată în spital iar casa părintească, pe care voluntarii Asociației George Ogararu pentru Cultură și Sport vor să o refacă pentru ei,  se află într-o stare avansată de degradare. Inițiativa lor este blocată de un proces pe care mama copiilor, cea care i-a abandonat, l-a intentat pe Judecătoria Costești, pentru custodia unuia dintre copii.„Din păcate, nu putem face nimic decât după hotărârea definitivă a instanței. Atunci ne putem apuca de treabă”, ne-a spus Niculae Ștefan. Sentința este așteptată pe data de 13 aprilie.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: