Într-un interviu pentru revista CIAO, Dan Negru a povestit cum au fost cele două luni în care a fost nevoit să stea în izolare din cauza pandemiei şi cu această ocazie i-a revenit în memorie o amintire foarte tristă.

Ce ai învățat tu în aceste 2 luni de zile de stat acasă? Te-ai schimbat în vreun fel? Ești mai precaut sau…și mai zgarcit?

Dan Negru: Sincer, n-am învățat nimic. Am întrebat în stânga și dreapta printre prietenii mei și niciunul n-a învățat nimic din experiența asta. Nici nu cred că era ceva de învățat. Schimbările bruște nu sunt o noutate pentru noi. Familia mea a trecut prin astfel de schimbări când mama, tata, bunicii au fost deportați peste noapte în Bărăgan pentru că erau „chiaburi”, așa erau numiți țăranii înstăriți de către comuniști. Schimbarea aia a fost tot peste noapte. I-au ridicat și i-au deportat într-o noapte. Apoi, 45 de ani ai mei n-au mai avut voie să între în casele pe care ei le-au construit. Am făcut-o eu, nepotul care a venit.

Cum e cu școala online? Ce zic copiii tăi de această experiență și tu, ca părinte? Probabil că ei s-au bucurat că mai merg la școală abia din septembrie. Sau…cine știe ce se mai întâmplă până atunci.

Dan Negru: Școala online e sinistră. Ecranele au trei roluri: enterteinment, informație și marketing. Nimic altceva. Un profesor te învață dar un mentor te contaminează. Nu poți să fi contaminat printr-un ecran. Profesoara mea de română, doamna Viorica Bălteanu din Timișoara, m-a contaminat cu Arghezi, Blaga sau Jules Verne. Pentru că avea un har care se simțea, vibra în aer. Asta ecranele n-o vor face niciodată. Digitalizarea forțată a învățământului va aduce generații de handicapați emoțional.

Soția ta, Codruța, e medic stomatolog! Și-a redeschis clinica după 2 luni. A investit mai mult acum, pe timp de criză, pentru toate măsurile de precauție  luate pentru pacienți?

Dan Negru: Am fost pe la clinică în ziua în care a redeschis și mi-a luat ceva timp până am recunoscut-o pentru că era îmbrăcată ca un astronaut.”