Evenimentul Zilei > Social > Drama neștiută din pandemie. Zeci de mii de copii suferă în tăcere, iar nimeni nu îi vede
Drama neștiută din pandemie. Zeci de mii de copii suferă în tăcere, iar nimeni nu îi vede

Drama neștiută din pandemie. Zeci de mii de copii suferă în tăcere, iar nimeni nu îi vede

Numărul copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate era în martie 2021 de 12.669, cu 584 mai puţini faţă de sfârşitul anului trecut, arată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora, sunt expuși mai multor riscuri: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale.

Iar lipsa ambilor părinți sau a reprezentanților legali determină limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate și educaționale, la protecție juridică sau la beneficii sociale.

Din nefericire, numărul copiilor români cu părinți plecați la muncă în străinătate a crescut dramatic în pandemie. În schimb, totalul copiilor cu părinți plecaţi la muncă în străinătate a urcat la 76.551 (mai mult cu 1.415 copii comparativ cu 31 decembrie 2020).

Dintre cei 12.669 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 11.769 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.

Peste 12.500 de copii din România au ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Conform sursei citate, un număr de 54.444 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate (număr în creştere cu 1.970 copii comparativ cu finele lunii decembrie 2020), iar dintre aceştia 52.530 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Potrivit raportului, avem peste 8.200 de copii  care sunt lăsați acasă fără nicio măsură de protecție.

În acelaşi timp, 1.240 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.

Dintre cei lăsaţi acasă avem: 550 copii în grija unui asistent maternal, 597 în centre de plasament

Totodată, 9.438 copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, faţă de 9.409 copii cât se înregistrau la finele lunii decembrie 2020. Dintre aceştia, 8.268 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 3.155 la 31 martie 2021, dintre care 550 copii erau în grija unui asistent maternal, 597 în centre de plasament, 1.825 la rude până la gradul IV, iar 183 de copii în grija altor familii sau persoane, potrivit celor relatate de Agerpres.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: