Chestiunea transilvana: Biserici electorale

Chestiunea transilvana: Biserici electorale

Pe teritoriul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului nu se va accepta, sub niciun motiv, constructia de biserici electorale.

Acesta era, în esenta, continutul comunicatului pe care mitropolitul Bartolomeu l-a transmis la prima aniversare de la înfiintarea mitropoliei ortodoxe din Ardealul de Nord.

Comunicatul are ceva din ciudatenia unei bruste iluminari. În primul rând, nu ne aflam la vreme de campanie electorala, când politicienii umbla cu limba scoasa dupa o vorba a sefilor bisericilor, fie si una vag interpretabila în favoarea lor. Iar daca obtin o scurta „baie de multime” în compania unui ierarh, e ca si cum ar fi obtinut o harta cu o scurtatura a drumului spre parlament.

Mai mult, ceata în lumea politica româneasca e tot mai groasa: din când în când se simte zefir de alegeri anticipate, premierul a hotarât sa scoata PD de la guvernare, se vorbeste de siruri confuze de referendumuri. Macar Biserica sa fie un reper.

Ne puteți urmări și pe Google News

În paranteza fie zis, comunicatul vine dupa ce jocurile au fost facute. Ce bine ar fi picat o astfel de înalta interdictie pe vremea în care administratia Funar, de exemplu, a ocupat orice loc gol si bine plasat cu biserici electorale!

Dincolo de observatia de mai sus, nu putem decât sa aducem laude pozitiei ferme a mitropoliei ortodoxe clujene. Caci un dram de demnitate nu-i strica Bisericii Ortodoxe, acum, în apropierea Pastilor.

Destul sa ne aducem aminte, pentru ca tot am sarbatorit ieri Floriile, ca Iisus a intrat în Ierusalim calare pe asin, pentru ca imaginea lui Gigi Becali coborând din elicopter la Sibiu pentru a cumpara pe arginti multi Crucea Andrei Saguna si cea a mitropolitului Streza, care a întrerupt liturghia ca sa-l primeasca pe politicianul grosier ca pe un îngeras cu elice si buzunare grele, sa ni se para monstruoase.

Mai avem trei observatii. O data, amenintarile cu daruri de sarbatori au început, altfel nu se explica nervii intempestivi ai înaltului ierarh. Apoi, se pare ca pozitia lui Bartolomeu e stabilizata solid în BOR si, la urma urmei, cladiri avem destule, preoti mai multi decât doctori ori învatatori într-un sat, trebuie sa existe si un simt al masurii. Biserica vie e aceea a carei cadere în paragina trebuie evitata. Doamne ajuta!