Dragoș Iorga, inventiv când vine vorba de șpagă. Cum acționa Directorul din Ministerul Fondurilor Europene

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Modul de operarea al directorului era unul direct și fără prea multe bătăi de cap. Acesta solicita bani lunar, pe toată perioada contractului, de la angajatele pe care le ajuta să treacă concursul.

Directorul din Ministerul Fondurilor Europene a fost reținut vineri seară pentru 24 de ore. Acesta lua șpagă lunară de la cele două angajate direct de pe cardurile personale ale acestora. În doi ani, Iorga ar fi adunat astfel 120.000 de lei.

Dragoș Iorga cerea și favoruri sexuale în schimbul banilor

Iorga a fost acuzat inițial pentru că a aranjat concursuri de angajare în minister. Beneficiarii, în cazul acesta două femei, ar fi trebuit să deconteze la fiecare leafă lunară 1.500 de lei. Această sumă provenea din netul de 5.500. Concursul era pentru un post în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional Bucureşti Ilfov.  Instituția se află în subordinea MIPE.

Conform unui comunicat al DNA, în schimbul acestor „servicii”, directorul le-ar fi cerut celor două angajate câte 1.500 lei lunar. Această sumă ar fi fost oferită de la data primirii primului salariu până la data de 30 noiembrie 2023. Cele două persoane ar fi fost de acord, după cum declară procurorii. În ambele cazuri, Iorga și-ar fi făcut cunoscute pretențiile prin prezentarea fiecăreia dintre cele două persoane a unei foi A4. Pe această foaie era imprimată: „5.500 salariu net, 4.000 lei în contul tău, 1.500 în alt cont, durată contract 30.11.2023.”

Dar, conform DNA Iorga s-ar fi abonat lunar și la servicii sexuale gratuite. Procurorii au devoalat stenograme care indică că inculpatul ar fi încercat și „abonarea„ la „servicii discrete de natură sexuală.

Dragos Iorga era extrem de „prudent” și „calculat” atunci când primea șpagă

Anchetatorii DNA scriu că acesta nu era înduplecat de nimic în a cere banii de la subalternele pe care le-a introdus în subordinea sa prin prisma atribuțiilor deținute în cadrul MIPE. Astfel, arată procurorii „în privința circumstanțelor personale ale inculpatului, trebuie observat că inculpatul nu a avut nicio reținere în a solicita în mod direct candidatelor procent din salariu în vederea angajării acestora”:

„Mai mult, potrivit declarației ..., inculpatul nu a fost înduplecat și a continuat să solicite cei 1500 lei lunar, chiar și după prezentarea de către martoră a situației personale dificile, culminate cu decesul tatălui acesteia ca urmare a unei afecțiuni cu evoluție lentă în timp.

Faptele inculpatului apar cu atât mai grave cu cât la momentul săvârșirii lor, ocupa o funcție de membru în comisia de organizare a concursului dar și o funcție de conducere în cadrul aceleiași instituții, astfel încât tranzacționarea funcției în scopuri personale apare cu atât mai gravă.

În continuare, nu se poate face abstracție de maniera calculată și prudentă în care inculpatul a conceput și pus în executare rezoluția infracțională”, se arată în dosarul primit de judecătorii de la Tribunalul Constanța.

Inculpatul le-a solicitat celor două femei să își deschidă carduri pe propriul nume pentru a vira banii

Sumele de bani care i s-ar fi „cuvenit” inculpatului i-ar fi fost remise acestuia de cele mai multe ori prin virament bancar, dar ar fi fost situații în care persoanele respective i-ar fi lăsat cardul de salariu acestuia care, după ce și-ar fi retras suma de bani stabilită inițial, l-ar fi returnat a doua zi beneficiarului, potrivit procurorilor:

„Anterior, în cursul zilei de 27 octombrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în două locații (domiciliul inculpatului și biroul acestuia), situate pe raza municipiului București, ocazie cu care au fost ridicate de către procurori, printre altele, următoarele: 174.600 lei, 10.000 de dolari și 11.000 euro, lingouri din aur în greutate totală de 65,2 grame precum și cardurile bancare, aferente conturilor deschise de martore, în care ar fi fost virate sumele de bani cu titlu de mită”, mai arată DNA în dosarul de șpagă.