Se pricep politicienii la arta modernă?
Nicolae Văcăroiu a solicitat Comisiei de cultură a Senatului, condusă de Adrian Păunescu, să demareze o anchetă privind activitatea ICR.
Motivul? O fiţuică românească din New York a publicat un articol cu titlul „Svastică şi sex în vitrina ICR-New York!“. Ce l-a scandalizat pe autorul articolului? Un căluţ care are desenată pe crupă o svastică. Las la o parte faptul că acest simbol apare şi în afişul filmului „Amen“ a lui Costas Gavras şi nu a scandalizat pe nimeni. Sau că acest simbol, care a fost împropriat de nazişti, are rădăcini mult mai vechi, pre-creştine. Vă propun însă un exerciţiu la care a fost supus un întreg popor în scurta nuvelă a lui Kurt Vonnegut, „Harrison Bergeron“.
Pe scurt, într-o societate a anului 2081, oamenii asistă la varianta hard a egalitarismului propus de comunişti. Nimeni nu trebuie să fie mai frumos, inteligent, atletic etc. decât ceilalţi. Se ajunge la situaţii absurde, o balerină merge cu faţa acoperită pentru că e prea frumoasă, o prezentatoare TV îşi modifică vocea pentru că e prea melodioasă. Harrison Bergeron, un bărbat inteligent şi frumos, refuză să se supună legilor guvernului şi este încarcerat.
Şi acum exerciţiul. Ce reiese din inflamarea legiuitorilor români? Viziunea lor despre artă.
Păi, probabil că toţi pictorii ar trebui să picteze ca Sabin Bălaşa. Cum să arăţi cele trei vârste ale femeii, aşa cum o face Klimt, atât de urât? Nu, din pictură trebuie să emane numai lumină şi voie bună. Toţi regizorii să facă filme ca Sergiu Nicolaescu, iar scriitorii să nu cumva să îndrăznească să folosească sexul în operele lor. Las’ că şi Mihai Beniuc era bun. La fel şi compresorul, dar nu folosit în scopuri subversive, ca Andrei Tarkovski, în filmul de debut, „Vioara şi compresorul“. Şi pentru că suntem la filme, e foarte posibil ca parlamentarii din comisiile de sănătate să se fi autosesizat dacă Luis Bunuel ar fi scos acum „Câinele andaluz“. Cum să crestezi ochii cu o lamă? Ce atâtea schimonoseli şi sunete animalice în muzica celor de la Luna Amară? La costum, tinerii interpreţi trebuie să cânte poporul, oamenii minunaţi care suntem. Dragoş Ghiţulete, realizator RFI România