Editura Evenimentul si Capital

Bărbăția lui Dragnea versus obrăznicia maghiară. Editorial de Simona Ionescu

Autor: | | 4 Comentarii | 16928 Vizualizari

Grea a fost lovitura sub centură a Gabrielei Firea când, prin viu grai, la tv, s-a îndoit de bărbăția lui Liviu Dragnea! Evaluarea a venit din răspunsul și morga liderului PSD: ” Iar în legătură cu bărbăţia, să stea liniştită, am suficientă bărbăţie".

Momentul execuției puciștilor din partid, în frunte cu Firea, nu prea i-a ieșit, azi (n.a. luni), la CEx, ca să-i dea satisfacția actului final și să-i așeze pe frunte laurii bărbăției sale politice. A rupt grupul, a ”întărit-o” pe Viorica Dăncilă cu alți miniștri, dar pe ”muierușca” Gabi Firea n-a dovedit-o. Femeia își luase poșeta și plecase pe când el era încă în bucătărie, cu cafeaua pe foc.

Liviu Dragnea are, însă, o ocazie măreață să se manifeste ca bărbat de stat în relația cu Ungaria, după ultimele evenimente/incidente, petrecute în prag de aniversare oficială a Centenarului. Interzicerea Guvernului ungar ca profesorii de limbă română din țara vecină să participe la o festivitate legată de 1 Decembrie 1918, organizată de Centrul pentru Politici Locale din Alba Iulia, Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru românii de pretutindeni, împreună cu ziarul românesc din Ungaria, ”Foaia Românească pentru românii de pretutindeni”, este unul dintre momente. Organizatorii l-au invitat și pe Eugen Tomac, președintele PMP, la conferința științifică cu tema ”Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice”, iar de la el am aflat, duminică seara, cum și-au bătut joc autoritățile de la Budapesta de inițiativa aniversară a românilor. Desigur, nu trebuie să uităm că ungurii au spus mai mereu că ei comemorează, nu aniversează 1 Decembrie 1918 și, drept urmare, se comportă în sensul ăsta.

Tot la sfârșit de săptămână, la Sfântul Gheorghe, maghiarii noștri au fluturat drapelele lor, au cerut autonomia Ținutului Secuiesc și a Transilvaniei, iar liderii lor, inclusiv din UDMR, au ținut discursuri în care au militat pentru eliberarea celor doi tineri acuzați de terorism. Clișeele obișnuite, eșec de participare fiindcă politicienii maghiari nu au reușit să scoată în stradă decât vreo două mii de oameni.

Au enervat peste măsură românii din oraș alocuțiunile lui Laszlo Tokes și Sabin Gherman, ultimul fiind unicul român care a participat la adunare, după cum au susținut surse locale. Europarlamentarul Tokes a spus că ”singurul răspuns și cel mai corect la ce a fost la Alba Iulia și la Trianon este autonomia Transilvaniei”. Iar Sabin Gherman i-a ținut isonul, declarându-se trist de faptul că Transilvania nu mai există acum în manualul de geografie. Nimic nou sub soare, aș zice eu, mesaje veșnice care vor accelera naționalismul din Ardeal și din restul țării.

Vă amintiți de lecțiile de fizică din laborator? Așa cum magnetul atrăgea pilitura în jurul său, la fel se va strânge într-un tot curentul bazat pe sentimentele naționaliste, patriotice ale românilor. Abia atunci, și pesediștii și liberalii vor avea probleme serioase.

Acum, că s-a liniștit cu puciștii și doar pe jumătate cu Firea, Liviu Dragnea ar trebui să se aplece serios asupra relațiilor cu Budapesta și a episodului relatat de Eugen Tomac. Acesta, confirmat și de alți participanți la ceea ce trebuia să fie o întâlnire cu profesorii români, la Gyula (Ungaria), a relatat presei cum s-a trezit într-o sală de festivități goală, iar pe fiecare scaun era pusă câte o diplomă. Pe scaune ar fi trebuit să fie profesorii de limbă română, care trăiesc în Ungaria, însă aceștia au fost amenințați de autoritățile locale că dacă participă la o aniversare a Marii Uniri, pe care ei o consideră că merită statutul de comemorare, pot suferi consecințe.

Conflict Stefan Mandachi - Cozmin Gusa! A parasit, in direct, platoul Realitatea TV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI