Cum stau politicienii la popularitate după ce pe scena politică, în ultima perioadă, apele au fost mai tulburi ca niciodată? Cum arată zarurile puterii pentru Dragnea, Tudose şi Iohannis, dar şi care este omul momentului în politică? Sondajul IMAS arată că Mihai Tudose este mai popular decât Liviu Dragnea. Iar românii par să aibă mai multă încredere în premierul Mihai Tudose decât în PSD, iar increderea în Liviu Dragnea a scăzut dramatic sub cea în partidul pe care îl conduce. Explicaţia? Aşa a fost decontat momentul protestelor din februarie şi schimbarea guvernului Grindeanu. Sunt datele celei mai recente cercetări IMAS, prezentate la emisiunea „În faţa ta” de sociologul Alin Teodorescu. De altfel, în opinia sa, Mihai Tudose pare acum singurul contracandidat valabil pentru Klaus Iohannis într-o viitoare cursă prezidenţială.
Potrivit unor surse: Bădălau, Ciolacu, Neacşu şi Stănescu sunt cei patru social-democrati care i-au cerut lui Tudose să nu demisioneze. De unde a plecat scandalul dintre Dragnea şi Tudose: Sevil Shhaideh, cercetata in dosarul Belina, i-a cerut premierului sa sesizeze CCR. Sunt datele celei mai recente cercetari IMAS, prezentate la emisiunea "In fata ta" de sociologul Alin Teodorescu. De altfel, in opinia sa, Mihai Tudose pare acum singurul contracandidat valabil pentru Klaus Iohannis intr-o viitoare cursa prezidentiala.
Ce arată cercetarea IMAS
Cercetarea IMAS arata o scadere nesemnificativa, de la 24,7 la 23,2% in cele trei luni de guvernare. Spre deosebire de imaginea lui Liviu Dragnea, care s-a prabusit de la 31,5 la 18,7 la suta.
Alin Teodorescu, sociolog: "Cand o persoana e numita prim ministru sau in alte functii, inregistreaza asa-numitul capital de incredere, pe care il consuma mai repede sau mai incet. Acum 10 ani se intra in aceasta functie cu un capital de incredere de 50-45%. Grindeanu a intrat cu 30 sau 35, Tudose a intrat cu 26 sau 27%, potrivit Digi24 .
Tudose a obţinut încrederea publicului şi a tuturor membrilor de partid PSD, pentru că aceştia sunt cei 22% pe care se bazează el, prin numirea într-o funcţie. Este singurul care poate candida la un congres pentru funcţia de preşedinte al partidului”.
Iar când vine vorba despre intenţiile de vot, PSD a pierdut 10 procente. Exact cât a câştigat PNL. Însă liberalii riscă să risipească acest capital de încredere dacă nu vor face opoziţie activă, crede sociologul IMAS.
Alin Teodorescu, sociolog: „(În mod normal la cât ar fi trebuit să fie astăzi PSD?)55-60%. Aşa trebuia să fie. Deci domnul Dragnea împreună cu domnul Iordache au un milion şi jumătate de votanţi pe conştiinţă. Anul ăsta PNL nu a acţionat ca un partid de opoziţie. Dacă nu fac nimic, nu vor depăşi PSD. USR: nu face nimic, deci scade”.
Sondajul lui Teodorescu îl contrazice pe cel al lui Pieleanu
Sondajul citat de Alin Teodorescu în comentariile sale a fost realizat luna trecută de IMAS, pe un eşantion de peste o mie de respondenţi şi cu o marjă de eroare de plus-minus 3%. Sondajul IMAS contrazice cercetarea sociologică prezentată acum câteva zile de Marius Pieleanu, care anunța „prăbușirea" încrederii în Guvern și care a fost pretextul crizei politice dintre premierul Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea.