Emiterea de acțiuni la purtător se va pedepsi cu închisoarea și toți posesorii de acțiuni la purtător au obligația să le transforme în maxim 6 luni în acțiuni nominative, la vedere, potrivit unei inițiative legislative cetățenești depusă în Parlament de un grup de lucru coordonat de europarlamentarul Cătălin Ivan. În primele 20 firme cu acționariat necunoscut din România, după cifra de afaceri, se află Tel Drum (locul 3), asociată cu Liviu Dragnea, dar și o firmă controlată de fiul lui Dragnea (locul 13) și care face afaceri cu porci în Teleorman. Ambele firme sunt verificate de DNA.
Potrivit inițiatorilor legii, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a pus acțiunile la purtător în topul riscurilor de spălare a banilor:
- "Astfel de companii (cu acțiuni la purtător — n.r.) reprezintă mijloace excelente pentru primirea, deținerea și transferul averii în mod anonim. Acțiunile la purtător, în anumite jurisdicții, reprezintă în special un instrument util în crearea schemelor internaționale de spălare a banilor', se arată într-un manual pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, publicat de Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, potrivit inițiatorilor legii
Conform datelor oficiale de la ONPCSB, în România funcționează în prezent 384 de societăți ai căror proprietari sunt imposibil de identificat.
- Potrivit capital.ro, firma Tel Drum, cu sediul în Alexandria, pe care DNA o verifică și care este asociată cu Liviu Dragnea, are acțiunile la purtător, deci acționariatul este secret. Ea a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 223,53 milioane lei şi profit net 2.19 milioane lei. În topul primelor 20 astfel de firme din România, Tel Drum este pe locul 3.
- Pe locul 13 figurează Ferma Salcia, companie controlată până de curând de fiul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea și care și-a trecut acțiunile la purtător. Firmaa avut o cifră de afaceri de 34,23 milioane lei şi un profit de 52.255 lei în anul 2016
În România, acţiunile la purtător sunt reglementate de Legea 31/1990 privind societățile comerciale: “în societatea pe acţiuni, capitalul social este reprezentat prin acţiuni emise de societate, care, după modul de transmitere, pot fi nominative sau la purtător".
Potrivit Constituției, cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative. Inițiatorii legii încep, astfel, să strângă semnături pentru proiectul lor.
FORMA PROIECTULUI DE LEGE:
Lege pentru modificarea unor articole din legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Art. I.- Articolul 8 din legea nr.31/1990*** Republicata privind societatile comerciale, publicata in Monitorul Oficial nr.1066/17.11.2004 cu completarile si modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
Art.8 pct.f va avea urmatorul cuprins:
f) numarul si valoarea nominala a actiunilor.
Art. 91 al.(1) va avea urmatorul cuprins:
- In societatea pe actiuni, capitalul social este reprezentat prin actiuni nominative emise de societate.
Art. 92 al.4 se abroga
Art. 99 se abroga
Art.99 1 va avea urmatorul cuprins:
- Constituirea de ipoteci mobiliare asupra actiunilor se face prin inscris sub semnatura privata, in care se arata cuantumul datoriei si valoarea actiunilor cu care se garanteaza. In cazul actiunilor nominative emise in forma materiala, si prin mentionarea ipotecii pe titlu, semnata de creditor si debitorul actionar sau de mandatarii acestora.
Art.102 al.3 se abroga
Art.113 pct.i 1 se abroga
Art.123 al (1) se abroga
Art.270 al (1) va avea urmatorul cuprins:
- Sumele cuvenite actionarilor, neincasate in termen de 2 luni de la publicarea situatiei financiare, vor fi depuse la o banca sau la una din unitatile acesteia cu aratarea numelui si prenumelui actionarului.
Art.273 va avea urmatorul cuprins:
Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani administratorul, directorul general, membru consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:
d) emite actiuni la purtator sau preda titularului actiunile inainte de termen sau preda actiuni liberate in tot sau in parte, in afara de cazurile stabilite de lege.
Se introduce art. II care va avea urmatorul cuprins:
Art.II. (1) In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi detinatorii de actiuni la purtator au obligatia de a le transforma in actiuni nominative, prin inregistrarea acestora din urma la registrul comertului.
- In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi termenul de actiuni la purtator se abroga din legislatia romaneasca. Detinatorii actiunilor la purtator care nu le-au transformat, in termen de 6 luni, in actiuni nominative pierd dreptul de vot si dreptul la dividende.
- Dupa expirarea termenului de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, orice referire la actiunile la purtator din legislatia romaneasca se va interpreta ca fiind referitoare la actiunile nominative.
In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a acestei legi, orice dispozitie contrara se abroga.
În România, acţiunile la purtător sunt reglementate de Legea 31/1990 privind societățile comerciale: “în societatea pe acţiuni, capitalul social este reprezentat prin acţiuni emise de societate, care, după modul de transmitere, pot fi nominative sau la purtător"