Baronul Dragnea, prins în labirintul Tel Drum

Baronul Dragnea, prins în labirintul Tel Drum

Proprietarii societăţii Tel Drum SA sunt Liviu Dragnea şi oamenii lui, spun în cor teleormănenii. "N-am nicio legătură cu această firmă", zice baronul de Teleorman.

Pe hârtie, încă din 2004, societatea Tel Drum nu are acţiuni nominative, nu are acţionari persoane fizice, juridice sau tip listă şi toate cele aproape un milion de acţiuni sunt "la purtător". Neavând un titular, pachetul de acţiuni poate fi asumat, la nevoie, de oricine îl are asupra sa. Liviu Dragnea ştie că, deşi intrat în folclor, adevărul umblă cu capul spart dacă nu poate fi probat în instanţă şi că adevărul juridic este altul decât ceea ce unora li se poate părea o evidenţă. Şi baronul de Teleorman s-a străduit să nu aibă, în acte, nici o legătură cu fosta firmă a Consiliului Judeţean Teleorman, intrată în proprietatea unei grupări de oameni pe care o controlează. Însă nici o crimă nu este perfectă.

Are 95% din acţiuni

"Evenimentul zilei" probează astăzi că, în ciuda securizării afacerii Tel Drum prin metoda legală a acţiunilor la purtător, veriga slabă în cazul lui Liviu Dragnea nu sunt acţiunile, ci hotelul din Turnu Măgurele, aflat ani de zile în proprietatea firmei "Hotel Turris" SA, unde soţia sa, Bombonica Dragnea, are peste 95% din acţiuni.

Potrivit istoricului firmei Tel Drum de la Registrul Comerţului, din noiembrie 2002 până în februarie 2007, adică patru ani şi jumătate, hotelul familiei Dragnea a fost închiriat şi a intrat în "fondul de comerţ" al Tel Drum, care a desfăşurat în această perioadă activităţi comerciale secundare specifice (hoteluri cu restaurant).

Practic, Tel Drum a lucrat, aşa cum s-a priceput, pentru prosperitatea familiei Dragnea. Din 2005, acelaşi hotel găzduieşte şi sediul Radio Sud, proprietate a firmei Tel Drum. START. Hotelul Turris din Turnu Măgurele, locul în care familia Dragnea își face afacerile FOTO: EVZ

Nu-şi recunoaşte afacerile

Până acum, Fiscul nu a avut instrumente să probeze că Liviu Dragnea este beneficiarul real al unor afaceri pe care acesta nu le recunoaşte. Cu metodele indirecte de control recent legiferate, oamenii Fiscului şi procurorii, dar şi inspectorii ANI, pot ajunge, mergând pe urma banilor, la adevăraţii beneficiari şi nu doar la deţinătorii din acte. Structura de acţionariat nu mai contează dacă se dovedeşte că banii publici alocaţi Tel Drum, din fonduri bugetare sau europene, au ajuns să îngroaşe veniturile familiei Dragnea.

DETALII

Au adăugat mai multe coduri CAEN: De la hotel la comerţ cu produse derivate

Toate informaţiile pe care le prezentăm în continuare sunt extrase din istoricul firmei Tel Drum de la Registrul Comerţului:

29 IUNIE 1998 – Se înfiinţează Tel Drum SA Alexandria, cu unic acţionar Consiliul Judeţean Teleorman, capital social de 6.034 miliarde de lei vechi, compus integral din aport în natură (terenuri şi clădiri), 241.389 acţiuni a câte 25.000 lei vechi bucata, obiect de activitate construcţii de clădiri şi geniu civil.

1 NOIEMBRIE 2000 - AGA decide majorarea capitalului social după evaluarea clădirilor şi terenurilor din patrimoniu la 15.4 miliarde lei vechi. Numărul acţiunilor ajunge la 629.926.

25 APRILIE 2002 - Consiliul Judeţean iese din societate, pachetul de acţiuni şi administrarea societăţii fiind preluate de Marian Fişcuci (presa scrie că a fost şoferul lui Liviu Dragnea). Preţul plătit de Fişcuci a fost de patru miliarde lei vechi (6.369 lei vechi pe acţiune, faţă de valoarea ei de 25.000 lei vechi). În termen de nouă luni, societatea se obligă să completeze numărul acţionarilor la cinci, aşa cum prevede legea pentru societăţile pe acţiuni.

2 AUGUST 2002 - CJ Teleorman reintră în societate cu 0.864% din acţiuni, reprezentând valoarea terenului de la sediul societăţii, adică 137. 25 milioane lei vechi. Se majorează capitalul social cu această sumă şi se emit 5.490 acţiuni noi.

20 NOIEMBRIE 2002 - Fişcuci preia şi aceste acţiuni, CJ Teleorman iese din societate. Se adaugă noi coduri CAEN, printre care 5.511 (hoteluri şi moteluri cu restaurant) 5.541 şi 5.542 (cafenele şi baruri cu şi fară spectacol).

28 IANUARIE 2003 - Apar, exact la expirarea termenului, alţi patru acţionari, aşa cum cere legea, toţi cu câte 0.99% din acţiuni: Neli Fişcuci, Mirela Costache, Marilena Ologeanu, ulterior căsătorită Panaitov şi Florea Neda. Marian Fişcuci rămâne cu 96% din firmă.

La secţiunea "Fond comerţ", apare menţiunea Dobândire Hotel - Alte Categorii (Dobândire prin alte moduri). Act sediu: Contract de locaţiune. Nr. act 120. Dată act - 1 noiembrie 2002, perioadă de valabilitate de trei ani. Plus adresa hotelului din Turnu Măgurele.

16 SEPTEMBRIE 2003 - O nouă majorare de capital. Marian Fişcuci depune în numerar 1.219 miliarde lei vechi pentru a stinge o obligaţie care-i revine din cumpărarea Tel Drum de la CJ Teleorman. Plătind această sumă, el n-a mai amenajat două padocuri cu platfome betonate şi n-a mai dat CJ nişte utilaje. În toată istoria Tel Drum, această sumă este singura care s-a vărsat în numerar, întreg capitalul social fiind aport în natură, clădiri şi terenuri.

16 SEPTEMBRIE 2003 - Administratorul unic Fişcuci este înlocuit, pentru respectarea legii, cu un consiliu de administraţie, compus din Marian Fişcuci (preşedinte), Neda Florea şi Panaitov Marilena.

9 FEBRUARIE 2004 - AGA decide convertirea acţiunilor nominative în acţiuni la purtător. Operaţiune perfect legală, dar cu care românii sunt mai puţin obişnuiţi. Acţiunile la purtător se pot transmite precum banii, sunt ale celui care le posedă la un moment dat şi nu au nici un nume tipărit pe ele.

25 FEBRUARIE 2004 - Decizia se pune în practică, Tel Drum are 684.188 acţiuni, a 25.000 lei vechi bucata, toate la purtător.

8 APRILIE 2005 - Se adaugă un cod CAEN interesant: 5.151, Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate.

CINE PE CINE CONDUCE

O ierarhie complicată: directori schimbaţi pe bandă rulantă

1 IULIE 2005 - După denominare, capitalul social este de 2.388.687,5 lei noi, cu 955.475 acţiuni la purtător a 2,5 lei bucata.

29 IULIE 2005 - În "Fond de comerţ" apar Radio Sud (Turnu Măgurele) şi Radio Z (Zimnicea). Primul are sediul în hotelul închiriat de la firma Bombonicăi Dragnea.

4 AUGUST 2005 - În secţiunea "Fond comerţ" se operează "modificare denumire Hotel cu restaurant", Turnu Măgurele.

10 AUGUST 2005 - Schimbare la secţiunea "Sedii şi/sau activităţi autorizate cf. art.15 din Legea 359/2004. Sediu secundar: Hotel cu restaurant Turnu Măgurele.

28 DECEMBRIE 2005 - AGA decide cumpărarea societăţii General TVK (televiziune).

23 IANUARIE 2006 - Schimbare de acţionariat. Structura nouă: Mugurel Sorin Gheorghie (în presă apare Gheorghiaş) 44%, Liviu Lucian Dobrescu (43,99%), Marian Fişcuci (9,33%), Neli Fişcuci, Marilena Panaitov, Mirela Costache, Florea Neda (cate 0,67%). În total, 955.475 de acţiuni la purtător. Se mai menţionează că "acţionarii vor putea fi reprezentaţi în AGA de terţe persoane care nu sunt acţionari ai societăţii, în baza unor procuri speciale". Presa demonstrează în 2011 că Gheorghie şi Dobrescu sunt foşti colegi de facultate cu Dragnea.

22 MARTIE 2006 - Modificare perioadă de valabilitate Hotel cu restaurant Turnu Măgurele, contract de locaţiune încheiat în noiembrie 2002 pe trei ani, prelungit la 10 ani, până în noiembrie 2012.

"Se modifică actul constitutiv al Tel Drum, în sensul că cesiunea (vânzarea - n. red.) parţială a acţiunilor între acţionari sau terţi se poate face doar cu viza societăţii emitente".

Aşadar, vânzare de acţiuni doar cu acordul CA. Asta deşi, potrivit legii, unul dintre drepturile patrimoniale ale deţinătorilor de acţiuni este acela de a-şi înstrăina acţiunile. La Tel Drum, acţionarii trebuie să ceară voie administratorilor să vândă, ceea ce într-o firmă normală pare un nonsens. Cum vechii acţionarii sunt oameni de încredere şi până acum această prevedere lipsea, putem presupune că acordul CA la vânzare este pentru cei doi noi acţionari, foştii colegi ai lui Liviu Dragnea.

27 NOIEMBRIE 2006 - se înregistrează decizia AGA din 16 noiembrie 2006 de "anulare certificate de acţiuni la purtător şi emitere titluri de acţiuni cumulative pentru toate acţiunile Tel Drum, inclusiv pentru cele care au fost emise în forma materială (publicate - n.red.)".

Mai exact, fiecare dintre cei şapte acţionari existenţi la această dată a primit un singur titlu cumulativ pentru numărul de acţiuni deţinut. O simplă foaie de hârtie, în locul unei "cărămizi" cu zeci sau sute de mii de certificate, probează calitatea de proprietar al prosperei firme din Alexandria, fără ca pe hârtie să fie scris vreun nume.

13 FEBRUARIE 2007 - La secţiunea "Fond comerţ", apare menţiunea "renunţare înainte de expirare durata Hotel cu restaurant". Contractul de locaţiune este reziliat după patru ani şi jumătate din cei 10 conveniţi.

16 OCTOMBRIE 2007 - Petre Pitiş este numit director general şi împuternicit, cu atribuţii depline de conducere şi reprezentare delegate de CA. Deci, nu de capul lui.

17 IANUARIE 2008 - Iese din acţionariat Neli Fişcuci (0,67%), se retrag administratorii Marilena Panaitov, Florea Neda şi Mirela Costache. Petre Pitiş este numit preşedinte al Consiliului de Administraţie, cu mandat de patru ani şi puteri depline luate împreună cu membrii CA. Pitiş este numit şi director general unic, cu adjunct Florea Nedea. Colegii Gheorghie şi Dobrescu sunt numiţi membri în CA, "cu puteri depline luate împreună cu preşedintele CA şi ceilalţi membri CA". Cenzorii se retrag, este adusă o firmă de audit din Bucureşti.

Activitatea principală de până acum (construcţii de clădiri şi de geniu civil) este înlocuită cu "Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor" (cod CAEN 4.211).

25 MARTIE 2008 - Pitiş nu mai este director general unic, ci doar director general.

24 IUNIE 2011 - Se retrage din consiliul de administraţie Mugurel Sorin Gheorghie (e prima dată când apare cu numele corect, Gheorghiaş). În locul lui este numită Neagu Sonia.

Acţionarii, sub talpa administratorilor

În prezent, datele Tel Drum de la Registrul Comerţului sunt următoarele: capital social subscris şi vărsat 2.388.687.50 lei, din care aport în natură 2.266.697.50 lei, număr acţiuni 955.475, toate la purtător, valoarea unei acţiuni: 2.50 lei. Nu are asociaţi persoane fizice. Nu are asociaţi persoane juridice. Nu are asociaţi tip listă.

Cu tote acestea, deţinători de titluri cumulative de acţiuni la purtător sunt (cel puţin teoretic): Mugurel Sorin Gheorghie (44%), Liviu Lucian Dobrescu (44%), Marian Fişcuci (10%), Mirela Costache, Marilena Panaitov şi Florea Neda (câte 0,66%). Administratori: Petre Pitiş (preşedinte CA), Sonia Neagu, ambii cu puteri depline, luate împreună cu membrii CA, Liviu Lucian Dobrescu, puteri depline luate împreună cu preşedintele CA şi membrii CA. Directori sunt Petre Pitiş (director general), Florea Neda (director general adjunct), ambii cu atribuţii de conducere şi reprezentare în relaţiile cu terţii. Acţionarul Gheorghie e doar pe hârtie, fără nici un atribut în CA, acţionarul Dobrescu nu poate lua nicio decizie fără să aibă, expres, acordul lui Pitiş şi Neagu. Citiți și:

  • EXCLUSIV. Tel Drum - puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea
  • SCANDALUL BANILOR EUROPENI: Pe moşia lui Dragnea, UE şi-a pus mâinile-n cap
  • Mafia locală ne costă aproape un miliard de euro

Ne puteți urmări și pe Google News