Parlamentarii UDMR au decis să susțină coaliția de guvernare PSD-ALDE pentru încă 6 luni, la schimb cu obținerea în această toamnă a unor avantaje legislative pentru minorități, printre care dreptul de a arbora steaguri etnice pe instituțiile publice, montarea de plăcuțe bilingve pe străzi, apariția Zilei maghiarilor din România
Președintele de puta- ților UDMR, Korodi Attila, a declarat, ieri, pentru EVZ, că parlamentarii formațiunii au analizat colaborarea cu PSD și ALDE în prima parte a anului și au decis continuarea acesteia. „Protocolul rămâne în vigoare pentru că a funcționat pe temele importante, a fost deschidere și dialog de ambele părți”, a spus Korodi. UDMR nu este „preocupat” de intrarea la guvernare în următoarele șase luni, a adăugat el. PSD și ALDE au încheiat în decembrie 2016 un protocol de colaborare în Parlament.
Limba maternă
Pentru cele 29 de voturi pe care UDMR le deține în Camera Deputaților și Senat, maghiarii negociază cu PSD forma finală a unei propuneri legislative ținute la sertar în comisiile parlamentare. UDMR propune ca toate instituțiile publice să fie obligate să asigure folosirea limbii materne în raporturile cu cetățenii minorităților naționale acolo unde ponderea etnicilor este de minim 10% din numărul total al locuitorilor. În prezent, pragul este de 20%, deci UDMR vrea lărgirea acestor drepturi pentru maghiari în mai multe localități. Formațiunea maghiară propune și introducerea unor praguri și mai mici, alternative, de aplicare a legii acolo unde sunt 300 de etnici în localitățile mai mici de 10.000 de locuitori. În plus, UDMR mai propune că în aceste comunități actele oficiale să fie redactate și în limba minorității, la ceremoniile oficiale se poate folosi și limba maternă, iar oficierea căsătoriilor se poate desfășura și în limba minorității.
Steagurile
Un alt punct-cheie în negocierile PSD-UDMR este dorința maghiarilor ca autoritățile publice să fie obligate prin lege să inscripționeze și în limba minorităților denumirea „localităților, a străzilor, a spațiilor publice, a indicatoarelor rutiere și a altor indicații topografice destinate publicului, precum și a instituțiilor publice”. De asemenea, UDMR mai vrea prin lege ca autoritățile publice să poată „adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale, locuitori ai unității administrativteritoriale în cauză” .
Sărbătoare
În Senat, UDMR forțează mâna PSD pentru un proiect de lege de recunoaștere a zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială a maghiarilor din România: angajatorii ar urma să le acorde acestora o zi liberă pentru participarea la manifestări, iar în localităţile unde trăiesc maghiari autoritățile vor organiza manifestări cultural-artistice din bani publici.
Prețul pentru Tudose
Cu două zile înainte de votul de învestire a noului Guvern Mihai Tudose, pe 27 iunie, PSD și ALDE au oferit deja minorităților drepturi sporite în schimbul susținerii de către maghiari a noului cabinet. Astfel, Senatul a modificat Legea educației astfel încât acolo unde nu există învățământ teologic pastoral specific unui cult organizat în facultățile de stat, statul să finanțeze în schimb locuri în instituțiile private de acest tip, organizate de biserici și culte. În aceeași zi, tot Senatul a decis ca examenele de evaluare națională și de Bacalaureat să fie diferențiate, cu subiecte pe baza programei din manualele în limbile minorităților