Dragnea rămâne un STRATEG de TOP în PSD. I-A POTOLIT pe Stănescu şi Firea cu o MANEVRĂ GENIALĂ. News alert politic

Ședință nucleară ieri, la PSD. Așa cum „Evenimentul zilei” a dezvăluit încă de săptămâna trecută, CEx-ul a votat toate cele șapte remanieri dorite de Liviu Dragnea și, totodată, i-a retras sprijinul politic primarului Bucureștiului, Gabriela Firea, care și-a pierdut toate funcțiile deținute pe linie de partid.

Remaniații sunt vicepremierul Paul Stănescu (Dezvoltare Regională), Lucian Șova (Transporturi), Dănuț Andrușcă (Economie), Ioana Bran (Tineret), George Ivașcu (Cultură) și Bogdan Cojocaru (Comunicații), cărora li se adaugă Mihai Fifor (Apărare), care a demisionat cu doar cinci minute înainte de debutul CEx-ului, când a realizat că nu are nici cea mai mică șansă să fie menținut în Cabinetul Dăncilă.

 

Permutări guvernamentale

Fiindcă rotirea cadrelor este la modă în PSD, Olguța Vasilescu (până mai ieri la Muncă) preia portofoliul Transporturilor. Baronul de Giurgiu – l-am numit pe Niculae Bădălău – este propulsat în locul controversatului Dănuț Andrușcă. Pentru a-l îmbuna pe baronul de Neamț – Ionel Arsene, cel care îl impusese pe Andrușcă –, Liviu Dragnea a fost nevoit să accepte revenirea junelui Ilan Laufer (apropiat al lui Arsene) pe pozițiile lui Paul Stănescu. Marius Budăi – președintele Comisiei de bugetfinanțe din Camera Deputaților – preia portofoliul Muncii. La cultură este propus senatorul Daniel Breaz, Ivașcu fiind remaniat deoarece a fost impus și susținut de Gabriela Firea. Toate aceste propuneri vor fi trimise președintelui Klaus Iohannis.

 

Victoria lui Tăriceanu

Deosebit de interesant este că Tudorel Toader este menținut la Ministerul Justiției, ceea ce reprezintă o victorie a șefului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a făcut zid în jurul lui, deși mulți apropiați ai lui Dragnea – printre care Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae – i-au dorit mazilirea. Totuși, Dragnea are așteptări majore de la Tudorel Toader.

 

Oprișan a sărit la beregata lui Stănescu

Numele prezentate mai sus au fost negociate la sânge, ore-n șir, de-a lungul nopții de ieri, chiar în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. Modificări s-au făcut și la primele ore ale dimineții. În CEx, tensiunile s-au amplificat în momentul în care s-a propus debarcarea lui Paul Stănescu, care nu s-a dat dus fără scandal. Potrivit surselor EVZ, la beregata lui Stănescu a sărit baronul de Vrancea, Marian Oprișan, acesta insistând că omologul său de la Olt nu și-ar fi respectat îndatoririle aferente mult trâmbițatului program de guvernare. La vot – fiecare ministru a fost analizat în parte – doar cinci lideri CEx (printre care Gabriela Firea, Mihai Tudose și Marcel Ciolacu) s-au pronunțat pentru menținerea lui Stănescu în Cabinetul Dăncilă, în timp ce nu mai puțin de 55 i-au solicitat debarcarea.

 

Tămbălău cu soția lui Pandele

Divergențele au răbufnit în forță după patru ore de la debutul CEx-ului, când Liviu Dragnea și apropiații săi au pus în discuție soarta Gabrielei Firea. Codrin Ștefănescu – noul secretar general al PSD, urmașul exclusului Marian Neacșu – i-a solicitat nevestei lui Florentin Pandele să își dea demisia din toate funcțiile pe care le deține pe line de partid – facem precizarea că Firea este vicepreședinte la nivel național (înaintea CEx-ului și-a dat demisia de la șefia interimară a PSD București, fiind conștientă că, oricum, urma să fie demisă de urgență. Potrivit suselor noastre, Firea a luat cuvântul și a șeters pe jos cu Dragnea, insistând că ea nu a adus nici un prejudiciu PSD, ci că toate declarațiile sale l-au vizat pe teleormănean, nu partidul.

 

Atacuri cu adresă

În preludiul CEx-ului, Gabriela Firea și-a anunțat demisia de la PSD București și a lansat noi atacuri la adresa lui Liviu Dragnea. „Este regretabil faptul că deja știm ce se va întâmpla în ședință, iar aceasta nici nu a început. Nu este democratic, nu este statutar ca înainte de a se dezbate o anumită situație în Comitetul Executiv să se dezbată informal în birouri, în restaurante, în incinte (...) O poziție interimară nu poate să dureze doi ani, așa cum mi s-a întâmplat mie. Acum îmi dau seama că a fost un plan, nu tocmai prietenos, și să încerce cu organizația PSD București ceea ce a încercat – și în altă parte a reușit – să conducă pe principiul «dezbină și stăpânește» (...) Dacă domnul Dragnea ar fi depus atâta energie cum a depus pentru a mă lichida pe mine din punct de vedere politic, probabil că am fi avut acum deja la stadiu de fundație și spitalele regionale, și finalizate autostrăzile”, a spus Gabriela Firea.

 

Portretele celor care vin și pleacă de la conducerea ministerelor

Ministerul Dezvoltării

● Paul Stănescu este inginer agronom, a fost director al Fabricii de conserve Caracal și președinte CJ Olt, și conduce filiala Olt a Partidului Social Democrat. La alegerile din decembrie 2016 a devenit senator PSD.

● Ilan Laufer, care l-a înlocuit pe Stănescu, a fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Tudose. Noul ministru are 34 de ani și a absolvit Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. Laufer a fost cunoscut în trecut mai mult ca personaj monden.

 

Ministerul Muncii

● Lia Olguța Vasilescu s-a înscris în PSD în 2007, când a părăsit Partidul România Mare, în care activa încă de când avea 16 ani. Vasilescu și-a început cariera ca jurnalist, iar la scurt timp a devenit parlamentar și primar al orașului Craiova. La conducerea Ministerului Muncii, Vasilescu și-a pus semnătura pe legea salarizării unitare în sistemul bugetar.

● Marius Budăi, deputat de Botoșani, este considerat un apropiat al senatoarei Doina Federovici.

 

Ministerul Transporturilor

● Lucian Șova a fost deputat între 2012 și 2016 și ministru al Comunicațiilor în Guvernul Mihai Tudose. Înainte de remaniere, a fost criticat de Liviu Dragnea, de Călin Popescu Tăriceanu și de Gabriela Firea. Șova a fost partener de afaceri cu rusul Boris Golovin, care a lucrat în serviciul de spionaj al armatei ruse.

● Lia Olguța Vasilescu va prelua portofoliul de la Transporturi.

 

Ministerul Comunicațiilor

● Petru Bogdan Cojocaru are 34 de ani, a lucrat în mediul privat. La alegerile parlamentare din 2016, Cojocaru a candidat pe listele de deputati ale PSD Iași, pe loc neeligibil. Acesta este considerat un apropiat al primarului Mihai Chirica și al europarlamentarului Cătălin Ivan, iar cei doi s-au poziționat ferm împotriva lui Liviu Dragnea.

● Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei şi fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Grindeanu, va prelua Comunicațiile de la Bogdan Cojocaru. Petrescu a fost directorul general al Poştei Române și al CFR Călători.

 

Ministerul Tineretului și Sportului

● Ioana Bran are 31 ani, este deputat de Satu Mare și a fost secretar al Camerei Deputaților. Bran este fiica cea mica a milionarului din Satu Mare Ioan Bran, patronul unor distilerii care produc palinca de export. Înainte să dețină funcții politice, presa o numea „milionara sexy”.

● Constantin Bogdan Matei este senator de Vâlcea. Potrivit declarației de avere, noul ministru nu deține terenuri, clădiri și are un singur autoturism.

 

Ministerul Culturii

● George Ivaşcu este actor, regizor, dar şi manager şi fondator al Teatrului Metropolis din Bucureşti. Potrivit declarației de interese din 2017, acesta este membru în Marea Lojă a Masonilor.

● Daniel Breaz, senator de Alba Iulia, este, din 2012, rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fiind și doctor în matematică.

 

Ministerul Apărării

● Mihai Fifor a demisionat de la Ministerul Apărării cu câteva minute înainte de a începe ședința. Fifor este senator de Arad şi a condus și ministerul Economiei în Cabinetul Tudose.

● Gabriel Leș, senator de Satu Mare, este o veche propunere a PSD pentru Ministerul Apărării. A mai fost ministru și în Guvernul Grindeanu. Leș a fost secretar pentru armamente din octombrie 2015, numit de fostul premier Victor Ponta, dar păstrat și în Guvernul Ciolos.

 

Ministerul Economiei

● Dănuţ Andruşcă este deputat de Neamţ, iar până să ajungă la minister a avut o singură luare de cuvânt, cea în care a depus jurământul de credinţă.

● Niculae Bădălău, senator de Giurgiu, s-a aflat, până de curând, în tabăra care îl contesta pe Liviu Dragnea. Bădălău este președintele organizației județene a PSD și a avut mai multe mandate în Parlament. Senatorul a fost vizat de mai multe dosare de evaziune fiscală și corupție. Adrian Năstase a contribuit la ascensiunea lui în politică.