PSD nu va depune deocamdată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului pe tema privatizărilor strategice, a declarat luni preşedintele partidului, Liviu Dragnea, care a susţinut că a primit asigurări de la vicepremierul Costin Borc că Executivul nu intenţionează acest lucru.
"Din moment ce nu au de gând să facă (n.r. - privatizări), nu depunem moţiune de cenzură. Cel puţin asta mi-a zis", a spus Dragnea, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, întrebat dacă ''a scăpat Guvernul de o moţiune de cenzură pe subiectul privatizărilor''.
Dragnea a precizat că întâlnirea de luni cu vicepremierul Borc, care a avut loc la sediul central al PSD, a fost la iniţiativa reprezentantului Guvernului şi a vizat o serie de teme economice de interes.
"În primul rând, mi-a prezentat dorinţa dumnealui, cred că este şi a Guvernului, ca PSD să se implice în mod activ în elaborarea şi ducerea la bun sfârşit a proiectului lansat 'România competitivă'. Răspunsul meu a fost foarte clar - PSD se va implica în orice proiect, în orice acţiune, în orice demers care ajuta la dezvoltarea României fără niciun fel de ezitare, cu toată expertiza noastră şi priceperea colegilor noştri. Am discutat, de asemenea, despre ataşaţii comerciali. I-am solicitat să facă o analiză serioasă a activităţii tuturor acestor ataşaţi comerciali, foarte mulţi dintre ei din câte ştiu eu sunt buni, sunt profesionişti, dar nu sunt sigur că există o comunicare foarte bună între dumnealor şi minister - sediul central. Există riscul să se piardă foarte multe oportunităţi de afaceri pentru firme româneşti în ţările respective şi invers (...) şi cred că o relaţionare mai bună şi directă între ministru şi ataşaţii comerciali nu poate să aibă decât efecte benefice. Mi s-a părut că reacţia a fost pozitivă din partea dumnealui", a explicat preşedintele PSD, citat de Agerpres.
Întrebat dacă vicepremierul i-a spus despre anumite unităţi pe care vrea să le privatizeze, Dragnea a arătat că apăruse un "zvon'' referitor la industria sării. "Nu, nu au de gând să facă lucrul ăsta, acolo e vorba de ceea ce vrea să facă Fondul Proprietatea cu acţiunile pe care le au, pe care vor să le listeze, acţiunile pe care le deţine statul român care este majoritar nu se intenţionează să fie vândute şi i-am spus că nu suntem de acord cu nicio altă situaţie dacă e vorba de un obiectiv strategic din România", a susţinut el.
Privatizările au constituit o altă temă de discuţie.
"PSD nu va susţine privatizări în special la obiectivele economice strategice sau de importanţă strategică în care statul român are mai puţin de 51%. Nu avem nimic împotrivă să continue acţiunea de listare pentru pachetele minoritare pe care le mai are statul român la diverse companii şi societăţi. De asemenea, am vorbit despre câteva obiective economice care sunt într-o situaţie delicată, dar care măcar în parte pot fi salvate. De exemplu, UCM Reşiţa, acolo există un laborator de încercări turbine, unic în Europa, care trebuie să fie salvat; la Turnu Severin, combinatul de apă grea - aici pot fi soluţii de salvare", a spus Liviu Dragnea.
O altă temă discutată de Liviu Dragnea cu vicepremierul Borc, "care frământă foarte mult PSD", a vizat problema uraniului.
"România nu mai ia uraniu din minele din ţară, cum este mina de la Crucea, care probabil se va închide. Mi-a explicat de ce - deoarece Curtea de Conturi a solicitat să se aplice procedurile stabilite prin legislaţia în vigoare, dar eu cred că ăsta este un lucru extrem de periculos pentru noi, în condiţiile în care minele de uraniu din România se vor închide nu ne garantează nimeni că uraniul cumpărat acum mai ieftin mai târziu nu va fi cumpărat mai scump, noi nemaiavând surse în interior. Şi părerea mea, şi i-am spus-o, este că genul ăsta de probleme să se discute în CSAT şi dacă este nevoie să apară vreo lege sau modificare în legislaţie care să poată să legifereze nişte excepţii pentru astfel de situaţii noi vom susţine aşa ceva. Despre Complexul Energetic Oltenia şi minerit în general - cred că ar fi bine să meargă în teritoriu şi să discute direct cu oamenii şi cu specialişti în zonele respective. PSD nu este de acord ca în România în viitor să se renunţe în totalitate la minerit, pentru că este o sursă de energie complementară care poate fi oricând folositoare", a precizat Dragnea.
Potrivit acestuia, România are o mină de uraniu în judeţul Suceava, care furniza acest metal pentru Cernavodă.
"N-au mai putut să ia uraniu de aici pentru că a venit o firmă din Canada care a oferit un preţ mai mic. (...) Chiar dacă cei de la mina românească au oferit un preţ mai mic, Curtea de Conturi le-a spus şi lor că nu au voie, pentru că vând sub preţul de cost. În situaţia asta, care este un domeniu strategic, se poate întâmpla aproape sigur, din moment ce mina respectivă nu mai livrează uraniu probabil că se va închide. Oricum acea mină nu mai putea funcţiona mult, dar în mod normal există şi alte zăcăminte de uraniu care pot fi exploatate unde trebuia să se înceapă lucrările ca să se deschidă exploatări, ceea ce nu se va întâmpla, pentru că nu au desfacere şi putem ajunge în situaţia ca peste un an sau doi sau trei cei care furnizează acum uraniu la un preţ bun atunci să spună că, din diverse motive, preţul se măreşte. Asta înseamnă că vom fi dependenţi de o singură sursă de uraniu, având pe teritoriul României resurse de uraniu şi, în situaţia asta, cred că trebuie discutat în CSAT, pentru că s-ar putea să mai fie şi alte situaţii de acelaşi timp şi, dacă este nevoie să modificăm legislaţia pentru a se prevede excepţii de genul ăsta, noi vom da curs imediat. A fost o primă discuţie, mi s-a părut că dl Borc înţelege anumite lucruri, dar mă abţin să mă pronunţ pozitiv sau negativ, vreau să văd în perioada următoare cum acţionează şi dumnealui şi Guvernul în general", a conchis preşedintele PSD.