Dragnea își schimbă strategia: Negociază restructurarea Guvernului, dar nu va pune în discuție convocarea Congresului

Premierul Mihai Tudose a lansat un atac dur la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, miercuri seara, la Antena 3, confirmând toate dezvăluirile din ultima săptămână ale „Evenimentului zilei”. Mai exact, Tudose a anunțat că își va înainta demisia dacă PSD și ALDE nu vor accepta restructurarea din temelii a Executivului, a oficializat războiul dintre cele două tabere intestine și a precizat că a cerut, în mod categoric, demisia ministrului Internelor, Carmen Dan. Un nou episod în războiul de uzură dintre președintele PSD și premier

Aflat în plină contraofensivă, Liviu Dragnea s-a întâlnit, ieri, cu Marian Oprișan, pentru a-și negocia susținerea politică. Potrivit surselor EvZ, după îndelungate discuții, Dragnea (secondat de vicepremierul Paul Stănescu) a admis ideea unei restructurări de proporție, dar și-a manifestat intenția de a negocia la sânge viitoarea structură a Executivului. La rându-i, Marian Oprișan (care a primit garanții că Moldova nu va fi uitată cu prilejul viitoarelor permutări ministeriale) i-a promis lui Dragnea că nu va susține, la CEx-ul de la Iași, eventualele moțiuni ale grupării Tudose-BădălăuȚuțuianu privitoare la convocarea Congresului extraordinar sau la organizarea alegerilor interne naționale (singurul scrutin care, potrivit Statutului, poate alege sau demite președintele PSD).

Repoziționare

Sursele citate ne-au dezvăluit că strategia lui Dragnea s-a modificat, de-a lungul ultimelor două zile, în sensul că și-a manifestat disponibilitatea de a negocia restructurarea, proces pe care îl contestase cu vehemență, luni, în timpul ședinței CEx.

De fapt, Liviu Dragnea se opusese unei restructurări rapide, făcută pe „picior”, așa cum fusese prezentată de Mihai Tudose, Niculae Bădălău și Adrian Țuțuianu. Dragnea încearcă, negociind în teritoriu viitoarele sfere guvernamentale de influență, să ia pulsul organizațiilor, până la momentul ședinței de la Iași și să vadă care sunt eventualele propuneri privitoare la Congres și alegeri interne naționale.

Relațiile cu SRI

 Mircea Badea a comentat, ieri seară declarația premierului Mihai Tudose privind relația sa cu SRI. Declarația fusese făcută la Antena 3 și a fost un soi de explicație a faptului că s-a speculat mult în spațiul public că premierul ar avea o relație „specială” cu Serviciul. Totul a pornit de la faptul că Tudose a elaborat o lucrare de doctorat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, coordonată de un general de brigadă Constantin Onişor, rectorul ANIMV, având un laudatio scris de un alt general SRI, Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI și o prefață semnată de George Maior, fostul director al SRI. „Eu de multe ori i-am zis Tudose-SRI. Ca un om rău. Măcar Victor Ponta era rudă cu George Maior, adică Maior era nașul unui copil al lui, iar Gabriel Oprea era la celălalt. Erau rude prin alianță, adică Ponta și-a dorit să facă parte din familia aia. Deci din toate școlile pe care le putea face, primul-ministru a ales școala de la SRI”, a spus Badea.

Adrian Țuțuianu FOTO: EVZ

Conflictul Rovana-Țuțuianu

În prezent, războiul de la centru se extinde cu repeziciune în teritoriu. PSD Dâmbovița se află în plin conflict intestin, în condițiile în care Rovana Plumb rămâne o aprigă contestatară a premierului Tudose, iar Adrian Țuțuianu (liderul organizației) reprezintă un vârf de lance al taberei anti-Dragnea. În această logică trebuie înțelese declarațiile de ieri ale deputatului Corneliu Ștefan, care, întrebat dacă PSD Dâmbovița susține restructurarea Executivului, a răspuns: „În mare parte, da. Este îmbrățișată pentru că vrem o structură a Guvernului mai flexibilă și o structură care să fie mai aplicată pentru a pune în practică programul de guvernare pe care ni l-am asumat în fața românilor”.