Dragnea bate în retragere în războiul cu Pahonțu

Coaliția de guvernare ezită să înfi ințeze în Parlament o comisie specială de anchetă care să facă lumină în acuzațiile aduse Serviciului de Protecție și Pază

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a apreciat la începutul săptămânii că „se impune” o comisie comună de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului care să verifice dacă serviciul secret care se ocupă cu protecția demnitarilor a făcut spionaj politic în loc să-i apere pe demnitari, așa cum au acuzat social-democrații. Dragnea a adăugat, luni, pe un ton grav, că partidul său „are curaj” să demareze o asemenea anchetă. 

Lucian Pahonţu. FOTO RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU

Ziua următoare, liderul social-democrat și-a înmuiat discursul. A precizat că înainte să treacă la investigația parlamentară vrea mai întâi să „discute” subiectul și cu principalul aliat de guvernare, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

Întâlnirea cu pricina s-a petrecut miercuri, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. După o discuție care a durat mai puțin de 30 de minute, cei doi s-au despărțit. Dragnea a rămas în biroul său, iar Tăriceanu a plecat la Senat. Liderii PSD și ALDE nu au anunțat o decizie cu privire la comisia de anchetă a activității SPP. Întrebați despre acest lucru, ei nu au vrut să comenteze.

Diferențe

Spre deosebire de Dragnea, Tăriceanu a declarat public că ar prefera trecerea SPP în subordinea Ministerului de Interne prin modificarea în Parlament a legii de organizare și funcționare a serviciului secret. Varianta a fost respinsă de liderul PSD. „Sub nicio formă nu vrem să luăm SPP de la președinte”, a spus Dragnea.

Plângeri

Întrebat de ce nu a depus o plângere penală împotriva directorului SPP, Lucian Pahonţu, în contextul în care l-a acuzat că a implicat serviciul secret în luptele politice, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu prea obişnuiesc să depun plângeri penale. Nu-mi place”.

Vicepremierul PSD Paul Stănescu, care a afirmat și el public că l-a abordat un „prieten” din partea directorului SPP și i-a spus că Dragnea va fi „executat în martie”, a spus că plângerile le face doar în partid. „Le-am spus colegilor mei. Nu am vrut să merg la Parchet”, a declarat Stănescu.

Prietenul

Vicepremierul a anunțat că nu vrea să spună cine este persoana care i-ar fi „transmis” mesajul de la directorul SPP. „E obligatoriu să spun cine e prietenul? Nu e obligatoriu. E o chestiune privată”, a zis vicepremierul. El a precizat că va merge în Parlament dacă va fi invitat la audieri pe tema activității SPP.

Senatorii fac primul pas:audiere fără anchetă la Apărare

În paralel cu discuțiile din coaliția de guvernare, senatorii din Comisia de Apărare vor stabili marțea viitoare, prin vot, dacă este nevoie să audieze o serie de oficiali pe tema activității SPP.

„Voi propune Biroului Comisiei, format din președinte, vicepreședinte și secretar, conform Regulamentului, suplimentarea ordinii de zi a ședinței de marți cu stabilirea unui calendar de audieri. Voi propune să începem cu dl. Liviu Dragnea. Dânsul trebuie să prezinte instituțional Comisiei argumentele, probele și dovezile pentru așa-zisele fapte vehiculate în spațiul public.

Marcel Vela. FOTOş AGERPRES

În funcție de aceste elemente, comisia poate decide pașii următori”, a declarat, ieri, pentru EVZ, președintele Comisiei de Apărare a Senatului, Marcel Vela (PNL). De remarcat este că președintele comisiei de Apărare din Senat nu va propune inițierea unei anchete parlamentare, procedură prevăzută în Regulamentul Comisiei (art.40).

PSD așteaptă

Social-democrații nu au luat, nici în acest caz, o decizie. Întrebat dacă PSD va avea în Comisia de Apărare a Senatului propriile propuneri pentru lămurirea acuzațiilor aduse SPP, președintele senatorilor PSD, Șerban Nicolae, membru în comisia de Apărare, a răspuns: „Grupul senatorilor PSD nu a stabilit calea de urmat. Vom discuta luni subiectul în ședința senatorilor noștri. Depinde de viziunea pe care o va propune președintele Comisiei de Apărare”.

Majoritate

Deciziile se iau, potrivit Regulamentului Comisiei, cu majoritatea senatorilor prezenți la ședință, cu condiția să existe cvorumul legal de lucru, adică o prezență a minim 7 senatori. Majoritatea de guvernare PSD - ALDE - UDMR are 8 membri în comisia de Apărare din Senat, în timp ce formațiunile din opoziție PNL - USR - PMP sunt reprezentate prin 5 membri. Potrivit Regulamentului, în cazul în care Comisia solicită participarea la lucrările ei a unor membri ai Guvernului sau a conducătorilor unor instituţii publice, prezenţa acestora este obligatorie.

Document

Președintele Comisiei de Apărare din Senat vrea ca la finalul audierilor, comisia senatorială să-i facă „o propunere” președintelui Klaus Iohannis și CSAT-ului. Propunerea se va referi la menținerea sau eliberarea din funcție a directorului SPP, au relatat, pentru EVZ, surse parlamentare. „Concluzia trebuie să fie argumentată, dovedită şi probată”, a spus el, luni.