Apelul în procesul lui Dragnea începe astăzi cu un scenariu bombă: faptele s-au prescris

La fond, liderul PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare. Abrogarea, în luna august, a unui alineat din Codul Penal l-ar putea scăpa de dosar.

Astăzi începe apelul în procesul în care este judecat Liviu Dragnea și, normal, au apărut speculațiile și scenariile. Cel mai nou scenariu aruncat pe piață spune că faptele din dosarul președintelui PSD s-ar putea prescrie până în decembrie 2018. Asta ar însemna că, dacă trage de timp la apelul judecat de completul de cinci judecători de la ÎCCJ, Dragnea poate scăpa de acuzații.

Totuși, lucrurile se pare că nu stau chiar așa. Vom vedea, oricum ultimul cuvânt îl au magistrații. Oricum, din 2015 încoace, pe soarta lui Dragnea s-au făcut cele mai multe pariuri, ba că ajunge la închisoare, ba că pierde partidul sau funcția de la Camera Deputaților. La fond, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, cu executare.

CCR, Guvern, Parlament

Avocatul Dan Chitic a fost primul care a lansat ipoteza. El interpretează o hotărâre din 26 aprilie 2018 a Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional un articol din Codul Penal, care vorbește despre prescripția specială.

Pe scurt, povestea acestui articol de lege sună cam așa: CCR a constatat că articolul 155, alineatul 1 din Codul Penal, care prevede că termenul prescripției este întrerupt de apariția „oricărui act de procedură penală”, este neconstituțional. La sfârșitul lunii iunie, pe 25, decizia CCR apare în Monitorul Oficial, așa că Parlamentul și Guvernul aveau 45 de zile pentru a pune în acord prevederile legale cu hotărârea judecătorilor constituționali. Nu s-a făcut nimic în acest sens, alineatul din Cod fiind considerat abrogat, începând cu data de 9 august.

Calculele de acasă și cele din târg

Avocatul Dan Chitic a făcut și un calcul: dacă pedeapsa pentru faptele de care este acuzat Dragnea este de 7 ani, potrivit articolului 154 din Cod, termenul de prescripție ar fi de 8 ani.

Din acest moment intervin alte calcule, nu toate favorabile președintelui PSD.

Potrivit rechizitoriului prin care DNA l-a trimis în judecată, Dragnea, în perioada în care a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, dar și după a lăsat această funcție, a impus DGASPC să angajeze fictiv două femei care de fapt lucrau la organizația județeană a PSD. Cele două angajate au figurat pe funcții din aprilie 2006, până în decembrie 2010, în cazul uneia, și până în 31 decembrie 2013, pentru cealaltă.

Era necesar, în prezentarea acestui nou scenariu, de un scurt remember al dosarului, pentru că în stabilirea termenului de prescripție este importantă data de la care se calculează acesta.

Apar trei variante, 2006, 2010 sau 2013. Dacă previziunea avocatului este corectă, primele două îl avantajează pe Liviu Dragnea, dar a treia variantă ar însemna că ar putea scăpa de acuzații abia în 2021, fiind practic imposibil ca apelul să dureze atât de mult.

 

Ce spune Dragnea despre amnistie

După ce a votat la Referendum, în cursul zilei de sâmbătă, Liviu Dragnea a fost întrebat dacă va exista o Ordonanţă de Urgenţă în privinţa amnistiei şi a graţierii. Întrebarea jurnaliştilor a venit în contextul în care primul termen în apel al dosarului în care a fost condamnat Liviu Dragnea are loc astăzi. Şeful PSD a răspuns: „Nu se poate da Ordonanţa de Urgenţă până când toate legile (n.r. - legile justiţiei) nu vor fi publicate şi nu vor intra în vigoare. Deci 303-ul (Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor) de abia a ajuns la Cotroceni. Ultima zi când o poate promulga (n.r. - preşedintele) este vinerea următoare şi după ce se promulgă, se publică. Şi după publicare intră în vigoare în trei zile. Deci, de abia atunci se poate vorbi de ordonanţă”.