Președintele PSD, Liviu Dragnea, prin principiile pe care singur le-a clamat pentru desemnarea candidaților partidului pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, bună ziua a dat, belele și-a căpătat.
El are, în principiu dreptatea, dacă e să ne uităm în “Contractul social cu cetățenii”, postat la loc de mare cinste pe site-ul partidului, în care se spune: “Reprezentanții PSD nu vor candida nici pentru ei, nici pentru partid. Vor candida pentru oamenii din comunitățile lor.
Fiecare candidat va semna în mod public contractul social cu cetățenii din comunitatea pe care o vor reprezenta, contract care va conține două componente importante: angajamentul de integritate și programul de dezvoltare al localității.
Fiecare candidat se va angaja să schimbe în bine comunitatea sa și avem convingerea că va acționa împreună cu oamenii, căci numai așa va găsi cele mai bune soluții”.
Ia să vedem cine sunt unii dintre candidații care au semnat “angajamentul de integritate” și figurează pe listele ajunse la pixul lui Liviu Dragnea.
Să începem cu Iașiul, unde însuși primarul municipiului, Mihai Chirică, care este și șeful PSD, este supărat foc pe cei care i-a trecut pe liste.
Referitor la faptul că pe listele PSD Iași pentru alegerile parlamentare sunt membri de partid condamnați sau trimiși în judecată, Mihai Chirică a spus că se aștepta să fie coadă la înscrieri, numai personalități „care să zguduie România, Europa, lumea”.
Însă s-a ales cu un senator condamnat de două ori la închisoare cu suspendare, un altul trimis în judecată și un fost prefect care și-a dat demisia după ce a comis un accident, fiind prins beat la volan.
Este vorba de senatorul Sorin Lazăr, condamnat în două rânduri, pentru conflict de interese, dupa ce și-a angajat fiul la biroul său parlamentar, respectiv pentru abuz în serviciu în perioada când era primar în Strunga.
De senatorul Florin Constantinescu, trimis în judecată de către DNA, in iunie 2015, pentru abuz în serviciu.
De fostul prefect de Iași Romeo Olteanu, care a comis un accident în timp ce se deplasa către stadion la meci, polițiștii rutieri constatând că prefectul consumase băuturi alcoolice.
Nici la Bacău, Liviu Dragnea nu are vreun motiv de fericire.
Pe locul 4, eligibil, la Camera Deputaților stă, bine-mersi, Lucian Șova. El are la DNA un dosar disjuns din cel al lui Toni Greblă. Este acuzat că, în perioada octombrie - noiembrie 2012, folosindu-se de funcțiile de conducere din PSD, ar fi intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, pentru ca acesta, prin influența pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA - Sucursala București SA (agent economic care derulează activități comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Onești pentru organizația Bacău a partidului, cu prilejul desfășurarii, în 17.10.2012, a unei deplasări electorale la București (Bacău – București și retur), tarifele de piață practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoana transportată. In acest context, SC Transmoldova SRL Onești ar fi facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.
Dar Lucian Șova nu are de cine să-i fie rușine dintre colegii săi pe locuri eligibile, iată câteva exemple:
Chiar în fața sa, pe locul 3 la Camera Deputaţilor, se află Ionel Floroiu, fost ofițer de poliție, dat afară din Ministerul de Interne. Are dosarul penal, 6825/110/2012. Când era consilier local și membru AGA a societății care se ocupa de Sport Club Bacău SA, fotbaliștii serveau masa la restaurantul dumnealui, iar el încasa fără contract și în deplină incompatibilitate.
Iar, pe locul 2 la Senat este Miron Alexandru Smarandache, care se află în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţine simultan funcţia de deputat şi pe cea de administrator la SC PETROFLAX DISTRIBUTION SRL.
La Gorj, ca la Gorj, dar ce să facă Liviu Dragnea, că dacă face prietenul său Victor Ponta o virează rapid către PRU.
Pe primul loc pentru Camera Deputatilor se află fostul premier Victor Ponta, actual deputat de Gorj, trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari și plasat sub control judiciar în dosarul aducerii lui Tony Blair în România Pentru Senat, pe primul loc se afla Ion Călinoiu, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, declarat incompatibil de ANI.
Pe lista pentru Camera Deputaților, pe un loc eligibil, se află primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, găsit incompatibil. În septembrie a pierdut procesul cu ANI, decizia fiind în primă instanță. Pe locul patru pentru Camera Deputaților se află Laurențiu Ciurel, fostul șef al Complexului Energetic Oltenia, trimis și el în judecată în dosarul Turceni- Rovinari, alături de Victor Ponta.
Liviu Dragnea are însă și listele de la Contanța de gestionat, unde punerea jurnalistului Alexndru Căutiș pe loc eligibil i-a cam stat rău în gât.
"Mai am două organizații: Constanța, care vine mâine (n.r. - vineri), fiind o organizație cu foarte multe propuneri interesante, și Bucureștiul — liste pe care le vom finaliza în acest week-end. Eu am avut discuții cu fiecare președinte de organizație în ultimele două luni de zile. Am reiterat care sunt principiile, criteriile pe care vreau să le am în vedere atunci când se fac listele. Președinții au avut discuții în organizațiile lor, se votează în Comitetele executive județene, lista vine la București, se întrunește Comitetul Executiv Național — s-ar putea pe 22-23 — și aprobăm fiecare listă", a declarat Liviu Dragnea.
El a adăugat că, dacă are vreo problemă cu cineva de pe o listă, o va ridica în CExN al PSD.
În ceea ce privește codul de integritate, liderul PSD a arătat că "nu poate merge nimeni în Parlament care nu respectă codul de integritate".
La Teleorman se vehiculează că însuși Liviu Dragnea va deschide una dintre liste.
Rămâne de văzut cum rămâne cu integritatea.