Dragnea, de la țarcul pentru presă la țarcul pentru România în UE. Editorial de Andreea Udrea

Dragnea, de la țarcul pentru presă la țarcul pentru România în UE. Editorial de Andreea Udrea

Speriați să nu aibă vreo surpriză la moțiunea de cenzură - vreun protest pe holurile Parlamentului sau să nu se apropie vreun jurnalist de ei - cei de la PSD, atent îndrumați de Liviu Dragnea, au luat câteva decizii total neinspirate, care o să se întoarcă împotriva lor și care nu o să fie uitate prea curând.

Invitații - cu excepția celor ai PSD, normal- nu au avut acces în Parlament, presa nu a putut să treacă între Camera Deputaților și Senat și parlamentarii au avut un lift destinat doar lor. Ca și cum nu ar fi fost suficient, s-a amenajat și un țarc doar pentru presă, în fața sălii de plen, pentru ca jurnaliștii să nu poată să se plimbe pe unde au chef și, dacă se poate, să stea cât mai departe de aleși. Cei ai PSD.

Cam ce au făcut cu țarcul pentru presă, cam asta încearcă să facă PSD și cu poziția României în Uniunea Europeană. Iar evenimentele din ultima săptămână o dovedesc din plin, deși de un an și jumătate primim stegulețe roșii care ne avertizează că ne îndreptăm spre o izolare a României. Nu că ar fi ceva nou: o să rămână de referință vizita lui Dragnea la învestirea lui Trump și poza cu cei doi dând mâna peste o masă. Am reamintit un episod despre care facem glume și acum, aparent neimportant, pentru că la asta se limitează competențele în materie de politică externă ale șefului PSD.

Trei indicii importante din ultimele zile care demonstrează izolarea în care riscăm să fim aruncați: 1. Absența premierului Dăncilă, a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și a șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de la recepția prilejuită de ziua SUA. 2. Scrisoarea fără precedent trimisă de cele 12 state partenere (Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii) referitoare la Codul de procedură penală şi Codul penal. 3. Tăriceanu a fost contrazis de Comisia Europeană pe tema MCV, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunând că România nu a făcut încă suficiente progrese pentru renunțarea la Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu trebuie uitat nici că senatorul PNL Florin Cîțu a dezvăluit măsuri dure care ar urma să fie luate împotriva a 7 politicieni PSD și ALDE, inclusiv miniștri, începând cu Liviu Dragnea: restricţii sau refuzarea vizelor, adică același tratament care se aplică politicienilor non-grata din Belarus, Rusia sau Coreea de Nord. Deocamdată însă, cel puțin din punctul de vedere al SUA, România #rezistă. Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA, a explicat exact de ce, acum câteva zile, deși remarcile sale păreau mai degrabă de încurajare: „Sunteți un model pentru regiune.

Dacă vă uitați în jur nu sunt multe țări care să aibă instituții așa de puternice (...) Nu vrem să faceți un pas înapoi”. O să reușească planul lui Dragnea și al PSD de a crea un țarc pentru România așa cum a încercat să facă și cu presa, la Parlament?