Liderii PSD intenționează să demareze marea curățenie în aparatul de stat, miercuri, cu prilejul ședinței CEx. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, sub pretextul că noii miniștri își doresc alți colaboratori, Liviu Dragnea și apropiații săi se pregătesc să demită o serie de secretari de stat – sunt vizați, în special, cei rămași la Palatul Victoria încă din perioada lui Sorin Grindeanu –, dar și câțiva șefi de agenții guvernamentale
Codrin Ștefănescu FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În ceea ce privește tranșarea conflictului cu tandemul Niculae Bădălău-Codrin Ștefănescu, aceleași surse ne-au dezvăluit că Dragnea încă speră ca baronul de Giurgiu să facă în mod voluntar un pas în spate și să renunțe la funcția de președinte executiv (a doua poziție ca însemnătate în ierarhia PSD), fără să fie nevoie ca CEx-ul să-i retragă sprijinul politic. În funcție de negocierile de culise, Dragnea va decide, până miercuri, dacă va parafa un armistițiu cu Bădălău și Ștefănescu, sau, dimpotrivă, dacă va dispune debarcarea celor doi.
Adevăratele mize
Operațiunea „marea cu rățenie” are scopul de a-i epura din Cabinetul Dăncilă pe secretarii de stat și șefii de instituții guvernamentale care au fost propulsați în poziții grație legăturilor cu foștii premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar și cu ex-miniștrii care au luat parte la rebeliunea celui din urmă.
Totuși, în funcție de negocierile care se poartă aceste zile, Dragnea va încerca să-i momească pe unii dintre liderii nemulțumiți – printre care Niculae Bădălău (Giurgiu), Adrian Țuțuianu (Dâmbovița), Marian Oprișan (Vrancea) și Marcel Ciolacu (Buzău) – cu alocarea de poziții în eșalonul secund pentru oamenii acestora.
Potrivit surselor citate, „rebelii” nu privesc cu ochi buni astfel de oferte, în condițiile în care au fost excluși fără drept la replica de la negocierile referitoare la alcătuirea Cabinetului Dăncilă. Facem mențiunea că, în prezent, Executivul deține nu mai puțin de 135 de secretari de stat și peste 200 de șefi de instituții, funcții importante în aritmetica tratativelor interne.
Taberele de la Giurgiu
Niculae Bădălău mizează pe susținerea finului său – Marian Mina, președintele Consiliului Județean Giurgiu –, dar și pe deputatul Elena Dinu. Pe cealaltă baricadă din județ, Liviu Dragnea joacă alături de fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, dar și de deputatul Andrei Ioan-Alexandru. Potrivit surselor EVZ, dacă neînțelegerile cu Bădălău vor degenera, Dragnea nu va ezita să-l susțină pe Răzvan Cuc în vederea preluării PSD Giurgiu. Nemulțumirile organizației sunt majore în condițiile în care giurgiuvenii nu dețin niciun portofoliu în Cabinetul Dăncilă, desi filiala a obținut un procent de 68% la parlamentarele din 2016.
Injurii la adresa jurnaliștilor
Vineri, Liviu Dragnea a găsit de cuviință să-i catalogheze drept „proști” pe jurnaliștii care publică informații despre reglările de conturi din principalul partid de guvernământ, deși el nu a infirmat în mod categoric că Niculae Bădălău și Codrin Ștefănescu și-ar putea pierde funcțiile (președinte executiv, respectiv secretar general adjunct), apreciind doar că deciziile votate în cadrul CEx-ului nu reprezintă execuții ale propriilor inamici politici.
„Continuă seria de fake news. Eu numi dau seama ce se va întâmpla cu proștii ăștia (se referă la jurnaliști – n. red.) care tot anunță lucruri de foarte mult timp și ulterior nu se întâmplă. Nu ajung la un nivel în care să spună că se fac de râs? Eu văd surse, site-uri obscure care spun aceste lucruri. Oamenii se lasă păcăliți. Nu facem execuții. Votul niciodată nu este o execuție”, a spus Dragnea, care a specificat că Bădălău ar putea rămâne președintele executiv al socialdemocraților, dar doar dacă giurgiuveanul „mai vrea” asta.