După ce șeful statului i-a cerut public să plece din fruntea PSD, liderul social-democrat a sugerat că Klaus Iohannis a încălcat legea fundamentală.
„Eu cred că, poate fără să îşi dea seama, a intrat aproape într-o zonă neconstituţională pentru că, ne place sau nu ne place, un partid este o structură în care mai mulţi oameni (...) au nişte interese politice profund legitime. (...) Mie mi s-a părut deplasat ca preşedintele României să ceară unui preşedinte al unui partid să îşi dea demisia", a spus Dragnea duminică seara, la Antena 3.
Totuși, întrebat dacă ia în calcul o suspendare a preşedintelui, Dragnea a răspuns negativ. „Nu, eu nu pornesc nicio suspendare, eu nici pe aia n-am pornit-o”, a afirmat liderul PSD.
Fostul președinte Traian Băsescu și constituționaliștii îl apără însă pe Iohannis.
„Este legitim interesul președintelui, care de altfel a fost decent, l-a sunat înainte pe Liviu Dragnea. Președintele României nu poate să se facă că nu vede că în fruntea celui mai mare partid din România se află o persoană condamnată definitiv pentru fraudă în alegeri, în pragul alegerilor locale”, a declarat fostul șef al statului, Traian Băsescu, care a amintit că la DNA există și un dosra privind fraudarea alegerilor din 2014.
În ceea ce privește amenințarea cu suspendarea, Băsescu a apreciat că este „o prostie”, întrucât „președintele privește la o situație”.
Și profesorul universitar Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului, a apreciat că Iohannis nu a încălcat legea fundamentală. „Chiar dacă ar fi fost o opinie nelegală – dar este o simplă opinie – președintele era acoperit de imunitate. Ar trebui să fie o „faptă gravă” și nu știu care ar fi fapta”, a declarat Iancu. El a invocat în sprijinul afirmațiilor sale articolul 72 din Constituție – care se referă la imunitatea parlamentară – precum și articolul 84 din Constituție, unde se arată că președintele beneficiază de imunitate pentru opiniile sale, în aceleași condiții ca și parlamentarii.