Liviu Dragnea a depus pe rolul Curţii de Apel Bucureşti o acţiune prin care cere, în esenţă, constituirea unui alt complet de magistraţi care să îi judece apelul în dosarul „Bombonica”, în care pe fond a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu angajarea ilegală a două persoane la Protecţia Copilului Teleorman.
Şeful PSD critică faptul că este judecat de un complet de magistraţi a cărui compunere a fost stabilită la începutul acestui an deşi, între timp, legea s-a schimbat.
Modificarea legislativă intrată în vigoare pe 20 iulie 2018 vizează faptul că magistraţii din conducerea ÎCCJ care prezidează Completul de 5 judecători trebuie să fie traşi la sorţi la fel ca restul judecătorilor. Liviu Dragnea este judecat în apel de un complet constituit la începutul acestui an, pe vechea lege, care prevedea că preşedintele instanţei sau vicepreşedinţii prezidează completul de 5 judecători fără să fie traşi la sorţi.
Actul administrativ atacat de Liviu Dragnea în Contencios vizează o Hotărâre de Colegiu a ÎCCJ care a decis, pe scurt, că modificările intrate în vigioare în vara asta - inclusiv la modalitatea de constituire a completelor de 5 judecători - vor produce efecte începând cu 1 ianuarie 2019. Hotărârea Colegiului de conducere vine în contextul în care completurile de 5 judecători au fost deja stabilite la începtul acestui an, iar modificarea lor ca urmare a intrării în vigoare a noii legi ar însemna, pe de-o parte, ca legea să se aplice retroactiv, iar pe de altă parte ca toate procesele aflate în apel să se reia de la zero.
„„Pârâtele şi-au asumat aplicarea selectivă a dispoziţiilor Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, aşa cum au fost modificate prin Legea nr. 207/2018, fără nicio justificare legală, cu consecinţa periclitării situaţiei juridice a proceselor înregistrate după data de 23 iulie 2018 pe rolul completurilor de 5 judecători”, scriu avocaţii lui Liviu Dragnea în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti.