Consultantul politic Cozmin Guşă a realizat recent o analiză a principalelor figuri din politica românească, dar şi a şanselor pe care acestea le au la viitoarele alegeri prezidenţiale.
În opinia lui Guşă, Iohannis traversează un moment foarte bun datorită strategiei de comunicare pusă în scenă de la Cotroceni, în timp ce Liviu Dragnea reprezintă o surpriză negativă în sondaje, mai ales în condiţiile în care PSD deţine puterea.
„Sunt două discuţii: unele legate de încrederea publică, altele legate de aparat şi susţinători. Dacă vrei poza momentului, singurul care rivalizează azi cu Iohannis la capitolul încredere publică, ba chiar îl devansează cu 5 procente este Arafat, care nu candidează. Arafat este înaintea lui Iohannis, preşedintele se află pe un confortabil 35 la sută absolut, care apoi este calculat, trece mai sus. Poza momentului continuă cu Gabi Firea, 28 la sută, în scădere, cu Mihai Tudose la 24 la sută, în urcare, cu Laura Codruţa Kovesi, 14 la sută, staţionar, şi Dragnea la 11 la sută. Nu există nimeni de la liberali în lupta asta. Pe o simulare de tur 2, astăzi Iohannis bate cu peste 55 la sută oricare dintre candidaţi, oricine ar fi.
De pe listă sunt şi prezidenţiabili, şi neprezidenţiabili. Strategii, dacă există, deşi m-aş îndoi, ar trebui cu personalităţile astea, şi cu altele dacă or să mai apară, că o să apară ca muştele în 2018 fel de fel de oameni, poate unii de bună-credinţă. Alţii, reprezentanţii unor grupuri care vor să ia parte la lupta electorală, fie pentru a prezenta mesaje, fie pentru a negocia în eventualitatea unor alianţe sau tur 2. Strategii ar trebui să gândească în ce fel asigură un trend ascendent uşor sau staţionar personalităţilor pe care le administrează, pentru că noi mai avem 2 ani până la alegeri”, a spus Guşă.
În ceea ce priveşte jocurile care se duc la nivel înalt, consultantul politic a oferit o informaţie-bombă: Dragnea l-a luat în colimator pe şeful SRI, Eduard Hellvig: „În afară de simpatie-încredere, trebuie să vedem armatele care stau în spatele unui candidat la momentul 2019. Dacă în spatele candidatului PSD, eu cred că va fi Liviu Dragnea, va sta partidul, azi... Ceea ce-i dă o mare alonjă candidatului PSD la nivelul lui 2019, iar dacă asta se va suprapune peste o guvernare de succes va fi o a doua treaptă a rachetei care poate să propulseze un candidat pe care forţa partidului îl duce foarte sus. La fel cum l-a dus sus pe Ponta, care dacă nu făcea greşeli, câştiga. La fel cum l-a dus sus pe Geoană, care a şi câştigat în România. La rândul lui dacă nu făcea greşeli de ultimă oră în campanie, era preşedinte. Pe de altă parte, la candidatul Alfa, la preşedintele în funcţie, el nu are o armată de susţinători instituţionalizaţi.
PNL este într-o degringoladă majoră, parcă voită, ca să nu-i acorde asistenţă lui Iohannis. E un blat de la distanţă al culpabililor, penalilor din rândul 1 sau 2 din PNL cu partea cealaltă din PSD, se stă jos. Pe Dragnea cu ce-l deranjează SRI-ul? Cu nimic. El o face doar în perspectiva alegerilor. În mintea lui, care gândeşte baroneşte, el zice nu pot să-mi permit să intru în alegeri cu Iohannis, care are omul lui şef la SRI. Una din ţintele clare ale lui Dragnea ar fi nu neapărat Hellvig ca persoană, dar omul lui Iohannis din fruntea SRI. N-are nicio motivaţie instituţională să-l culpabilizeze pe Hellvig, care din punct de vedere al directorului civil a condus exemplar, nu s-a abătut de la nimic. Îşi caută fel de fel de alte motivaţii, să rescriem legile de siguranţă naţională, că sunt vechi de 100 de ani. El a vrut să spună că sunt din secolul trecut, adică dinainte de anul 2000 şi i-a ieşit prost, că sunt mai vechi de 100 de ani. Vrea să aducă aceste instituţii ale statului sub controlul Parlamentului, de sub controlul preşedintelui, în aşa fel încât să aibă în persoana lui Iohannis în 2019 un preşedinte dorit de o parte din popor, dar care să n-aibă posibilitatea să arate autoritate.”
Un rol important la alegerile din 2019 îl va avea şi Călin Popescu Tăriceanu, conform analizei lui Guşă: „Tăriceanu, care are 7 la sută, are şi el un parcurs electoral în această perioadă, care nu l-a negociat cu partenerii din PSD. E clar rolul lui de a lua electorat de pe dreapta, ca să împuţineze zestrea lui Iohannis în perspectiva alegerilor.
Interesul lor comun este clar, şi al lui Tăriceanu şi al lui Dragnea, că după aia văd ei la alegeri cum se mai înţeleg, dacă se mai înţeleg, să extragă de sub autoritatea prezidenţială instituţiile statului, să meargă în alegeri cu intituţii ale statului pe care le comandă prin majoritatea parlamentară, dovadă acţiunile de la Comisia de Control a SRI, parcă sunt reprezentanţii Tribunalului Poporului. Au o listă de 65 de oameni furnizată de Dragomir şi acum toată lumea se gândeşte voi fi sau nu chemat în faţa acestei mega-Comisii.”