Editura Evenimentul si Capital

EVZ prezintă DOVADA MINCIUNII. Autoritățile primesc rapoarte despre infecțiile nosocomiale, dar le ignoră cu bună-știință | DOCUMENT EXPLOZIV

1,8% din pacienții internați în 2015 la Spitalul Clinic de Urgență Județean din Timișoara au fost afectați de infecții nosocomiale
Autor: | | 6 Comentarii | 7265 Vizualizari

„Evenimentul zilei” a intrat în posesia unui nou document-bombă care demontează două mituri vehiculate de ani de zile în România: că spitalele nu declară infecțiile nosocomiale, de frică să nu le fie tăiat bugetul, și că nu se poate ști care sunt secțiile care au cele mai multe cazuri într-un spital

De la tragedia „Colectiv” încoace ni se tot spune că în spitale sunt și infecții nosocomiale, de parcă abia acum s-ar fi descoperit acest lucru. EVZ a publicat deja, săptâmâna trecută, trei rapoarte care demonstrau că se știa prea bine situația acestora, cel puțin în ultimii trei ani făcându-se controale tematice în acest sens, la nivel național.

Documentul pe care vi-l prezentăm astăzi în facsimil arată nu doar că spitalele au fost controlate o dată pe an, ci că, de fapt, lună de lună, aceste infecții intraspitalicești sunt identificate, centralizate pe secții, cu nume și prenume de pacient infectat, raportate către Direcția de Sănătate Publică (DSP), de unde se raportează mai departe, la București, la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Întâmplător, documentul în posesia căruia a intrat EVZ - raportul lunar (octombrie 2015) al infecțiilor nosocomiale către DSP, realizat la Spitalul Clinic de Urgență Județean Timiș (SCUJT) - este chiar din luna în care fostul ministru Nicolae Bănicioiu a declanșat un control tematic, finalizat, semnat și asumat ulterior de succesorul lui, Patriciu Achimaș-Cadariu.


FOTO: Acesta este documentul obținut de reporterul nostru de la Spitalul Județean din Timișoara. Se pot observa cu ușurință atât numărul pacienților afectați de infecții nosocomiale, cât și tipul acestor infecțiiFiecare caz este declarat separat

Raportul întocmit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUT) nu numai că menționează numărul de infecții, ci le și împarte pe categorii, nominalizând inclusiv pacienții care le-au contactat. În luna marelui control tematic pe infecții nosocomiale la nivel național, control care nu a ajuns la SCJUT, cel mai mare spital din vestul României raporta 79 de cazuri de infecții nosocomiale către DSP. Altfel spus, în fiecare zi, cel puțin doi oameni au contactat bacterii intraspitalicești.

Topul secțiilor în care sunt cele mai multe infecții

Conform documentului intrat în posesia EVZ, în octombrie 2015, la SCUJT au fost 27 de pneumonii nosocomiale, 16 infecții de țesut sangvin, 14 infecții urinare, 14 infecții ale tractului digestiv – gastroenterite, șapte pacienți s-au infectat în timpul operațiilor (plagă operatorie profundă) și s-a înregistrat un caz de infecție postoperatorie a organelor și cavităților instrumentate.


FOTO: Documentul intrat în posesia EVZ conține șapte pagini în care este prezentată pe larg varietatea infecțiilor nosocomiale prezente, în 2015, în secțiile Spitalului Județean din TimișoaraTopul secțiilor unde s-au îmbolnăvit oamenii arată astfel: ATI (27 cazuri), ATI Casa Austria (14), Urologie (11), Neonatologie (7), Nefrologie (4), Ortopedie I, Neurologie II și Chirurgie vasculară (câte două); Chirurgie I, Chirurgie II, Chirurgie plastică, ATI Ortopedie, Politraumatologie (câte un caz).

Ce arată aceste informații

În primul rând, documentul relevă faptul că unitatea sanitară informează lunar, detaliat, autoritățile cu privire la bacteriile cu care trebuie să lupte. Raportul are șapte pagini, iar cifrele arată că în octombrie 2015, 1,8% din pacienții SCUJT s-au îmbolnăvit de infecții nosocomiale.

De asemenea, reiese că infecțiile nosocomiale sunt produse de 35 de tulpini microbiene. Cel mai des întâlnite sunt Klebsiella pneumonia (12) și Pseudomonas aeruginosa (nouă), urmate de Acinetobacter (șapte), E.Coli (cinci) și Staphilococcus aureus (două). Klebsiella și Pseudomonas dau pneumonii și infecții urinare, Acinetobacter e prezentă în pneumonii și infecții în țesut sangvin, în timp ce E. Coli este legat de penumonii și țesut sangvin infectat.

Cifre înfiorătoare

Viorica Dancila LOVESTE in GUVERN! Ministrii care vor pleca! Numele SURPRIZA de pe lista premierului

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI