Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Douglas MacArthur: Legendarul general american torturat de boală pe patul de moarte. Istoria secretă
Douglas MacArthur: Legendarul general american torturat de boală pe patul de moarte. Istoria secretă

Douglas MacArthur: Legendarul general american torturat de boală pe patul de moarte. Istoria secretă

Celebrul general din cel de-al Doilea Război Mondial, Douglas MacArthur, este o figură importantă în istoria militară americană. General american și mareșal al Armatei Filipineze, și-a început cariera cu campania din Mexic și și-a încheiat-o în Războiul din Coreea.

Cariera militară insuflată de tatăl său

Douglas MacArthur s-a născut la 26 ianuarie 1880 în Little Rock, Arkansas, fiind fiul politicianului și juristului Arthur MacArthur. În războiul Civil American, tatăl său a fost promovat la rangul de general-locotenent și decorat cu Medalia de Onoare a Congresului.

Fiind expus la viața militară încă de tânăr, era firesc ca Douglas să o ia pe urmele tatălui său și să aleagă aceeași carieră. A decis să se înscrie la Academia Militară West Point, pe care a absolvit-o în 1903. La scurt timp după ce a finalizat școala, a fost trimis într-o campanie militară din Filipine, iar ulterior în Primul Război Mondial.

În momentul în care președintele Herbert Hoover a decis să-i ofere funcția de șef de Stat Major al Armatei în 1930, Douglas a obținut cel mai înalt grad la care putea spera vreodată. În 1932, Douglas a devenit o figură controversată din cauza trimiterii trupelor pentru a înlătura protestatarii. În 1937, decide să se retragă din armată, însă revine la patru ani după aceea.

În 1941 a condus forțele armate americane din Asia de Sud-Est pentru a apăra Filipinele împotriva Japoniei. În urma acestei misiuni, a fost numit general al armatei și comandant al forțelor armate americane din Pacific.

Când a început războiul din Coreea, MacArthur a fost numit comandant de către forțele ONU pentru a acorda sprijin Coreei de Sud. În loc să respingă trupele din Perimetrul Pusan, Douglas MacArthur a decis să respingă trupele nord-coreene până la granița chineză, printr-o debarcare la Incheon.

În acel moment, MacArthur a lansat un atac riscant împotriva inamicului, președintele Harry S. Truman având o altă abordare asupra modului în care China ar putea reacționa. Stârnindu-se un conflict între cei doi, MacArthur a fost eliminat din poziția pe care o deținea. Astfel, s-a întors în Statele Unite, unde a decis să-și încheie cariera militară.

Sfârșitul dureros al generalului

Pe 2 martie 1964, generalul Douglas MacArthur a fost internat la Walter Reed Army Medical Center din cauza unor dureri abdominale. Câteva zile mai târziu, a suferit o operație de îndepărtare a vezicii biliare, moment în care medicii au descoperit problema care ducea la inflamarea ficatului.

Câteva săptămâni mai târziu, Douglas MacArthur s-a întors pe masa chirurgicală pentru a fi supus unei alte operații, de data aceasta fiind vorba de o hemoragie. Ulterior, chirurgii au trebuit să efectueze o operație de îndepărtare a splinei.

Problemele de sănătate ale generalului s-au agravat deoarece s-a pricopsit și cu o inflamație pulmonară, care a fost urmată de o operație a intestinului subțire. La scurt timp, rinichii lui au început să cedeze, iar hemoragia a reapărut, fiind nevoit să primească o transfuzie de sânge.

În luna respectivă, când ficatul și rinichii au cedat, generalul MacArthur a intrat în comă. A murit la vârsta de 84 de ani pe 5 aprilie 1964.

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: