Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, provincia Galileea, din nordul Țării Sfinte.
Betsaida era așezată pe malul Lacului Ghenizaret, aproape de locul unde se varsă Iordanul.
Andrei, la fel ca tatăl său, Iona, și fratele mai mare, Petru, erau pescari. (Betsaida înseamnă literal „Casa peștelui”.)
Deși iudeu, Andrei purta nume grecesc, care însemna „bărbat”, „viteaz” (de la „andros”).
Andrei și Petru au fost mai întâi ucenici ai lui Ioan Botezătorul și au asistat la Botezul Mântuitorului.
A doua zi după Botez, Andrei și Ioan (viitorul evanghelist) au o discuție tainică acasă la Iisus. Reîntors, Andrei îi spune fratelui său, Petru: „L-am găsit pe Mesia”.
Este primul om care Îl mărturisește ca Mântuitor pe Iisus. De aceea i se spune „Cel Întâi Chemat”.
După Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor, la tragerea la sorți, lui Andrei îi revine să propovăduiască și pe pământurile ocupate de daco-geți.
Pentru că dacilor li se spunea în grecește „daoi” („lupi”), lui Andrei i s-a spus Apostolul Lupilor.
Moare la Patras, lângă Corint, răstignit pe o cruce în formă de X, care pricinuia chinuri chiar mai mari decât crucea tradițională. Pentru a i se spori și prelungi suferințele, nu a fost țintuit cu piroane, ci legat de cruce cu frânghii.
Și-a dat sufletul după ce a pătimit două zile.
În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.
Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.
Moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat și Ocrotitorul României, au fost aduse pentru prima dată în țara noastră la Iași, în 1996. În felul acesta, Sfântul revenea pe pământul românesc, după aproape 2000 de ani de când pășise pe aceste meleaguri pentru a răspândi Evanghelia lui Hristos.
Cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în dimineața zilei de luni, 24 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a fost adus de la Patras (Grecia) de către o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei.
În 2012, ziua de 30 noiembrie, în care este pomenit Sfântul Apostol Andre a fost consacrată de Parlament ca „zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează”.