Sesizările de neconstituționalitate depuse de PNL și USR împotriva Legii Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și cea împotriva modificării Legii privind executarea pedepselor privative de libertate vor fi dezbătute miercuri de către judecătorii CCR
Referitor la actului normativ privind Centenarul, contestatarii reclamă faptul că adoptarea legii nu a respectat principiul bicameralismului, nu indică sursele bugetare pentru finanţarea activităţilor de celebrare a Marii Uniri şi conţine prevederi neconstituţionale privitoare la dreptul preşedintelui de a conferi decoraţii, informează News.ro.
Cât despre modificările aduse legii privind executarea pedepselor, PNL şi USR invocă faptul că actul normativ nu a fost adoptat cu respectarea principiului bicameralismului şi că reprezintă o graţiere mascată.
Pe 12 mai, 70 de deputaţi de la PNL şi USR au formulat o obiecţie de neconstituţionalitate privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pentru forma adoptată de Camera Deputaţilor.
"Forma iniţială a propunerii legislative, propusă de parlamentarii PNL, a suferit modificări substanţiale aduse în a doua cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Astfel, norme care schimbă sensul iniţiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului. În acelaşi timp, nu sunt specificate în mod concret sursele de finanţare şi alocările bugetare necesare acoperirii activităţilor desfăşurate cu ocazia Centenarului. În plus, majoritatea parlamentară a impus soluţii legislative care încalcă reglementări constituţionale care privesc atributul preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare în numele statului român", a explicat PNL într-un comunicat de presă.
Liberalii au precizat că, prin forma legii adoptată în Camera Deputaţilor, este eludată instituţia preşedintelui României din acest mecanism constituţional, fiind instituite în paralel alte tipuri de medalii şi distincţii prilejuite de aniversarea Marii Uniri, spre a fi acordate prin hotărâre a Parlamentului ori prin hotărâre a Guvernului.
Pe 16 mai, 27 de deputaţi USR şi 24 de la PNL au semnat o sesizare de neconstituţionalitate a proiectul de lege de modificare a Legii executării pedepselor, invocând faptul că nu a fost respectat principiul bicameralismului şi că reprezintă o graţiere mascată.
Semnatarii sesizării susţin că principiul bicameralismului a fost încălcat pentru că proiectul a fost substanţial modificat faţă de forma primită de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente.
De asemenea, este invocată încălcarea principiului securităţii juridie deoarec definirea condiţiilor necorespuzătoare de detenţie este contradictorie în interiorul legii.
"Mai mult, standardele impuse prin una din cele două definiţii din proiectul de lege sunt mult mai ridicate decât cele care derivă din jurisprudenţa CEDO. De exemplu, simpla existenţa a igrasiei şi mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deţinuţii să beneficieze de compensarea prevăzută de lege. Mai grav este că pentru declararea unui spaţiu de detenţie necorespunzător, condiţiile nu se iau în considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spaţiile de detenţie din România vor fi declarate ca având condiţii necorespunzătoare", se arată într-un comunicat al USR.
În al treilea, proiectul ar încălca principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii întrucât este instituită posibilitatea cumpărării de zile de pedeapsă, fapt ce avantajează deţinuţii mai înstăriţi.